Εσείς πως μπλοκάρετε… τον εαυτό σας;

Γράφει η : Ψυχολόγος Ναταλία Ιωαννίδου – Τριανταφύλλου

«Αυτός δεν αλλάζει με τίποτα!» Και ποιος δεν έχει πει ή δεν έχει ακούσει την παραπάνω φράση; Είναι έτσι ή αποτελεί την τέλεια δικαιολογία για πολλά από αυτά που δυναστεύουν τους ανθρώπους;

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο:

  • Ναι, δεν μπορεί να αλλάξει κάποιος που ΔΕΝ θέλει, ΔΕΝ προσπαθεί και ΔΕΝ αποδέχεται τον εαυτό του πραγματικά.

και

  • Ναι, μπορεί να αλλάξει όποιος το ΘΕΛΕΙ, όποιος ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ και όποιος ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ τον εαυτό του.

Ο καθένας μας είναι ο ¨καπετάνιος¨ του δικού του καραβιού, του εαυτού του. Ο τρόπος που θα κυβερνήσει το ¨καράβι¨ του και η πορεία της αλλαγής που θα ακολουθήσει, είναι κάτι που θα το ορίσει αποκλειστικά ο ίδιος.

Υπάρχουν, όμως, κάποιες παγίδες στα οποίες όλοι κάποια στιγμή πέφτουν και ξαναπέφτουν τόσες φορές που πλέον καταλήγουν να θεωρούνται κομμάτι της συμπεριφοράς και της σκέψης του ατόμου, δημιουργώντας την πεποίθηση πως έχουν τελειώσει τα περιθώρια. Έτσι μπλοκάρουμε την επιτυχία μας.

Σας έχω καλά νέα! Όλο αυτό μπορεί να ανατραπεί με απλά, μικρά, σταθερά και ξεκάθαρα βήματα.

Το πρώτο και το πιο σημαντικό, άλλωστε, είναι το βήμα της αναγνώρισης. Αν δεν αναγνωριστεί το λάθος μοτίβο που υπάρχει και επαναλαμβάνεται πως θα μπορέσει κάποιος να περάσει στα επόμενα στάδια της αποδοχής και της προσπάθειας;

Ας ρίξουμε λοιπόν μια πιο προσεκτική ματιά. Σε όλους υπάρχουν σκέψεις και συμπεριφορές που επαναλαμβάνονται, απλά και μόνο, γιατί κάποια στιγμή εξυπηρέτησαν προς κάποια κατεύθυνση και πιστεύοντας το άτομο (άθελα ή θελημένα) πως θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό (συνήθως είναι η αυτοπροστασία και η αποφυγή του ψυχικού πόνου), κατέληξαν να αποτελούν κομμάτι της προσωπικότητας του, που το αναπαράγει, με μοναδικό αποτέλεσμα να μπλοκάρει την αυθεντικότητα του και να συμβάλλει στη δημιουργία ενός σκληρού και άκαμπτου, πολλές φορές ψυχικού περιβλήματος που δίνει την εντύπωση του μη αναστρέψιμου.

Στην παρακάτω λίστα τέτοιων ¨κακών¨ συνηθειών, ο καθένας μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό του σε μία ή και περισσότερες από αυτές. Προσοχή όμως! Χρειάζεται απόλυτη ειλικρίνεια για να παραδεχτεί κάποιος τα τρωτά του σημεία και να πορευτεί μαζί τους στο ταξίδι της αλλαγής. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως αξίζει να προσπαθήσει κάποιος να βάλει ο ίδιος την αλλαγή στη ζωή του.

Οπλιστείτε λοιπόν με θάρρος και ειλικρίνεια και  ξεκινήστε το ταξίδι της αυτοανακάλυψης.

Ακολουθεί ένας μικρός κατάλογος καθημερινών τακτικών και συμπεριφορών που ευθύνονται για τη μη εξέλιξη μας:

Θεωρείτε ότι η ζωή είναι εύκολη 

Για ξανασκεφτείτε το! Τίποτα δεν είναι εύκολο, όλα έχουν κάποιο βαθμό δυσκολίας. Και αυτή ακριβώς είναι η ομορφιά στη ζωή. Οι προκλήσεις και τα εμπόδια που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Αυτά μας προσφέρουν την μεγαλύτερη ικανοποίηση και ανταμοιβή.

Παρερμηνεύετε τον πραγματικό σκοπό της ζωής μας

Σημασία στη ζωή δεν έχουν αυτά που αποκτούμε, αλλά ό, τι χτίζουμε. Δεν είναι αυτά που κατέχουμε, αλλά αυτά που μοιραζόμαστε. Δεν είναι η ικανότητα, αλλά ο χαρακτήρας μας. Δεν είναι η επιτυχία μας, αλλά η πραγματική αξία μας.

Ζήστε την ζωή σας με τέτοιο τρόπο που να σας κάνει περήφανους. Αυτό είναι που μετράει και κάνει τη διαφορά. Ζήστε μια ζωή γεμάτη αληθεια και αγάπη.

Πιστεύετε πως υπάρχει χρόνος για όλα

Ο χρόνος της ζωής του ανθρώπου είναι απροσδιόριστος και άγνωστος για όλους μας. Υπό αυτή τη συνθήκη κάθε μέρα είναι η σωστή μέρα να πείτε το σ΄ αγαπώ και τη συγνώμη που σχεδιάζατε. Οι ευκαιρίες στη ζωή σας υπάρχουν καθημερινά και περιμένουν να τις αρπάξετε!

Κυνηγάτε όσους δεν θέλουν να ‘πιαστούν’

Μην τρέχετε πίσω από τους άλλους. Να είστε ο εαυτός σας, και να προσπαθείτε σκληρά για αυτά που σας αντιπροσωπεύουν. Οι άνθρωποι που ταιριάζουν πραγματικά στη ζωή σας, θα έρθουν τελικά σε σας, και θα παραμείνουν μαζί σας.

Δε ζητάτε βοήθεια ακόμα και όταν ξέρετε ότι την χρειάζεστε

Να είστε όσο δυνατοί χρειάζεται για να μπορείτε να βασίζεστε στις δικές σας δυνάμεις, τόσο έξυπνοι για να καταλαβαίνετε πότε χρειάζεστε βοήθεια, και τόσο γενναίοι ώστε να την ζητάτε.

Επιτρέπετε ένα μαύρο σύννεφο να καλύπτει όλο τον ουρανό σας

Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Είναι απλά μια κακή στιγμή, ή μια κακή μέρα, δεν είναι κακή όλη η ζωή. Σύννεφο είναι και θα φύγει! Ο καθένας κάνει λάθη. Το μυστικό της ευτυχίας είναι να επιλέγετε  να στέκεστε σε ότι καλό έχετε στην ζωή σας και όχι στα προβλήματα.

Κρατάτε πράγματα που θα έπρεπε να διώξετε

Πολλές φορές, το να εγκαταλείψουμε πράγματα που μας ‘βαραίνουν’, μας κάνει μακροπρόθεσμα πιο δυνατούς και πιο ευτυχισμένους.

Ξοδεύετε χρόνο με ανθρώπους που σας κάνουν δυστυχισμένους

Όταν πληγώνεστε από άλλους, θυμηθείτε! Εσείς είστε αυτός που τους επιτρέπει να σας πληγώνουν συνεχώς. Εκτιμήστε αρκετά τον εαυτό σας, αναγνωρίστε την αξία σας. Απομακρυνθείτε από ανθρώπους που μειώνουν την ευτυχία σας.

Δεν αφιερώνετε αρκετό χρόνο για εκείνους που έχουν μεγαλύτερη σημασία

Όταν παίρνουμε κάτι ως δεδομένο, συνήθως δεν συνειδητοποιούμε τι έχουμε, μέχρι να το χάσουμε.

Οι περισσότεροι είμαστε πολύ πεισματάρηδες για να παραδεχτούμε ότι κάναμε λάθος. Πάρα πολύ συχνά πληγώνουμε αυτούς που είναι κοντά μας, επιτρέποντας ασήμαντα ζητήματα να μας χωρίζουν.

Εκτιμήσετε αυτό που έχετε, αυτούς που σας αγαπάνε, και όποιον νοιάζεται για σας. Δεν θα καταλάβετε πόσο σημασία έχουν για εσάς, παρά μόνο την ημέρα που δεν θα είναι πλέον δίπλα σας.

Αρνείστε την προσωπική σας ευθύνη

Οτιδήποτε βιώνετε τώρα, είναι αποτέλεσμα αποφάσεων που λάβατε στο παρελθόν, και θα συνεχίσετε να έχετε τα ίδια αποτελέσματα ώσπου να κάνετε διαφορετικές επιλογές.

Πάντα έχουμε κάποιο επίπεδο ελέγχου. Πάντα υπάρχουν και άλλες επιλογές. Οι επιλογές μπορεί να μην είναι εύκολες, αλλά είναι διαθέσιμες.

Επιτρέπετε σε άλλους να λαμβάνουν αποφάσεις για εσάς

Σταματήστε να νοιάζεστε για το τι θέλουν οι άλλοι από εσάς, και ξεκινήστε να ζείτε για τον εαυτό σας.

Αφήστε τους ανθρώπους και τα πράγματα που σας κρατούν συνεχώς πίσω, και δεν σας προσφέρουν κάτι αξιόλογο. Δεν θα έχετε δεύτερη ζωή.

Εγκαταλείπετε μόλις τα πράγματα δυσκολέψουν

Ένα βέλος μπορεί να εκτιναχθεί μόνο αν τραβηχτεί προς τα πίσω. Έτσι είναι και η ζωή. Όταν η ζωή σας φέρνει δυσκολίες και σας τραβάει προς τα πίσω, αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα σας σπρώξει μπροστά προς μια θετική κατεύθυνση.

Γι’ αυτό μείνετε συγκεντρωμένοι, και στοχεύετε τον στόχο!

Κάνετε πάρα πολλά, υπό πίεση, και χωρίς σταματημό

Η ευτυχία δεν είναι άλλο παρά στιγμές συνειδητοποίησης και αφουγκρασμού της στιγμής. Πολλοί άνθρωποι χάνουν ένα μέρος της ευτυχίας, επειδή δεν διαθέτουν τον αναγκαίο χρόνο για να την απολαύσουν.

Πολλές φορές είμαστε τόσο προσηλωμένοι σε αυτό που κάνουμε , ώστε τελικά δεν απολαμβάνουμε τα πράγματα που αξίζουν περισσότερο.

Αναμασάτε διαρκώς δυσκολίες του παρελθόντος

Η ενασχόληση με το παρελθόν ενέχει τον κίνδυνο να προσκολληθείτε σε αυτό και να μη μπορείτε ν΄ αντιληφθείτε τα σπουδαία πράγματα που βρίσκονται μπροστά σας.

Για να κάνετε χώρο για το νέο, θα πρέπει να αφήσετε πίσω το παλιό. Ό,τι έχετε περάσει στο παρελθόν, μπορείτε να το θεωρήσετε σαν προετοιμασία για αυτό που είστε τώρα, και αυτό που μπορεί να είστε αύριο.

Αρνείστε τα λάθη σας

Να θυμάστε ότι πετυχημένοι δεν είναι εκείνοι που ποτέ δεν κάνουν λάθη, αλλά εκείνοι που παραδέχονται τα λάθη τους.

Δεν επιτρέπετε τα πράγματα να μην είναι αρκετά καλά

Πόσο εφικτό είναι αυτό; Είμαστε άνθρωποι. Δεν είμαστε τέλειοι. Είμαστε ζωντανοί. Προσπαθούμε. Κάνουμε λάθη. Παραπατάμε. Πέφτουμε. Πληγωνόμαστε. Σηκωνόμαστε ξανά.

Προσπαθούμε πάλι. Μαθαίνουμε διαρκώς. Ωριμάζουμε. Να είστε ευγνώμονες γι’ αυτό το ανεκτίμητο δώρο που λέγεται ζωή.

Πιστεύουμε ότι η λύση βρίσκεται έξω από εμάς
Λάθος! Η λύση είναι μέσα μας. Η λύση είμαστε εμείς παρόλο που δεν το ξέρουμε.
Έχουμε μάθει να αμφισβητούμε τον εαυτό μας, τις ικανότητές μας και τη δύναμή μας, ψάχνοντας αλλού την αυθεντία.

 

Θεωρούμε πως τα σχόλια και η κριτική των άλλων έχουν στόχο μόνο εμάς

Κάθε άνθρωπος έχει ένα συναισθηματικό και εμπειρικό υπόβαθρο. Αυτό που θα σχολιάσει λοιπόν είναι άμεσα συνδεδεμένο με το ποιος είναι και αντιπροσωπεύει πρωτίστως δικές του ανασφάλειες και αδυναμίες.

Πιστέψτε, λοιπόν, στον εαυτό σας και μη κλονίζεστε με το παραμικρό ¨αεράκι¨.

 

Και θυμηθείτε, το να ζητάτε βοήθεια από τους ειδικούς, είναι δείγμα ωριμότητας και αυτοσεβασμού!

#pgnews

#ΥΓΕΙΑ