Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη, για το πώς βίωσαν οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής στο Νοσοκομείο Σερρών την πανδημία, παραχώρησε στο «Σ.Θ.» η υπεύθυνη της μονάδας ΜΕΘ Βασιλική Χατζηπανταζή.
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Καταθέτει ότι ο αγώνας δεν ήταν εύκολος και η καλή συνεργασία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που ανταποκρίθηκε με υψηλό αίσθημα ευθύνης, κατέστησε δυνατή την αντιμετώπιση αυτής της πολύ έκτατης κατάστασης. Πολύτιμες και οι δωρεές πολιτών και φορέων.
Πως βιώσατε, εδώ και ένα χρόνο, την κατάσταση με την πανδημία, ως υπεύθυνη της μονάδας ΜΕΘ του νοσοκομείου Σερρών; Ποιες οι δυσκολίες που συναντήσατε; Το προσωπικό ήταν αρκετό για να αντιμετωπίσει την κατάσταση;
Η πανδημία του ιού Covid-19 αιφνιδίασε όλα τα κράτη, τις κοινωνίες, τα συστήματα υγείας και τις κυβερνήσεις. Αυτό οφείλεται στην ταχεία μετάδοση του ιού, τη βαρύτητα της νόσου που προκαλεί και την ανάγκη για νοσηλεία των ασθενών σε ΜΕΘ υπό ειδικές συνθήκες.
Το πρώτο διάστημα με την εφαρμογή του Lock down (καραντίνα) πανελλαδικά και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο Νομό Σερρών ήταν περιορισμένος ο αριθμός ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Από τον Οκτώβριο του 2020 η κατάσταση άλλαξε δραματικά με κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών Covid-19 που χρειάστηκαν νοσηλεία στις κλινικές Covid και σε ΜΕΘ. Από τα μέσα Νοεμβρίου η ΜΕΘ του Γ. Ν. Σερρών μετατράπηκε σε ΜΕΘ για τη νοσηλεία αποκλειστικά ασθενών με νόσο Covid-19. Οι κλίνες αυξήθηκαν από 6 σε 17 με πληρότητα 100%. Με υπεράνθρωπες προσπάθειες από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό συνεχίστηκε η αντιμετώπιση και νοσηλεία των ασθενών στη ΜΕΘ. Επρόκειτο για βαρέως πάσχοντες με υποκείμενα νοσήματα που αποτελούν πρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα.
Η αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων εξανάγκασε στη λήψη άμεσων αποφάσεων και στην εφαρμογή δράσεων, ώστε να ανταποκριθεί η ΜΕΘ του Γ. Ν. Σερρών στα νέα δεδομένα.
- Ο συντονισμός και η διαχείριση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και η συμμετοχή στη διαχείριση διασωληνωμένων ασθενών Covid-19 και η διακομιδή τους σε κέντρα αναφοράς, ενώ συνεχιζόταν η λειτουργία της ΜΕΘ για τα υπόλοιπα περιστατικά, ήταν ένα απαιτητικό έργο.
- Η μετατροπή της ΜΕΘ σε μονάδα αποκλειστικά για την αντιμετώπιση διασωληνωμένων ασθενών με νόσο Covid-19, οδήγησε στο να αναπτυχθούν ταυτόχρονα και άμεσα κλίνες σε διαφορετικούς χώρους με τον υπάρχοντα εξοπλισμό, αλλά και την ενίσχυση των υλικών μέσω δωρεών.
- Η διαχείριση και η επάρκεια σε υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό και σε αναλώσιμα υλικά ήταν ένας τομέας που απαιτούσε άμεσες παρεμβάσεις.
- Η συνεργασία με τους ιατρούς άλλων ειδικοτήτων υπό συνθήκες έντονης ψυχικής και σωματικής φόρτισης, κούρασης-κόπωσης και η υποστήριξη ενός νέου τμήματος (κλινικές για νοσηλεία ασθενών με νόσο Covid-19) αποτέλεσαν νέα πραγματικότητα.
- Η καθημερινή επικοινωνία με τους συγγενείς των ασθενών για την ενημέρωσή τους ήταν μία συνεχής διαδικασία με συναισθηματική φόρτιση.
- Υπήρχε τακτική επικοινωνία με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την άμεση επίλυση και διαχείριση των διαφόρων θεμάτων για να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της κλινικής.
Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό βάσει των διεθνών οδηγιών για την αναλογία ασθενή-ιατρού/νοσηλευτή για τη λειτουργία της ΜΕΘ δεν κάλυπτε απόλυτα αυτή τη σχέση.
Το ιατρικό προσωπικό (6 ιατροί) αυξάνοντας τον αριθμό των ενεργών εφημεριών με καθημερινή διπλή εφημέρευση, κάλυψε πλήρως τις ανάγκες που προέκυψαν από την αύξηση των κλινών και ανταποκρίθηκε δίνοντας τον καλύτερο εαυτό του, με απαράμιλλο ζήλο και παραμερίζοντας την όποια σωματική ή ψυχική κόπωση.
Το νοσηλευτικό προσωπικό προσαρμόζοντας το ημερήσιο και εβδομαδιαίο πρόγραμμά του σε συνεργασία με τη Νοσηλευτική Υπηρεσία, η οποία ενίσχυσε τον αριθμό των νοσηλευτών, έφερε εις πέρας ένα δύσκολο έργο, πάντα με αγάπη και ενδιαφέρον για το νοσηλευόμενο ασθενή.
Τι σας δίδαξε αυτή η εμπειρία;
Η οργάνωση και προγραμματισμός για την κάλυψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, η συνεργασία μεταξύ φορέων, η αλληλεγγύη και η προσφορά βοήθειας δωρεών για την καταπολέμηση της πανδημίας από τον ιό covid-19.
Τα ανωτέρω μαζί με τις ανεξάντλητες ανθρώπινες εφεδρείες σε σωματικές και ψυχικές δυνάμεις, την τήρηση των μέτρων πρόληψης και ατομικής προστασίας στη μάχη ενάντια αυτής της παγκόσμιας απειλής ελπίζω ότι θα έχουν αποτελέσματα στον περιορισμό της.
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
#pgnews
#ΥΓΕΙΑ