ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ΥΓΕΙΑ

 

Γράφει η : Στεργιανή Παπλιάκα Νοσηλεύτρια-εκπαιδευτικός

 

Η εορτή των Χριστουγέννων είναι μια από τις μεγαλύτερες εορτές της χριστιανοσύνης(η άλλη είναι το Πάσχα). Η προπαρασκευαστική περίοδος έχει διάρκεια 40 ημέρες, αρχίζει κάθε χρόνο στις 15 Νοεμβρίου και ονομάζεται Σαρακοστή των Χριστουγέννων.

Η Ελληνίδα νοικοκυρά σκέπτεται μέρες πριν τις  εορτές των Χριστουγέννων, (από τη Γέννηση του Χριστού μέχρι τα Θεοφάνια) τι να κάνει για να μαζέψει τα παιδιά της στη φωλιά της ζεστασιάς και της αγάπης που είναι το πατρικό σπίτι.

Τα έθιμα τα επινόησαν κάποιοι άνθρωποι, ίσως να γεννήθηκαν από διάφορους φόβους εκείνης…της εποχής…ίσως από κάποιες ανάγκες της εποχής , καθαγιάστηκαν όμως από το χριστιανικό συμβολισμό «το φως του άστρου που καθοδηγούσε τους μάγους» και το φως αυτό το δανείστηκαν και το μετέφεραν μέσα στη βαρυχειμωνιά, από την εκκλησιαστική ακολουθία στο σπίτι, στα δείπνα που με το φως αυτό ήταν χαρούμενα, ένα σπιτικό γεμάτο αγάπη, οι άνθρωποι είχαν ψυχική γαλήνη και «έβλεπαν» το γιορτινό τους τραπέζι πλούσιο και χορταστικό.

Μικροί και μεγάλοι περιμένουν με λαχτάρα να μαζευτούν στο γιορτινό τραπέζι και  κάτω από το φωτεινό Άστρο  των μάγων  να έρθουν πιο κοντά, να φύγουν οι παρεξηγήσεις, να αγαπήσει ο ένας τον άλλον περισσότερο, να θυμηθούν όλοι μαζί με αγάπη τα πρόσωπα που λείπουν από το γιορτινό τραπέζι και να μεταφέρουν ο καθένας  χωριστά το φως μέσα στις ψυχές τους και να πάρουν δύναμη, ελπίδα για να συνεχίσει ο καθένας τον δικό του μοναδικό δρόμο  ζωής.

Το άγχος της νοικοκυράς αυτές τις ημέρες είναι μεγαλύτερο γιατί πέρα από τις καθημερινές φροντίδες( να ετοιμάσει και να μεταφέρει τα παιδιά στο σχολείο, να μαγειρέψει έγκαιρα, νόστιμο και χορταστικό φαι, να πλυνει και να σιδερώσει τα ρούχα, κ.λ.π.), έχει επί πλέον και τις γιορτινές. Σκέπτεται συνεχώς πώς να διαχειριστεί καλύτερα το χρόνο και τα λιγότερα χρήματα που έχει στη διάθεσή της ώστε να αλλάξει όψη το εσωτερικό του σπιτιού και να πάρει τη γιορτινή  ατμόσφαιρα, το φαγητό πρέπει να φτάσει για όλα τα μέλη της οικογένειας και να τις μείνουν χρήματα να κάνει μικρά χρήσιμα δωράκια στα μέλη της οικογένειας.

Πρέπει να έχει όμως  υπόψη της να ΜΗ διαταράξει την ψυχική της υγεία γιατί  θα διαταραχτεί και η σωματική της υγεία και τότε δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει αυτά που  θέλει.

Η εποχή που ζούμε είναι δύσκολη και σκληρή, σύζυγοι και παιδιά  χωρίς δουλειά, αρρώστιες χρόνιες, άνθρωποι χωρίς σπίτι, τα έξοδα αυξάνουν και τα έσοδα μειώνονται, κλονίζονται φιλίες ετών, οι σχέσεις των ανθρώπων δοκιμάζονται, χαρακτήρες ανθρώπων αλλοιώνονται και  για να ΜΗΝ αρρωστήσουμε είναι πολύ χρήσιμο να κατανοήσουμε το γιατί αρρωσταίνουμε, γιατί η αρρώστια στην πραγματικότητα είναι: έλλειψη ζωής (σκέπτομαι – νιώθω – πράττω= υγεία).

Η νοικοκυρά σα γυναίκα που είναι διαθέτει γλυκύτητα, τρυφεράδα, θαλπωρή, ελπίδα, είναι προστατευτική, γεμάτη καλοσύνη και γενναιόδωρη και με τη συμπεριφορά της μπορεί να προσθέσει μια ευχάριστη νότα στα προβλήματα και στους προβληματισμούς της οικογένειας. Να αναζητήσει  τον λόγο, το νόημα και την αξία της ζωής όχι μόνο στα υλικά αγαθά αλλά και στην πνευματική τροφή.

Ένα καθαρά εξωτερικό σύμπτωμα είναι σύμπτωμα μιας εσωτερικής αιτίας γι αυτό προσέχουμε στην ποιότητα & στο είδος των σκέψεών μας. Είμαστε αυτό που τρώμε, υλική και πνευματική τροφή, προσέχουμε τη διατροφή μας εάν θέλουμε να έχουμε υγεία. « …εκείνος που αμαρτάνει ενώπιον του πλάστου του, θα πέσει στα χέρια των γιατρών»(Σοφία Σειράχ 38,10, 12-15).

Καλότυχη η  οικογένεια που θα μαζευτεί στο γιορτινό τραπέζι χωρίς γρίνιες, χωρίς μιζέρια και κακομοιριά και θα απολαύσει με την οικογενειακή ευχάριστη ζεστασιά και αγάπη, αυτά που ο Κύριος μας προσφέρει αυτές τις Άγιες και  δύσκολες ημέρες της εποχής μας.

Οι ευχές των ημερών είναι: «Καλά Χριστούγεννα», « Χρόνια Πολλά», «Καλή Χρονιά», πόσες φορές όμως σκεφτήκαμε ότι πίσω από αυτές τις ευχές που σχεδόν όλοι μας τις λέμε σε όλους…..κρύβεται η λέξη  Υγεία; Και μέσα σε αυτή κρύβονται οι λέξεις ελπίδα και  μακροζωία;.

Αιώνες τώρα η ελληνίδα γυναίκα στέκεται μάννα, σύζυγος, κόρη, αδελφή, και ταλαιπωρείται, κουράζεται,   βασανίζεται για  να φροντίζει το σπίτι κάθε μέρα αλλά τις γιορτινές ημέρες ακόμα περισσότερο για να ξεφύγουν  όλα τα μέλη της οικογένειας από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Το εσωτερικό του σπιτιού αλλάζει όψη, με τη γενική καθαριότητα, το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου και τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Εάν  είμαστε τυχεροί και διαθέτουμε και αυλή φροντίζουμε να δώσουμε μια χριστουγεννιάτικη νότα και στην αυλή μας.

Οι ύμνοι των Χριστουγέννων και τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια λειτουργούν ως ηρεμιστικά- χαλαρωτικά και πλημυρίζει η ψυχή μας από αισιοδοξία και δεν αφήνει χώρο για άγχος, κατάθλιψη και  απόγνωση. Η νοικοκυρά φροντίζει και το χριστουγεννιάτικο γιορτινό τραπέζι.

Φέτος να κάνουμε λιγότερα μελομακάρονα και  κουραμπιέδες έστω και φτωχικά θα βρούμε τον τρόπο να γιορτάσουμε. Ακόμα θα έχουμε μια πολύ καλή ευκαιρία να θυμηθούμε τις γιαγιάδες μας, τις μητέρες μας, τους παππούδες μας που ζουν στο χωριό ή σε κάποιο ίδρυμα, αναζητώντας τρόπους να βρεθούμε κοντά τους.

Σε παλαιότερες εποχές οι άντρες και πολλές φορές και οι γυναίκες έβγαιναν στο βουνό να κόψουν ξύλα μέσα στο κρύο και στο χιόνι, οι γυναίκες έξω στο κρύο να ανάβουν το φούρνο για να ψήσουν αυτά που ώρες ατελείωτες ετοίμαζαν, η καλή νοικοκυρά φρόντιζε  να φυλάξει λίγο πετρέλαιο ή ένα κερί για να φωτίζει το εορταστικό τραπέζι. Επίσης είχαν πάντα στη σκέψη τους τη φιλοξενία, τους μοναχικούς ανθρώπους, τους ανήμπορους, τους φτωχότερους. Η φτώχεια ανάβει μέσα στη ψυχή φώτα που η ευημερία δεν είναι σε θέση να διακρίνει!!

Στη ζωή τίποτα ΔΕΝ είναι τυχαίο!! Ας αναρωτηθούμε γιατί τις γιορτινές ημέρες βγαίνουν  στην επιφάνεια διάφορες «φιλανθρωπικές εκδηλώσεις» για κοινωνικούς σκοπούς.

Πολλοί άνθρωποι τις ημέρες των Χριστουγέννων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες των γιορτών αυξάνουν το αλκοόλ, το «ρίχνουν» στο τζόγο, μελαγχολούν και απομονώνονται. Άλλοι καταλαμβάνονται από  άγχος που δεν ξέρουν ή δεν μπορούν να το διαχειριστούν και φτάνουν στον πανικό μέχρι και στην αυτοκτονία.

Ο κάθε άνθρωπος βιώνει με διαφορετικό τρόπο το άγχος και αντιδρά διαφορετικά γι αυτό πρέπει να καθίσετε να ψάξετε τι είναι αυτό που σας αλλάζει τη σκέψη ή τη συμπεριφορά σας. Τα πρώτα σημάδια είναι, η ένταση, θυμώνετε εύκολα,  είστε ευερέθιστοι ή δεν έχετε διάθεση για…τίποτα…

Προσπαθήστε να βρείτε την αιτία, τι είναι αυτό ή αυτά που σας κάνουν να αγχώνεστε. Αν δυσκολεύεστε χρησιμοποιείστε χαρτί και μολύβι και για μια εβδομάδα καταγράψτε  τι είναι αυτό που σας αγχώνει την κάθε μέρα, στο τέλος της εβδομάδας ταξινομείστε τα, ιεραρχήστε τα και δώστε προτεραιότητα. Διαγράψτε αυτά που ναι μεν τα θέλετε αλλά ΔΕΝ είναι αναγκαία.

Για να αντιμετωπίσετε το άγχος σας, χρησιμοποιείστε υγιείς τρόπους και ας φαίνονται δύσκολοι όπως, το περπάτημα, η άσκηση, μαγειρέψτε  για έναν φίλο, διαβάστε ένα καλό βιβλίο, ακούστε τη μουσική που σας αρέσει, κ.α.  και όχι τους εύκολους τρόπους  που καταστρέφουν την υγεία σας, π.χ. κάπνισμα, αλκοόλ, τζόγος.

Εάν νομίζετε ότι δεν θα μπορείτε να διαχειριστείτε μόνοι το άγχος σας, ζητήστε βοήθεια από: έναν καλό σας φίλο, από την οικογένειά σας ή από τον ψυχολόγο.

Όταν ψάχνουμε να βρούμε λύση στα προβλήματά μας ή στα διάφορα ζητήματα που μας κάνουν να αγχωνόμαστε ξοδεύουμε μεγάλα αποθέματα ψυχικής ενέργειας, γι αυτό οφείλουμε να διαχειριστούμε σωστά την ενέργεια.

Η ψυχική ενέργεια ΔΕΝ είναι ούτε απεριόριστη ούτε σταθερή. Είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε στα ουσιώδη και να «θωρακίσουμε» τον εαυτό μας κάνοντας γνωστό στους άλλους τα «όριά» μας έτσι ώστε να προστατέψουμε τον εαυτό μας από την ψυχική εξασθένιση.

Ακολουθούμε και εδώ την ίδια διαδικασία, δηλαδή καταγράφουμε τι είναι αυτό που επηρεάζει την ψυχική μας ενέργεια, που μας αφαιρεί ενέργεια, που νιώθουμε να μας «τραβά» προς τα κάτω, το σώμα μας έχει και αυτό τα όριά του και να θυμηθούμε ότι: ο άνθρωπος είναι σώμα, ψυχή και πνεύμα, εάν ένα από αυτά αρρωστήσει θα αρρωστήσουν και τα υπόλοιπα.

Το άγχος είναι μια φυσιολογική άμυνα του οργανισμού. Ένα εσωτερικό  καμπανάκι που κτυπά σε καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα. Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει πολύ περισσότερο και πολύ συχνότερα άγχος από το φυσιολογικό γιατί …..θέλει όλο…και περισσότερα πράγματα στη ζωή του…..

Ίσως το άτομο να μη μπορεί να προσαρμοστεί στις καινούργιες καταστάσεις της ζωής.

Στη σημερινή εποχή και τώρα στις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν και δεν υπάρχει δουλειά, τους άστεγους, τους μοναχικούς, τις χήρες και τα ορφανά και πιο πολύ τα παιδιά. Τα παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία πρέπει να αντιμετωπίσουν το άγχος, την μελαγχολία και την αβεβαιότητά τους με: εκδρομές, γυμναστική, μουσική, με ένα δημιουργικό χόμπι, να καταγράφει καθημερινά τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του και να καθίσει πριν τελειώσουν οι διακοπές να τα ταξινομήσει, να τα ιεραρχήσει και να βάλει νέους εφικτούς στόχους για να έχει υγεία.

Η αρχή του άγχους και της αγωνίας είναι το τέλος της πίστης και η αρχή της αληθινής πίστης είναι το τέλος και του άγχους και της αγωνίας!!

ΚΑΛΑ   ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

 

Στεργιανή Παπλιάκα

Νοσηλεύτρια-εκπαιδευτικός