ΔΕΡΜΑ Μέρος 3ο

Ο τρόπος ζωής μας, επηρεάζει σημαντικά την υγεία του δέρματος μας.

1ον  Υγιεινή διατροφή. Μια ισορροπημένη διατροφή, (πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και επαρκή ποσότητα νερού, 8-10 ποτήρια την ημέρα, προσοχή ο καθένας μας έχει την δική του ποσότητα προσλαμβανόμενων υγρών & να πίνουμε πολλές φορές μέσα στη μέρα μικρές ποσότητες) θα διατηρεί το δέρμα μας υγιές και λαμπερό. Η καλή – θετική ψυχική μας διάθεση θα το φωτίζει. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το νερό ανατρέξτε στο άρθρο «Το νερό στον οργανισμό μας, 09/09/2011».

Το κολλαγόνο & η ελαστίνη είναι ουσίες (πρωτεΐνες) που προσδίδουν στο δέρμα συνοχή και ευκαμψία, οι ειδικοί λένε ότι, η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί στη δυσλειτουργία αυτών των πρωτεϊνών και προκαλούν καφέ κηλίδες και γήρανση του δέρματος.

«Ο ένοχος είναι μια φυσική διαδικασία που ονομάζεται γλυκοζυλίωση. Όταν η ζάχαρη περάσει στην κυκλοφορία του αίματος προσκολλάται στις πρωτεΐνες και αρχίζει να σχηματίζει μόρια γνωστά ως τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης (ή αρκετά εύστοχα AGEs). Αυτά τα μόρια καταστρέφουν τις δυο πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση της ελαστικότητας και σταθερότητας του δέρματος: το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Ενώ η διαδικασία γήρανσης του δέρματος είναι φυσική κι αρχίζει γύρω στην ηλικία των 35, η πρόσληψη ζάχαρης και η παραγωγή των AGEs επιταχύνει ραγδαία τη διαδικασία γήρανσης» πηγή: http://www.totalbeauty.gr/index.php/component/k2/item/

«Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα λιπαρά ψάρια και στα ιχθυέλαια. Η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων βοηθάει στη βελτίωση της κλινικής εικόνας ασθενών με δερματοπάθειες και ιδιαίτερα σε ασθενείς με ψωρίαση. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθούν στις φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος καθώς ρυθμίζουν την παραγωγή ενδιάμεσων φλεγμονωδών μεσολαβητών που σχετίζονται με την ανοσολογική λειτουργία του δέρματος. Ακόμη, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ρυθμίζουν τη βιοσύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στοιβάδας του δέρματος.

Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος. Ας δούμε αναλυτικά τι προσφέρει η κάθε ουσία και από πού μπορούμε να τις προμηθευτούμε:

Βιταμίνη Α: Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία βοηθάει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος. Σε καταστάσεις έλλειψης της βιταμίνης παρατηρείται ευερεθιστότητα του δέρματος και ξηροδερμία.

Πλούσιες πηγές: ιχθυέλαια, μαργαρίνη, συκώτι, κρόκος αυγού.
Βιταμίνη Α μπορούμε επίσης να πάρουμε και από τροφές πλούσιες σε β-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι 30mg της ουσίας καθημερινώς μπορεί να μειώσει την ερυθρότητα και τη φλεγμονή που προκαλούνται από ηλιακό έγκαυμα.
Πλούσιες πηγές: καρότα, τομάτες, πατάτες, πεπόνι, μπρόκολο, σπανάκι.

Βιταμίνη Β: Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του δέρματος (συμπεριλαμβανόμενης της λειτουργίας της λίπανσης του δέρματος).
Πλούσιες πηγές: πουλερικά, ψάρια, πράσινα λαχανικά, αυγά.

Βιταμίνη CΒοηθάει στη διατήρηση του κολλαγόνου. Συντελεί στη γρήγορη επούλωση των πληγών. Έλλειψη της βιταμίνης οδηγεί στην αποδυνάμωση των αιμοφόρων αγγείων  και στη ρήξη των τριχοειδών που βρίσκονται στις εξωτερικές στοιβάδες του δέρματος.
Πλούσιες πηγές: εσπεριδοειδή, τομάτες, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι.

Βιταμίνη Ε: Διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Βοηθάει στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος και ενισχύει την αντοχή του δέρματος κατά της ηλιακής ακτινοβολίας.
Πλούσιες πηγές: Σολωμός, όσπρια, αμύγδαλα, φυλλώδη λαχανικά, ελαιόλαδο, σησαμέλαιο.

Σελήνιο: Μειώνει την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι χαμηλά επίπεδα σεληνίου στο αίμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
Πλούσιες πηγές: σιτάρι, σουσάμι, δημητριακά ολικής άλεσης.

ΨευδάργυροςΒοηθάει στη διατήρηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης,.
Πλούσιες πηγές: οστρακοειδή, γαλοπούλα, μανιτάρια», πηγή: http://www.unilever.gr/our-brands/detail/poso-epireazi-i-diatrofi-to-derma/324249/

2ον Ελαιόλαδο.

Το ελαιόλαδο περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες), βιταμίνες και ανόργανες ουσίες, γι αυτό η χρήση του αναζωογονεί το δέρμα και διεγείρει τη φυσική υγρασία του. Είναι μία από τις καλύτερες φυσικές θεραπευτικές ουσίες για την φροντίδα του δέρματος γι αυτό στο εμπόριο, χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα όπως κρέμες προσώπου και σώματος, σαμπουάν, αφρόλουτρα και λάδια για μασάζ.

3ον Εγκυμοσύνη.

Το δέρμα επηρεάζεται έντονα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και αποκτά νέες ανάγκες. Ενας ειδικός μπορεί να αναγνωρίσει τις δικές σας ανάγκες και να δώσει λύσεις.

4ον Επαρκής & ποιοτικός ύπνος

Ο μέσος ενήλικας έχει ανάγκη από 7 έως 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στο άρθρο  «Υγιεινή του νευρικού συστήματος, Μέρος Β΄, 11/02/2011». Επίσης εάν κοιμόμαστε στο ένα πλάι κάποια στιγμή θα έχουμε δύο μεγάλες κάθετες ρυτίδες στη μεριά του προσώπου που ακουμπά στο μαξιλάρι (η μαξιλαροθήκη & το σεντόνι να είναι τεντωμένα).

5ον  Κάπνισμα

Το τσιγάρο επηρεάζει τον τόνο του δέρματος, ενισχύει τη χαλάρωση και προκαλεί ρυτίδες γύρω από τα χείλη. Οι ειδικοί λένε πως εάν το κόψετε θα δείτε την αλλαγή περίπου σε 40-50 ημέρες.

6ον  Ηλιος

Ο ήλιος έχει θετική και αρνητική επίδραση στο δέρμα μας.

Θετική: Συνθέτει τη βιταμίνη D, καταπολεμά την ακμή, την ψωρίαση και το έκζεμα.

Αρνητική: Φωτογήρανση (ρυτίδες), εγκαύματα, αφυδάτωση, καρκίνο του δέρματος και πολλά άλλα προβλήματα στο δέρμα, όπως οι πανάδες, τα αιμαγγειώματα (οι κόκκινες ελιές), οι φακίδες, κ.ά. . Οι περισσότερες αλλαγές που γίνονται στο δέρμα μας, οι ειδικοί λένε ότι οφείλονται στον ήλιο.

7ον Αλκοόλ

Όταν εμφανιστούν στο δέρμα αστεροειδή αιμαγγειώματα (σημάδια σαν αστεράκια που σχηματίζονται από αγγεία), ίσως η κατάχρηση του αλκοόλ έχει προκαλέσει κίρρωση του ήπατος.

8ον Ξύρισμα

Αντρας: Εάν ξυρίζεται κόντρα ίσως να ερεθιστεί το δέρμα και να έχει σπυράκια στο λαιμό – κάτω από το σαγόνι του.

Γυναίκα: Εάν ξυρίζεται κόντρα ή κάνει αποτρίχωση με το κερί, ίσως εμφανιστούν σπυράκια στο αντίστοιχο τμήμα του δέρματος της.

9ον  Εμμηνόπαυση

Λόγω της έλλειψης των οιστρογόνων το δέρμα μας λεπταίνει, ζαρώνει και γίνεται ξηρό. Ίσως να μας πέσουν οι τρίχες από το κεφάλι, τη μασχάλη ή από το εφήβαιο.

10ον Ασκηση

Η άσκηση αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος και προλαμβάνει τις ρυτίδες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μέτρια άσκηση μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές των τραυματισμένων ιστών του δέρματος. «Η γυμναστική μέτριας έντασης επιτάχυνε την επούλωση πληγών στα πειραματόζωα, γεγονός που ίσως οφείλεται στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού», σύμφωνα με τον ερευνητή K.Todd Keylock. Πηγή: http://www.myworld.gr/site/content.php?artid=8711

11ον  Χρώμα του δέρματος

«Καθημερινή χρήση αρώματος το καλοκαίρι. Μελάγχρωση (σκούρο χρώμα) στα πλάγια του λαιμού. Οφείλεται σε φωτοδερματίτιδα εξ επαφής. Προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο των αιθερίων ελαίων (κυρίως εσπεριδοειδών) των αρωμάτων.

Κάπνισμα. Κιτρίνισμα δείκτη και μέσου δακτύλων του χεριού, εξαιτίας εξωγενούς εναπόθεσης της χρωστικής της νικοτίνης.

Πλύσιμο προσώπου με οινόπνευμα. Χαρακτηριστικό κοκκίνισμα προσώπου και ξηρότητα. Συνηθέστερο στις γυναίκες.

Κατάχρηση αλκοόλ (αλκοολισμός). Ερυθρότητα της μύτης εξαιτίας μόνιμης αγγειοδιαστολής. Συχνά παρατηρείται και πάχυνση της μύτης, που πιθανώς οφείλεται στην υπερπλασία (διόγκωση) των σμηγματογόνων αδένων».Πηγή: http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=2&articleID=17240&la=1

 

Διώχνουμε το άγχος ή κάνουμε καλή διαχείριση του άγχους, κάνουμε υγιεινή ζωή και χαμογελάμε στη ζωή. Το γέλιο, μας κάνει να φαινόμαστε πιο νέοι και να θυμόμαστε ότι το πρόσωπο μας είναι ο καθρέπτης της ψυχής μας.

Στεργιανή Παπλιάκα

Νοσηλεύτρια – Εκπαιδευτικός