ΣΚΑΣΕ: Αναγκαία η εθελοντική καταγραφή των χρονίως πασχόντων από τους Δήμους της Π.Ε. Σερρών

 

Ο Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων ν.Σερρών (Σ.Κ.Α.ΣΕ) με ανακοίνωσή της επισημαίνει την αδήριτη ανάγκη εθελοντικής καταγραφής από τους Δήμους του τόπου διαμονής/διεύθυνσης των χρονίως πασχόντων αναδείχτηκε η οποία έντονα ήδη από την περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

Πολλοί συμπολίτες με σοβαρά προβλήματα υγείας μένουν  εκτεθειμένοι στον κίνδυνο του νέου κορονοιού, της επιδείνωσης της ήδη υπάρχουσας σωματικής ή ψυχικής τους βλάβης και της δραματικής επιδείνωσης της καθημερινότητας τους, εξαιτίας της αδυναμίας τους να τηρήσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας ή να προσαρμοστούν με ασφάλεια αξιοπρέπεια και όρους ανθρώπινης διαβίωσης στις συνθήκες του lockdown, αλλά και να ζητήσουν βοήθεια από τις αντίστοιχες δημοτικές υπηρεσίες.

Η κατάσταση θα ήταν διαφορετική αν οι δήμοι είχαν εικόνα για αυτό το φαινόμενο και ως εκ τούτου προνοούσαν ή έστω παρέμβαιναν για την αντιμετώπιση του.

Σε αυτά τα πλαίσια η εθελοντική καταγραφή του τόπου διαμονής/διεύθυνση αυτών των ανθρώπων θα διευκολύνει, τόσο την επιδημιολογική τους  επιτήρηση-προστασία και την αξιοπρεπή διαβίωση τους, με στοχευμένες παρεμβάσεις από την πολιτεία, όσο και την προώθηση της διαδικασίας εθελοντικού εμβολιασμού τους.

Παράλληλα θα επιφέρει αντίστοιχα μακροπρόθεσμα οφέλη, τόσο σε περιόδους κανονικότητας, όσο και σε νέες διαφορετικές έκτακτες καταστάσεις π.χ. πυρκαγιά, φυσική καταστροφή, ραγδαία επιδείνωση φαινομένου φτώχειας κ.α

Οι παρακάτω σύλλογοι στηρίζουμε το αίτημα των Συλλόγων χρονίως πασχόντων προς τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας ώστε να οργανωθεί από τους τελευταίους η εθελοντική καταγραφή του τόπου κατοικίας των χρονίως πασχόντων ή των οικογενειών που έχουν μέλη χρονίως πάσχοντες και διαμένουν εντός των ορίων της επικράτειας τους.

Αντίστοιχα ζητάμε την πλήρη στελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών, ώστε να μπορούν να παρέχουν ουσιαστικές υπηρεσίες για την αξιοπρεπή διαβίωση των χρονίως πασχόντων. Σήμερα οι συγκεκριμένες δημοτικές υπηρεσίες  σε όλους τους δήμους είναι κατά βάσει υποστελεχωμένες και λειτουργούν ως μεσάζοντες για την παραπομπή των χρονίως πασχόντων στον ιδιωτικό τομέα.

Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Σερρών

Επιτροπή εργαζομένων στον Επισιτισμό Ν. Σερρών

Σύλλογος Γυναικών Ν. Σερρών

Σύλλογος Διαβητικών Ν. Σερρών

Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Σερρών

Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Ν. Σερρών

Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών

Σωματείο εργατών επεξεργασίας μετάλλου Ν. Σερρών

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Σερρών

#pressgreece