ΥΓΕΙΑ ΔΕΡΜΑ Μέρος 1ο

Η υγεία του δέρματος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως:

Το κλίμα, η ρύπανση του περιβάλλοντος, η κληρονομικότητα,

ο τρόπος ζωής και η φροντίδα .

Γενικά

Το δέρμα καλύπτει επιφάνεια περίπου 2 τετραγωνικά μέτρα, ζυγίζει το 16% του ολικού βάρους του σώματος και υπάρχουν 2 δισεκατομμύρια κύτταρα.

Το δέρμα αποτελείτε από δυο στιβάδες:

Την επιδερμίδα που βρίσκεται στην επιφάνεια, επιθηλιακή στιβάδα, χωρίς αγγεία & ζυγίζει περίπου 500 γραμμάρια και

Το κυρίως δέρμα ή χόριο το οποίο αποτελεί την εσωτερική στιβάδα. Κάτω από το χόριο υπάρχει χαλαρός συνδετικός ιστός, το υπόδερμα ή υποδόριος ιστός, το οποίο περιέχει άφθονο λίπος.

Τα εξαρτήματα του δέρματος είναι: οι τρίχες, τα νύχια, οι σμηγματογόνοι αδένες και οι ιδρωτοποιοί αδένες,.

Τα κυριότερα αγγεία του(αρτηρίες-φλέβες-τριχοειδή), είναι: Το επιπολής αγγειακό πλέγμα & το εν τω βάθει αγγειακό πλέγμα,  επίσης υπάρχουν λεμφαγγεία και πλήθος αισθητικών νεύρων και νευρικών απολήξεων τα οποία διασφαλίζουν την αίσθηση της αφής και τις πολλές διαφορετικές μορφές της, όπως: Μπορούμε να ξεχωρίσουμε το ζεστό από το κρύο, την πίεση, τον πόνο, κ.α.

Αυτό που εμείς βλέπουμε, είναι η επιδερμίδα.

Στην παλάμη και στη φτέρνα είναι πιο παχύ και πιο λεπτό είναι στο ύψος των βλεφάρων.

Το χρώμα διαφέρει από φυλή σε φυλή ακόμα και σε άτομα της ίδιας φυλής. Διαφέρει και ανάλογα με την ηλικία, αν παρατηρήσουμε το χρώμα μας ελαφρώς σκουραίνει με την πάροδο του χρόνου.

Το δέρμα, αν μπορούσαμε να πούμε, είναι ένα κάλυμμα που περιβάλλει όλο το σώμα μας.

Τα ανοίγματα και τις εσωτερικές διόδους του σώματος μας, όπως: το στόμα, η μύτη, το εσωτερικό των βλεφάρων, η πεπτική, η αναπνευστική και η γεννητική οδός, καλύπτονται από τους βλεννογόνους υμένες.

Οι λειτουργίες του δέρματος είναι:

  1. Μας προστατεύει από: Χημικά, υπεριώδη, απτίνες-αντιγόνα, μικρόβια, απώλεια νερού &

ηλεκτρολυτών και κραδασμούς.

  1. Ρυθμίζει:

Τη θερμοκρασία (Αγγεία- εκκρινείς ιδρωτοποιοί),

Την αισθητικότητα (Νευρικές απολήξεις – είναι το αισθητήριο όργανο της αφής) και

Την οσμή (Αποκρινείς Ιδρωτοποιοί).

  1. Λιπαίνει (Σμηγματογόνοι αδένες).
  2. Αποθηκεύει θερμίδες (Λιπώδης ιστός).
  3. Συνθέτει τη βιταμίνη D (Κερατινοκύτταρο) και
  4. Εχει Ψυχο-κοινωνική συμπεριφορά (Μαλλιά-Νύχια)

Τα δέρμα είναι αυτό που αλλάζει πρώτο στο πέρασμα του χρόνου, όσο μεγαλώνουμε τόσο χάνει την ελαστικότητα του και κάνουν την εμφάνιση οι χρωστικές κηλίδες.

Το δέρμα, μας λέει καθημερινά την πρόγνωση της υγείας μας. Το κίτρινο δέρμα γεμάτο με στίγματα από κηλίδες  μας λέει ότι υπάρχει πρόβλημα στο συκώτι μας. Χάνει τη φρεσκάδα του;  ίσως να είμαστε νευρικοί (αν δεν είμαστε ηλικιωμένοι ή υπερήλικες). Δέρμα λεπτό, τεντωμένο, φτωχό σε λίπος και κοκκινίζει εύκολα; Ίσως έχουμε πρόβλημα με τον θυρεοειδή μας(υπερθυρεοειδισμό). Για να μαυρίσουμε ομοιόμορφα από τον ήλιο πρέπει να έχουμε υγιές δέρμα και ομοιόμορφα θα το χάσουμε!!!

Να θυμηθούμε ότι το όργανο της αίσθησης της αφής είναι το δέρμα και είναι αυτό που δέχεται συνεχώς τις αλλαγές των ατμοσφαιρικών συνθηκών οι οποίες επιδρούν σε όλες του τις λειτουργίες. Για να έχουμε καλή αφή, καλό ανοσοποιητικό σύστημα, κ.α. δηλαδή για να διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές και όμορφο οφείλουμε να το φροντίζουμε.

Κατηγορίες δέρματος

Το δέρμα κατατάσσεται σε μια κατηγορία(σε έναν τύπο) ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του, αυτές είναι:

Το κανονικό

Το ξηρό

Το λιπαρό

Το μεικτό και

Το ευαίσθητο

Οι ειδικοί λένε ότι το ποσοστό της υγρασίας είναι ανεξάρτητο από την κατηγορία του δέρματος μας, π.χ. ένα λιπαρό δέρμα μπορεί να είναι και αφυδατωμένο γι αυτό, πριν αγοράσουμε προϊόντα για το δέρμα μας οφείλουμε να γνωρίζουμε και τις υποκατηγορίες, μια επίσκεψη στο δερματολόγο θα μας βοηθήσει.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον τύπο του δέρματος μας κατά τη διάρκεια της ζωής είναι:

α)Ηλικία. Στην εφηβεία μπορεί να έχουμε κανονικό δέρμα με αυξημένη παραγωγή σμήγματος, από την εμμηνόπαυση & μετά, το δέρμα αρχίζει να γίνεται πιο ξηρό και ευαίσθητο.

β) Εποχή. Ανάλογα με την εποχή αλλάζει και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, πολύ κρύο – πολύ ζέστη.

γ) Ορμόνες. Ορμονικές διαταραχές, όπως: στην εφηβεία, εγκυμοσύνη, κλιμακτήριο, κ.α.

Η φροντίδα του δέρματος μας θα καθοριστεί αφού λάβουμε υπόψη όλα τα παραπάνω και εάν δούμε κάτι που… δεν μας αρέσει ή δεν είμαστε σίγουροι ότι το φροντίζουμε σωστά τότε, ζητούμε τη βοήθεια των ειδικών (δερματολόγου ή αισθητικού).

Ερευνα

«Αυτό που είναι νέο και συναρπαστικό στην έρευνά μας, είναι πως δείξαμε ότι είναι δυνατό να πάρουμε δερματικά κύτταρα από ένα ηλικιωμένο ασθενή με προχωρημένη καρδιοπάθεια και καταλήξαμε να έχουμε στο εργαστήριο κύτταρα της καρδιάς που είναι υγιή και νέα – το ισοδύναμο των βλαστικών κυττάρων της καρδιάς του μόλις είχε γεννηθεί», ανέφερε ο Γκεπστάιν» πηγή: http://epoptes.wordpress.com/2012/05/29

«Η «μόρφωση» συσχετίζεται ασυναίσθητα με το ανοιχτότερο χρώμα δέρματος και η «έλλειψη μόρφωσης» με το πιο σκούρο χρώμα δέρματος, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα ψυχολόγων στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία δημοσιεύεται στο Περιοδικό Sage Open», πηγή: http://tvxs.gr/news/paideia/ereyna-oi-anthropoi-sysxetizoyn-tin-morfosi-me-xroma-toy-dermatos

«Στα πλαίσια της διαρκούς προσπάθειας του ανθρώπου να είναι αρεστός στο αντίθετο φύλο, αρκετοί προβαίνουν σε επικίνδυνες υπερβολές. Σε αυτά τα πλαίσια, ένα Βρετανικό ερευνητικό κέντρο για τον καρκίνο, παρουσίασε τις βλαβερές συνέπειες της αλόγιστης χρήσης σολάριουμ», πηγή: http://www.pinnokio.gr/arthro/pws-kaiei-to-derma-to-solarioym-sokaristikh-ereyna-pic

«Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να πυροδοτήσει αλυσίδα αντιδράσεων στον οργανισμό, που καθιστά το δέρμα πιο ευάλωτο στον καρκίνο», πηγή:  http://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/epistimi-zwi/news/25547/to-alkool-ypefthyno-kai-gia-karkino-toy-dermatos.html

«Όσον αφορά την δράση του υδρολυμένου κολλαγόνου στο δέρμα, φαίνεται ότι η λήψη του αυξάνει την πυκνότητα των ινών και των ινοβλαστών (οι ινοβλάστες είναι τα κύρια κύτταρα του δέρματος και είναι αυτά που ευθύνονται για την παραγωγή κολλαγόνου). Η εξήγηση αυτής της δράσης είναι ότι τα πεπτίδια του πόσιμου κολλαγόνου έχουν ιδιότητες που επιδρούν θετικά στην ανάπτυξη των ινοβλαστών. Μία ακόμα κλινική μελέτη ασχολήθηκε με την συνδυαστική λήψη υδρολυμένου κολλαγόνου σε συνδυασμό με βιταμίνη C και γλουκοσαμίνη, κυρίως από γυναίκες που έχουν ξηρό και άγριο δέρμα. Η έρευνα αυτή έδειξε ότι η λήψη 5 γραμμάρια την ημέρα για 6 εβδομάδες βελτίωσε την υγρασία, την απαλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος», πηγή: http://arouraios.gr/2014/04/to-mustiko-gia-thn-ugeia-tou-dermatos-kai-ths-epidermidas/#sthash.VpK7DXzG.dpuf

«Ένας ευρωπαίος κυνηγός-συλλέκτης, ο οποίος ζούσε στα σπήλαια της Ισπανίας, πριν από περίπου 7.000 χρόνια, είχε τον ασυνήθιστο συνδυασμό μελαψού δέρματος, μαύρων μαλλιών και γαλανών ματιών, όπως αποκάλυψε μια νέα διεθνής γενετική έρευνα, που ρίχνει περισσότερο φως στην εξωτερική εμφάνιση των προϊστορικών Ευρωπαίων, πριν την εξάπλωση της γεωργίας στην ήπειρο.

… Η γενετική ανάλυση έδειξε πως ο εν λόγω προϊστορικός Ευρωπαίος είχε στενότερη συγγένεια με τους αρχαίους Σκανδιναβούς, ιδίως της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Όμως, παρόλο που είχε γαλανά μάτια, τα «αφρικανικά» γονίδιά του δείχνουν πως τα μαλλιά του ήταν μαύρα (ή έστω σκούρα καστανά) και το δέρμα του σκουρόχρωμο.

… Η γενετική μελέτη ρίχνει περισσότερο φως στο πώς οι Ευρωπαίοι άλλαξαν βιολογικά από το στάδιο του κυνηγού-συλλέκτη σε αυτό του γεωργού. Τα γονίδια του μελαψού γαλανομάτη δείχνουν ότι δεν είχε ανοχή στη λακτόζη (δεν μπορούσε να πιεί γάλα ως ενήλικος) και δεν μπορούσε να χωνέψει τροφές με άμυλο (δημητριακά), άρα δεν είχε έλθει ακόμα σε επαφή με προϊόντα της κτηνοτροφίας και της γεωργίας. Αυτές οι βιολογικές αλλαγές έγιναν στον οργανισμό των Ευρωπαίων αργότερα, όταν πια η γεωργία και η κτηνοτροφία είχαν υιοθετηθεί ευρέως και οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων μεταβλήθηκαν», πηγή:  http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5078890/melapsoi-kai-galanomathdes-htan-oi-eyrwpaioi-prin-7-000-xronia-symfwna-me-nea-ereyna/

«Πριν καν ολοκληρωθούν οι δοκιμές μοσχευμάτων δέρματος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από κύτταρα του ίδιου του ασθενή, ερευνητές στην Ελβετία αναφέρουν ότι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: καλλιέργησαν το πρώτο μόσχευμα δέρματος που περιέχει τα δικά του αιμοφόρα και λεμφοφόρα αγγεία.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα λεμφοφόρα αγγεία παίζουν κρίσιμο ρόλο στην επούλωση τραυμάτων, αφού απορροφούν το υγρό που τείνει να συσσωρεύεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και επιβραδύνει την επούλωση.

Εφόσον η νέα μέθοδος δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα σε ασθενείς, τα θύματα εγκαυμάτων μπορούν να ελπίζουν σε ταχύτερη ανάρρωση με λιγότερες ουλές», πηγή:  http://www.disabled.gr/to-proto-kalliergimeno-derma-me-angia/

«Επιπτώσεις στην υγεία λόγω της εξαιρετικά χαμηλής σχετικής υγρασίας του αέρα εσωτερικών χώρων.
Μια ακόμα απόδειξη από τις κακές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η χαμηλή υγρασία στον άνθρωπο, είναι η έρευνα που έγινε στην Ιαπωνία. Προκειμένου να αξιολογηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από το ξηρό αέρα, 200 εργαζόμενοι ενός εργαστηρίου, εξαιρετικά χαμηλής υγρασίας (2.5%) βοήθησαν στην έρευνα. Αυτοί που εμπλάκηκαν στην έρευνα και δούλευαν στο εργαστήρι, εντοπίστηκαν και συγκρίθηκαν με άλλους εργάτες. Αυτοί που φορούσαν ρούχα με μακρύ μανίκι, καπέλα, χάρτινες μάσκες και γάντια, ανέφεραν δερματικά συμπτώματα πιο συχνά από ό, τι οι άλλοι εργαζόμενοι.
Η επικράτηση της τοπικής δερματίτιδας ήταν επίσης ψηλότερη στους εκτεθειμένους εργαζομένους. Τα παράπονα των εργαζομένων στο εξαιρετικά ξηρό περιβάλλον ήταν παρόμοια με προηγούμενες εκθέσεις που αφορούσαν το ξηρό περιβάλλον. Οι τρέχουσες προφυλάξεις για την προστασία των εργαζομένων από τις αρνητικές επιπτώσεις της εξαιρετικά χαμηλής υγρασίας, φαίνεται να είναι ανεπαρκής, αναφέροντας ότι τα πρόσθετα μέτρα, όπως η επιλογή των κατάλληλων ενδυμάτων στην απλή κάλυψη του δέρματος θα πρέπει να εξετάζεται», πηγή:  http://www.sellandbuild.com/advice/6683
Όταν το δέρμα είναι υγιές αναπλάθεται από μόνο του και έχει λαμπερή όψη & ελαστική υφή.

Πηγές: 1. http://www.ideeaf.gr/files/anatomia-fisiologia-dermatos-site.pdf

  1. http://panacea.med.uoa.gr/topic.aspx?id=737

Στεργιανή Παπλιάκα

Νοσηλευύτρια-εκπαιδευτικός