Αθανάσιος Μασλαρινός: «Στηρίζουμε τους δημότες μας, υλοποιούμε το πρόγραμμα μας μέσα στην πανδημία»

 

Οδικός άξονας  Νιγρίτας- Σοχού- Θεσσαλονίκης, Διώρυγα 5Κ,

Λουτρά Νιγρίτας και Γέφυρα στον κάτω ρού του Στρυμόνα τα έργα αιχμής-

Συνέντευξη του δημάρχου Βισαλτίας Αθ. Μασλαρινού στο “Σ.Θ.”

Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Σε απολογισμό του δημοτικού έργου της μέχρι τώρα του θητείας στο δημοτικό πηδάλιο του Δήμου Βισαλτίας προχωρά ο δήμαρχος Αθανάσιος Μασλαρινός στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σ.Θ.».

Δηλώνει ότι ήταν γνώστης  της εικόνας του Δήμου και επομένως δεν αισθάνθηκε καμία ιδιαίτερη έκπληξη από όσα συνάντησε μέχρι τώρα.

Ιεραρχεί ως μείζον θέμα  την έλλειψη συνεννόησης στο Δ.Σ , υποστηρίζει ότι η δημοτική αρχή έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα του δημότη και αξιολογεί ως έργα αιχμής την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Νιγρίτας- Σοχού- Θεσσαλονίκης, την ολοκλήρωση της διώρυγας 5Κ – ώστε να υπάρξει άρδευση σε όλο τον κάμπο, να υπάρξει πρόσκληση ενδιαφέροντος για τα θερμά Λουτρά Νιγρίτας και την κατασκευή της γέφυρας στον κάτω ρου του Στρυμόνα. Τέλος σημειώνει ότι επιδιώκει την άμεση επαφή με τους δημότες του, διατηρεί χαμηλούς τόνους και ασχολείται με θέματα ουσίας – μακριά από τον πειρασμό της υπερβολικής προβολής και επικοινωνίας.

Κύριε Δήμαρχε, ενάμιση περίπου χρόνο στο τιμόνι του Δήμου, ποια η  εμπειρία σας. Ήταν τα πράγματα όπως τα περιμένατε ή τα βρήκατε διαφορετικά, όταν τα είδατε από μέσα; Ποια τα μεγαλύτερα προβλήματα που συναντήσατε;

Απ.: Καταρχήν κύριε Νάτσιο σας ευχαριστώ για την ερώτηση γιατί μου δίνετε τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσω ορισμένα θέματα. Πλήρη και καθαρή εικόνα της κατάστασης στον Δήμο Βισαλτίας αποκτήσαμε με την ανάληψη των καθηκόντων μας τον Σεπτέμβριο του 2019. Να πω βεβαίως, ότι δεν βρεθήκαμε προ εκπλήξεως. Δεν χρειάζεται να ξέρεις πολλά για να καταλάβεις ότι τα πράγματα στον Δήμο Βισαλτίας δεν πήγαιναν καλά. Και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στα τελευταία χρόνια. Καθυστερήσεις στις δρομολογήσεις μεγάλων έργων, απεντάξεις από προγράμματα και απώλειες σημαντικών κονδυλίων, εικόνες καθυστέρησης και παραίτησης παντού. Οι δημότες και οι δημότισσες που μας εμπιστεύθηκαν, ήθελαν, επιδίωκαν την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Γι’ αυτό μας εμπιστεύθηκαν. Πίστεψαν σε εμάς, πίστεψαν στο πρόγραμμά μας και μας στήριξαν για να το υλοποιήσουμε. Το πρόγραμμά μας είναι η δέσμευσή μας απέναντι στους δημότες, και το υλοποιούμε με συνέπεια.

Οι συσχετισμοί δυνάμεων στο Δ.Σ. έχουν αποτελέσει τροχοπέδη στο Δήμο κατά την διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας σας; Το λέμε αυτό γιατί υπάρχει ένα αρνητικό ιστορικό στον Δήμο Βισαλτίας –   στο παρελθόν  η δημοτική αρχή  αντιμετώπισε προβλήματα, λόγω μη ψήφισης αποφάσεων από το ανώτατο όργανο του Δήμου.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου Βισαλτίας αποτελεί η έλλειψη συνεννόησης και συνεργασίας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ορισμένοι έχουν στρεβλή αντίληψη του ρόλου τους ως Δημοτικοί Σύμβουλοι και δυστυχώς τον εξαντλούν στην άγονη αντιπολίτευση. Η συνεργασία για την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου που θα δημιουργήσει δουλειές, ανάπτυξη και ευημερία στον τόπο μας, είναι υπόθεση όλων μας. Ο καθένας μας, στο μερίδιο που του αναλογεί, έχει ευθύνη να βοηθήσει στην υλοποίηση αυτών των έργων. Να βοηθήσει με προτάσεις, με στήριξη, ασκώντας κριτική και αντιπολίτευση γόνιμη με σκοπό τη βελτίωση, ή και την τροποποίηση ακόμα μιας πρότασης, εφόσον το κρίνει σκόπιμο. Όμως η τακτική της στείρας αντιπολίτευσης, να δημιουργούμε μόνοι μας εμπόδια, ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν, για να μείνουν στάσιμα τα πάντα, θα μας βρίσκει σταθερά απέναντι, από όπου και εάν προέρχεται. Κύριε Νάτσιο, εάν δεν θέλουμε να γίνει τίποτα, μπορούμε απλά να μείνουμε σπίτι μας. Όμως, αυτό σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τη θέληση των δημοτών. Οι δημότες μας εμπιστεύθηκαν γιατί θέλουν να προχωρήσουν τα έργα, θέλουν να βελτιωθεί η ζωή τους. Η συνεργασία και η συνεννόηση για το κοινό καλό είναι προαπαιτούμενο για όσους βρίσκονται με την ψήφο των δημοτών στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί μόνο έτσι τιμούμε τους δημότες και τις δημότισσες που μας εμπιστεύθηκαν αυτή την αποστολή, και θα λογοδοτήσουμε για τη στάση μας.

Ποιες από τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα;

Το πρώτο που κάναμε ήταν βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Αγοράστηκαν τρία νέα απορριμματοφόρα, τα οποία θα παραδοθούν ως το τέλος Φεβρουαρίου. Αγοράστηκε ένα καινούργιο JCB, τελευταίας τεχνολογίας.  Αποκαταστάθηκε η γέφυρα στον δρόμο Αμπέλων – Τριανταφυλλιάς ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή της γέφυρας Καστανοχωρίου – Αγίου Δημητρίου. Αποκαταστάθηκαν τμήματα της αποχέτευσης στο Φλάμπουρο, στον Τράγιλο, στη Μαυροθάλασσα, στο Λευκότοπο και στο Σιτοχώρι – προβλήματα ετών. Ολοκληρώθηκε αγωγός ύδρευσης στην Τερπνή, όπου πιστεύουμε πως λύνει το πρόβλημα ύδρευσης του χωριού. Καθαρίζονται μετά από πολλά χρόνια τα φρεάτια και οι σχάρες, με πρόγραμμα σε όλα τα χωριά. Έγιναν ασφαλτοστρώσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Π.Ε. Σερρών, τις οποίες και ευχαριστώ, ενώ θα συνεχιστούν και την ερχόμενη Άνοιξη. Έχουν δημοπρατηθεί παιδικές χαρές για αρκετά χωριά. Έχει δημοπρατηθεί αγροτική οδοποιία στο Σιτοχώρι και Πατρίκι, μετά από κονδύλιο που εξασφαλίσαμε χάρη στην παρέμβαση του Υπουργού Υποδομών κ. Κ. Καραμανλή. Και άλλα πολλά μικρότερα ή μεγαλύτερα.

Ακόμη, αναζητούμε κονδύλια και ευρωπαϊκά προγράμματα για νέα έργα, που θα φέρουν ανάπτυξη στον τόπο και δουλειές για τους ανθρώπους μας. Γι αυτό είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε φακέλους σε όλους τους άξονες του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και όχι μόνο.

Ποια θεωρείτε  έργα αιχμής για το Δήμο σας και έχετε δρομολογήσει ή θα επιχειρήσετε να υλοποιηθούν έως την λήξη της θητείας σας;

Τα έργα αιχμής, τα οποία θα αλλάξουν την πορεία του Δήμου μας, δεν μπορεί να τα υλοποιήσει ο Δήμος με τα κονδύλια που διαθέτει. Ακόμη και αυτά που θα εξασφαλίσουμε από ευρωπαϊκά προγράμματα, ναι μεν θα δώσουν άλλη εικόνα και άλλη πνοή, αλλά δεν θα κάνουν την «ανατροπή» της υπάρχουσας κατάστασης. Αυτά μπορεί να τα κάνει η Πολιτεία ή η Περιφέρεια. Κι εμείς ελπίζουμε ότι η πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με τον Υπουργό Υποδομών κ. Κ. Καραμανλή, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστα, τους  Υφυπουργούς Αγρ. Ανάπτυξης κ. Φ. Αραμπατζή και Υφ. Εσ. Θ. Καράογλου καθώς και με τους υπόλοιπους βουλευτές του Ν. Σερρών και τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλο θα έχει ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Νιγρίτας – Σοχού – Θεσσαλονίκης, της γέφυρας στον κάτω ρου του Στρυμόνα, στην ολοκλήρωση της διώρυγας 5Κ, ώστε να υπάρχει άρδευση σε ολόκληρο σχεδόν τον κάμπο μας και επιτέλους να γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για τα Θερμά λουτρά Νιγρίτας .

Η πανδημία του κορωνοιού, που μπήκε στην ζωή μας το 2020, πόσο επηρέασε την λειτουργία του Δήμου σας;

Η πανδημία για όλους μας είναι μία μεγάλη δοκιμασία που ανέτρεψε ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο μέχρι σήμερα. Προσωπικά, αισθάνομαι υπερήφανος γιατί από την πρώτη στιγμή, όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Βισαλτίας ήταν σε ετοιμότητα και ανταποκρίθηκαν άμεσα όπου υπήρχε ανάγκη. Η μεγαλύτερη δυσκολία εδώ, ξέρετε, δεν είναι να λειτουργείς με περιορισμούς, αυτά είναι διαδικασίες με τις οποίες εξοικειώνεσαι και προσαρμόζεσαι στην πορεία. Η μεγαλύτερη δυσκολία στην πανδημία είναι να λειτουργείς υπό καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας. Οι υπηρεσίες του Δήμου Βισαλτίας είναι σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ώρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες. Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, πήραμε από την πρώτη στιγμή όλα τα αναγκαία μέτρα, τηρούμε με ευλάβεια όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες από τον ΕΟΔΥ σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες και τους δημόσιους χώρους του Δήμου και ενημερώνουμε συνεχώς τους εργαζόμενους στον Δήμο και τους δημότες για όλα τα προληπτικά μέτρα με σκοπό την ασφάλειά τους. Πρωταρχικό μέλημά μας, κανένας πολίτης να μη μείνει μόνος του σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή. Οι δημοτικές υπηρεσίες έχουμε αγκαλιάσει όλες τις ευπαθείς ομάδες του Δήμου μας και τους στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Πολλές φορές οι πολιτικοί πέφτουν στη παγίδα της επικοινωνίας σπαταλώντας πολύ χρόνο στο φαίνεσθαι και όχι στην ουσία, που είναι η παραγωγή έργου. Τι έχετε να μας δηλώσετε επ΄ αυτού;

Κύριε Νάτσιο, δεν μου αρέσει να κάνω κριτική σε πολιτικά πρόσωπα για τον τρόπο που επιλέγουν να προβάλλονται. Σε ό,τι με αφορά, ήδη από την προεκλογική περίοδο, έχω επιλέξει να κρατώ χαμηλούς τόνους και έτσι πολιτεύομαι ως Δήμαρχος Βισαλτίας. Επιλέγω να τοποθετηθώ μόνο για θέματα ουσίας και μόνο όταν υπάρχουν σοβαρά ζητήματα για τα οποία πρέπει να ενημερωθούν οι δημότες. Άλλωστε, οι δυσκολίες και τα προβλήματα που επιζητούν άμεση λύση στον Δήμο μας είναι τόσο μεγάλα, που δεν υπάρχει χρόνος για τέτοιες πολυτέλειες. Όσο για εμένα, επιδιώκω την προσωπική επαφή και επικοινωνία με τους δημότες του Δήμου μας, πηγαίνοντας είτε μόνος μου είτε με εργαζόμενους και συνεργάτες του Δήμου στα χωριά μας και στην πόλη μας, προσπαθώντας να αποκτήσω ίδια αντίληψη των προβλημάτων που υπάρχουν και να τα επιλύουμε μαζί. Διότι πιστεύω ακράδαντα, ότι ενωμένοι μπορούμε να επιτύχουμε πολλά. Κλείνοντας να σας ευχαριστήσω θερμά για αυτή την ευκαιρία της συνομιλίας μας και να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο, υγεία, αγάπη και πρόοδο στα σπίτια μας. Ζητώ από όλους και όλες να κάνουμε λίγο ακόμα υπομονή, να φροντίζουμε τους εαυτούς μας και αυτούς που αγαπάμε, και σύντομα να ανταμώσουμε και να επιστρέψουμε όλοι μας υγιείς στις ζωές μας και στην καθημερινότητά μας.