Ούτε ένα ευρώ χαμένο από τα προγράμματα της Πολιτικής Συνοχής

Συνέντευξη από τον Αλέξανδρο Χρυσάφη, Δήμαρχο Σερρών

Σε συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Δήμαρχος Σερραίων Αλέξανδρος Χρυσάφης μας ¨ξεναγεί¨ με αναλυτικό τρόπο στα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί, καθώς και άλλων που δρομολογούνται στο Δήμο Σερρών. Εκλέχθηκε Δήμαρχος Σερρών στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών.

Ο ίδιος, γεννημένος και μεγαλωμένος στις Σέρρες, όπου για περισσότερα από 35 χρόνια δραστηριοποιείται επαγγελματικά με τη δική του επιχείρηση συμβούλων επιχειρήσεων και οι συνεργάτες του καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να αξιοποιήσουν όλους  τους διαθέσιμους πόρους της Πολιτικής Συνοχής και των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο δημιουργικές παρεμβάσεις και έργα πνοής για τη μεταμόρφωση της εικόνας της πόλης και των χωριών του Δήμου Σερρών με άμεσο αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών. Αυτό άλλωστε, αποτελεί στρατηγική στόχευσής στον Δήμο Σερρών.

Ήδη δρομολογούνται μία σειρά από έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δημοτών.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, η Διοίκηση του Δήμου Σερρών, τον Σεπτέμβριο του 2019, έθεσε ως προτεραιότητα να μην αφήσουν να πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ από τα προγράμματα της Πολιτικής Συνοχής μεγιστοποιώντας το αναπτυξιακό αποτύπωμα των ευρωπαϊκών πόρων. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην ωριμότητα των έργων, το πιο νευραλγικό κομμάτι για την επιτυχή υλοποίηση κάθε αναπτυξιακού προγράμματος, ενόψει του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 και του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου της ΕΕ, του Ταμείου Ανάκαμψης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, δε, ο Δήμος Σερρών επιδιώκει τη δημιουργία Γραφείου Εκπροσώπησης στις Βρυξέλλες με στόχο την άμεση και έγκυρη ενημέρωση για χρηματοδοτήσεις και τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Μάλιστα, για την υλοποίηση του σχεδίου τους, ζητήθηκε η συνδρομή του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαργαρίτη Σχοινά κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Δημαρχείο Σερρών.

Παράλληλα,  στην ίδια συνάντηση ενημερώθηκε ο κ.Σχοινάς για την πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος Σερρών σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ στο Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή και λειτουργία του Πάρκου Τεχνολογίας, Πολιτισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας(Eden Project Hellas).

 

Ο Αλέξανδρος Χρυσάφης έχοντας αποφοιτήσει από την Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) και κατέχοντας μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στον τομέα «Συγχωνεύσεις και Μετατροπές Επιχειρήσεων», έχει ως όραμα, μέσω του έργου Eden Project Hellas, να επιδείξει και να εμπνεύσει τις τοπικές κοινότητες, τους αγρότες, τις επιχειρήσεις, τις τοπικές αρχές, αλλά και τους εγχώριους και αλλοδαπούς επισκέπτες:

– για βιώσιμη, κυκλική προσέγγιση στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την παραγωγή τροφίμων, την οικολογική διαβίωση και τη διαχείριση βιοαποβλήτων της διατροφικής αλυσίδας,

– με παράλληλη προβολή και εφαρμογή καλών πρακτικών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αλλά και πρακτικών διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας και νερού.

Το Eden Project Hellas θα έχει εμβέλεια και απήχηση προς όλους τους Έλληνες πολίτες, προς επισκέπτες από γειτονικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και θα τοποθετήσει δυναμικά την περιοχή των Σερρών, αλλά και τη χώρα μας γενικότερα, στον χάρτη των προορισμών θεματικού τουρισμού και ανοικτής εκπαίδευσης για όλο το έτος.

Έργα και παρεμβάσεις για έναν έξυπνο και σύγχρονο Δήμο

Ο Δήμος Σερρών είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες που δίνουν τα προγράμματα της Πολιτικής Συνοχής για την ανάδειξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πυλώνα ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και ποιότητας ζωής. Προς την κατεύθυνση αυτή, σχεδιάζονται έργα και παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη μετεξέλιξη σε έναν έξυπνο και σύγχρονο Δήμο.

 

Μάλιστα, πρόσφατα εγκρίθηκε για χρηματοδότηση το έργο «Κατασκευή Πράσινου Σημείου Διαχείρισης Απορριμμάτων Δήμου Σερρών», προϋπολογισμού 2,109 εκατ.ευρώ. από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρική Μακεδονία «Υποδομές Μεταφορών – Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Προτάσεις υποβάλλονται από τον Δήμο Σερρών και σε άλλες προτάσεις σε προσκλήσεις στο ίδιο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, στην Πρόσκληση με τίτλο «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του κτιριακού αποθέματος, αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που βρίσκεται σε σημαντική θέση» η πρόταση έργου αφορά στην αποκατάσταση και επανάχρηση του Βιομηχανικού Κτιρίου Νάσιουτζικ στην περιοχή «Χίλια Δέντρα» σε Πολυχώρο Πολιτισμού και Κέντρο Νεότητας.

Παράλληλα, δρομολογείται η υποβολή πρότασης στο Πράσινο Ταμείο για την ανάπλαση χώρων πρασίνου του Δήμου Σερρών και συγκεκριμένα του πάρκου Τρικούπη και της Πλατείας Ειρήνης, προϋπολογισμού 2,2 εκατ.ευρώ.

Επίσης, στην ανοικτή Πρόσκληση «Δημιουργία Πράσινων Σημείων και δικτύωσή τους, σε όλη τη Χώρα πλην Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» η πρόταση έργου, συνολικού προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, αφορά σε προμήθεια Πράσινων Κινητών Σημείων και Γωνιών Ανακύκλωσης με τις απαιτούμενες δράσεις ευαισθητοποίησης του τοπικού πληθυσμού.

Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη

Ως ενεργός και συνειδητοποιημένος πολίτης, σύζυγος της μαθηματικού Αμαλίας Μαντιού και πατέρας τεσσάρων παιδιών στόχος του είναι μία πόλη χωρίς αυτοκίνητα, πιο βιώσιμη, πιο φιλική και πιο λειτουργική για όλους.

Έτσι, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του προγράμματος «Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Σερρών» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης:

-Εγκαταστάθηκαν Σταθμοί Κοινόχρηστων Ποδηλάτων

-Σχεδιάζεται ένα ολοκληρωμένο και πλήρως ενοποιημένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, έργο προϋπολογισμού 380.000 ευρώ.

-Ολοκληρώνεται το έργο «Αναβάθμιση φωτεινών σηματοδοτών με προσθήκη ηχητικών διατάξεων για τα ΑΜΕΑ»

Βρίσκονται στο στάδιο δημοπράτησης για την Προμήθεια 30 Έξυπνων Στεγάστρων Αστικής Συγκοινωνίας με νέα σύγχρονου τύπου, ενεργειακής αυτοτέλειας, και με δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών συσκευών μέσω θυρών USB και σύνδεσης με ασύρματο δίκτυο WIFI.

-Ενεργοποίησαν και διασφάλισαν τη δημοπράτηση του έργου «Αστική Αναζωογόνηση – Φάση Ι» που αφορά στην ανάπλαση της οδού Ερμού, την αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων στην Πλατεία Ελευθερίας και τη δημιουργία παιδικής χαράς στη συμβολή των οδών Δημογερόντων- Ν. Νικολάου.

– Υποβάλλεται πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση – Φάση ΙΙ» για έργο προϋπολογισμού 2,8 εκατ.ευρώ που αφορά στην ολοκληρωμένη ανάπλαση της οδού Ν.Πλαστήρα και των κάθετων οδών της περιλαμβάνοντας βελτίωση πεζοδρομίων, παρεμβάσεις πρασίνου, αστικό εξοπλισμό, οδοφωτισμό led κλπ.

– Εντάχθηκε η πράξη «Ανάπτυξη δεξιοτήτων (στοχευμένες δράσεις κατάρτισης, πιστοποίησης και συμβουλευτικής) ανέργων επιστημόνων στην περιοχή παρέμβασης της ΣΒΑΑ Σερρών», προϋπολογισμού 125.800 ευρώ.

Εξάλλου, μέσω της ενταγμένης Πράξης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δ. Σερρών βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά έργα ψηφιακής διακυβέρνησης, όπως ενδεικτικά:

1.Ανάπτυξη πλατφόρμας διαχείρισης δημοτικών ακινήτων GIS

2.Δημιουργία Χαρτών Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων (Κοινωνικό GIS)

  1. Ανάπτυξη του Αστικού Παρατηρητηρίου, ενός βασικού εργαλείου ψηφιακής διακυβέρνησης με αντικείμενο την καταγραφή, παρακολούθηση και αξιολόγηση των δεικτών βιώσιμης ανάπτυξης του Δήμου.

Η ανάπτυξη του Αστικού Παρατηρητηρίου θα καταστήσει το Δήμο Σερρών πρωτοπόρο σε θέματα βιωσιμότητας, συμβάλλοντας με τη σειρά του στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, οι οποίοι έχουν εγκριθεί σε εθνικό επίπεδο με το ν.4440/2016.

Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Παράλληλα, με στόχο την ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στο εμπορικό κέντρο της πόλης δρομολογείται η δημιουργία Open Mall, έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία.

Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης

Επιπλέον, μέσω του προγράμματοςInterreg υλοποιείται το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» στο Δημοτικό Πάρκο Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Καραμανλής» (πρώην στρατόπεδο Παπαλουκά).

 

Η αναπτυξιακή ευκαιρία

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις εξαιτίας των επιπτώσεων της δεκάχρονης οικονομικής κρίσης και της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίση. Ταυτόχρονα, έχει μπροστά της και μία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία ενόψει του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027, του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου «Αντώνης Τρίτσης».

Ο Δήμος Σερρών εργάζεται συστηματικά ώστε να αξιοποιήσει  αυτή τη μοναδική ευκαιρία και να δρομολογήσει επιτέλους επενδύσεις και έργα με αναπτυξιακό στίγμα στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Σε αυτή την προσπάθειά η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα προγράμματα της Πολιτικής Συνοχής αποτελεί ένα πολύτιμο σύμμαχο!