20 χρόνια από τα εγκαίνια του Νοσοκομείου Σερρών

Αναδρομή στην ιστορία ανέγερσης του και τα γεγονότα της εποχής

Η μεταφορά και της ψυχιατρικής Κλινικής 20 χρόνια μετά τον εγκαινιασμό

Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Σαν σήμερα, πριν 20 χρόνια, το ημερολόγιο έγραφε Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2003.

Ήταν μία ξεχωριστή μέρα για το Νομό Σερρών με τα πανελλαδικά φώτα στραμμένα στον τόπο μας, αφού αποκτούσε μετά την παρέλευση πολλών ετών μία σύγχρονη υποδομή στο χώρο της Υγείας, ένα νέο σύγχρονο Νοσοκομείο  το οποίο χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους και ειδικότερα  από το Β’ κοινοτικό πλαίσιο Στήριξης.

Η κατασκευή και ο εξοπλισμός του έργου στοίχισε  14 δισεκατομμύρια δραχμές.

Τα εγκαίνια του νέου Νοσηλευτικού Ιδρύματος,  που αναγέρθηκε σε έκταση 110 στρεμμάτων,  έγιναν από τον τότε πρωθυπουργό της χώρας Κώστα Σημίτη στις 11 το πρωί της Παρασκευής 7 Νοεμβρίου 2003 παρουσία πολυάριθμου κυβερνητικού κλιμακίου που τον συνόδευε  ( Υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής,  Υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου,  υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης,  Υπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης,  υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας, υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης κ.α.) και πολύ κόσμου που είχε κατακλύσει τον προαύλειο χώρο του Νοσοκομείου Σερρών.

 Μέσα σε βαρύ πολιτικό κλίμα για το ΠΑΣΟΚ τα εγκαίνια

 

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, το πρωϊνό της 7ης Νοεμβρίου 2003 την ώρα της ομιλίας του στο προαύλειο χώρο του Νοσοκομείου Σερρών  λίγη ώρα πριν τον εγκαινιασμό του.

 

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου και ο Σερραίος Βουλευτής και πρώην υπουργός  των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1996-2004 Γιάννης Ανθόπουλος ενώ πίσω διακρίνεται ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής.

 Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν  σε μία ιδιαίτερη χρονική περίοδο για τη χώρα, εννέα μήνες πριν την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, με την κυβέρνηση Σημίτη να παραπαίει ως αποτέλεσμα αρνητικών φαινομένων που είχαν  εκδηλωθεί  λόγω της πολύχρονης παραμονής του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Όπως θα ενθυμούνται όλοι , όσοι έζησαν εκείνη την περίοδο,  σε πολύ λίγο χρόνο από τα εγκαίνια του Νοσοκομείου Σερρών  ο πρωθυπουργός έδωσε το δαχτυλίδι της διαδοχής στην προεδρία  του κινήματος  στον  Γ. Παπανδρέου υπο την ηγεσία του οποίου το ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε και έχασε  στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν στις 7 Μαρτίου 2004 , από τη Νέα Δημοκρατία.

Το βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την περίοδο εκείνη δεν εμπόδισε  τον τομέα κινητοποιήσεων  του κόμματος,  που είχε έρθει μία εβδομάδα νωρίτερα ,  να πραγματοποιήσει μία πολύ  πετυχημένη συγκέντρωση.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας,  με  σημαίες με τον πράσινο ήλιο στα χέρια,

έσπευσαν  να χειροκροτήσουν  θερμά τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη ο οποίος στην ομιλία του είχε πει ότι το Νοσοκομείο Σερρών κατασκευάστηκε γιατί η κυβέρνηση του πιστεύει ότι συντελεί στην ανύψωση του βιοτικού επιπέδου σε μία πολυπληθή περιφέρεια.

Είχε πει ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης του είναι  η περιφρούρηση της Κοινωνικής Συνοχής, η μείωση της ανεργίας  και ο εκσυγχρονισμός  της  Δημόσιας Διοίκησης.

Είχε τονίσει ότι η Ολυμπιακή Ελλάδα είναι μία σύγχρονη χώρα που διακρίνεται στην παγκόσμια σκηνή, η χώρα εμπεδώνει οικονομική σταθερότητα, θωρακίζεται η οικονομία  μέσα  στις  μεγάλες ανατροπές που προκαλεί η παγκοσμιοποίηση και η διεθνής ύφεση της τελευταίας τριετίας.

Είχε, όμως, αναγνωρίσει ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα και ανασφάλεια.

Την ίδια μέρα ο Κώστας Σημίτης  είχε εγκαινιάσει το Σχολικό Ειδικής Αγωγής, είχε  επισκεφθεί έργα υποδομής( το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο ) στο Ροδολίβος όπου είχε ανακηρυχθεί επίτιμος Δημότης του Καποδιστριακού ομώνυμου Δήμου από τον δήμαρχο Κ. Τσιρογιάννη.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί η σημαντική συμβολή του τότε βουλευτή Σερρών  και πρώην υπουργού των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ  Ιωάννη Ανθόπουλου,  στη κατασκευή τόσο του Ειδικού Σχολείου Σερρών  όσο και του Νοσοκομείου .

Δημήτρης Νάτσιος