Κατερίνα Περιστέρη: «Όραμά μου ο Πολιτισμός και η ανάπτυξη του τόπου μέσα από τον Τύμβο Καστά

Το όνομά της έχει συνδεθεί με τον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, καθώς ήταν η «ψυχή» των ανασκαφών. Ο λόγος για την Κατερίνα Περιστέρη, αρχαιολόγο, ανασκαφέα και Τομεάρχης Πολιτισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η κ. Περιστέρη και σ’ αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμός “Αλληλεγγύη” του Απόστολου Τζιζτζικώστα. Η κυρία Περιστέρη μπορεί να είχε αναλάβει τη θέση  της προϊστάμενης της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Σερρών το 2004 αλλά η εμπλοκή της με τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης και τα ευρήματα έχουν έρθει στο φως είναι πολύ παλαιότερη, αφού έχει συνεργαστεί στο παρελθόν ως επιστημονική συνεργάτιδα με τον σπουδαίο αρχαιολόγο Δημήτρη Λαζαρίδη, ο οποίος ξεκίνησε την πρώτη ανασκαφή το 1965.

Το 2009 έγινε επανέναρξη των ανασκαφών στην Αρχαία Αμφίπολη και το 2011 ανακαλύφθηκε ο μνημειακός περίβολος. Το 2012 έχουμε την πρώτη επίσκεψη του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα. Το 2014 έγινε η ανακάλυψη και η ανασκαφή του μνημειακού Μακεδονικού Τάφου, του Τύμβο Καστά.

Η πρώτη επίσκεψη του Περιφερειάρχη στον Τύμβο το 2012 με την ανακάλυψη του μαρμαρινου περιβόλου σε άριστη κατάσταση.

Η παρουσίαση της ανασκαφής σε συνέδριο το 2013 όμως, κέντρισε το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων και καλύφθηκε από τον τύπο. Την ίδια χρονιά, την ανασκαφή είχε επισκεφθεί ο πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», ο οποίος είχε δηλώσεις ικανοποιημένος από την ανασκαφή στο Τύμβο Καστά, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός πολιτισμού είχε αναφέρει ότι «ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος είναι ο καλύτερος της χώρας».