ΥΓΕΙΑ ΠΙΤΥΡΙΑΣΗ – ΔΕΡΜΑΤΙΚΗ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ – ΧΕΙΜΕΤΛΑ (χιονίστρες)

 

Γράφει η : Στεργιανή Παπλιάκα

Νοσηλεύτρια – Εκπαιδευτικός

 

ΠΙΤΥΡΙΑΣΗ

 

Η πιτυρίαση είναι ένας όρος που χαρακτηρίζει διάφορες δερματικές παθήσεις που έχουν κοινό χαρακτηριστικό τη λεπτή και διάχυτη απολέπιση του δέρματος (μοιάζει με πιτυρίδα). Οι παθήσεις αυτές του δέρματος είναι:

Α.  Η ποικιλόχρωμη πιτυρίαση. Είναι πάθηση της επιδερμίδας και οφείλεται σε μύκητες.

Χαρακτηριστικά: Ελαφρό κνησμό και παρουσιάζεται με λευκόφαιες επίπεδες κηλίδες, που σκεπάζονται από λεπτά λέπια, τα οποία αποσπώνται εύκολα.

Θεραπεία. Χρησιμοποιούνται αντιμυκητιακά διαλύματα και φάρμακα και χρειάζεται μεγάλη καθαριότητα.

Β. Η ροδόχρωμη πιτυρίαση. Είναι άγνωστης αιτίας. Ηπιας μορφής, πάθηση των νεαρών ενηλίκων. Παρουσιάζεται στο δέρμα του κορμού με ροδόχρωμες κηλίδες, το χείλος των οποίων καλύπτεται από λεπτά λέπια. Αφήνει ανοσία και δεν είναι μεταδοτική.

Γ.  Ερυθρή πιτυρίαση. Παρουσιάζεται με κόκκινες πλάκες και προσπαθεί να επεκταθεί σε όλο το σώμα. Ο οργανισμός του ανθρώπου εξασθενίζει, το δέρμα παχαίνει και απολεπίζεται.

Δ. Πιτυρίαση του τριχωτού δέρματος. Παρουσιάζεται στα μέρη του σώματος όπου υπάρχουν τρίχες και κυρίως στο κεφάλι. Διακρίνεται σε λιπαρή και ξηρή μορφή. Συχνά προκαλεί τριχόπτωση.

Ε. Πιτυρίαση του προσώπου ή του ψιλού δέρματος. Παρουσιάζεται στις περιοχές όπου το δέρμα είναι λεπτό. Είναι μεταδοτική δερματική πάθηση. Χαρακτηρίζεται από λευκωπές πλάκες. Για τη θεραπεία της χρησιμοποιούνται αλοιφές με βάση το θείο. Πηγή: LivePedia.gr

 

ΔΕΡΜΑΤΙΚΗ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ

Η διασπορά του μυκοβακτηριδίου μπορεί να συμβεί σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού και τότε η νόσος καλείται εξωπνευμονική φυματίωση.

Οι συχνότερες εξωπνευμονικές εντοπίσεις είναι:

Πλευρίτιδα

Τραχηλική λεμφαδενίτιδα

Οι νεφροί και τα επινεφρίδια

Η επιδιδυμίδα στον άντρα και το γεννητικό σύστημα στη γυναίκα

Τα οστά της σπονδυλικής στήλης

Το ΚΝΣ

Το δέρμα, κ.ά.

Σχετικά με τη φυματίωση ανατρέξτε στο άρθρο «φυματίωση», 23/03/2012.

Η φυματίωση του δέρματος παρουσιάζεται πολλές φορές ως «λύκος».

« Φυματίωση του δέρματος και δερματικές  επιπλοκές του BCG.

Δεν θα πρέπει να συγχέονται οι δερματικές επιπλοκές του εμβολίου με τις βλάβες που χαρακτηρίζουν τη φυματίωση του δέρματος. Κλασικά οι βλάβες της φυματίωσης του δέρματος κατατάσσονται στις (α) τυπικές και στις (β) άτυπες ή φυματίδες. Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι στις τυπικές βλάβες ανευρίσκονται ακέραια μυκοβακτηρίδια είτε με άμεση οξεάντοχη χρώση, είτε μετά από καλλιέργεια, ενώ στις φυματίδες μπορεί μεν η PCR να καταδείξει γενετικό υλικό υλικό του μυκοβακτηριδίου, ωστόσο δεν απομονώνονται ακέραιοι μικροοργανισμοί. Θεωρείται ότι οι φυματίδες οφείλονται και αυτές σε αιματογενή διασπορά των μυκοβακτηριδίων, τα οποία ωστόσο καταστράφηκαν επιτυχώς στη θέση της δερματικής βλάβης από τους αμυντικούς μηχανισμούς του ξενιστή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πλέον να απομονωθούν.

Πραγματική (τυπική) φυματίωση του δέρματος:

φυματιώδες έλκος

μυρμηκιώδης φυματίωση

κοινός (φυματιώδης) λύκος

χοιράδωση

φυματίωση κοιλοτήτων (στόματος, γεννητικών οργάνων)

κεγχροειδής φυματίωση

μεταστατικό φυματιώδες απόστημα

οι περισσότερες βλατιδονεκρωτικές φυματίδες

Φυματίδες:

χοιραδικός λειχήνας

οζώδεις φυματίδες

σκληρό ερύθημα του Bazin

και ορισμένες βλατιδονεκρωτικές φυματίδες

Οι περισσότερες περιπτώσεις φυματίωσης του δέρματος αποτελούν εκδήλωση συστηματικής φυματίωσης. Το φυματιώδες έλκος και η φυματίωση κοιλοτήτων συνήθως αποτελούν εκδηλώσεις μετά από πρωτομόλυνση με ενοφθαλμισμού του μυκοβακτηριδίου στην αντίστοιχη θέση (π.χ. από φιλί μεταδοτικής μητέρας στο δέρμα νεογνού)», πηγή: http://www.pedtb.gr/maingr.php?i=2&j=7

 

ΧΕΙΜΕΤΛΑ (χιονίστρες)

Οι χιονίστρες (Χείμετλα) είναι φλεγμονή του δέρματος που οφείλεται στην εξαγγείωση στοιχείων του αίματος από τα μικρά επιφανειακά αγγεία του δέρματος στον περιβάλλοντα ιστό.

Συμπτώματα

Όλα τα συμπτώματα μιας φλεγμονής, δηλαδή, πρήξιμο, κόκκινο χρώμα, πόνο, φαγούρα, ζεστό και σπάνια να εμφανίσει φυσαλίδες ή έλκη. Συνήθως φεύγουν μόνα τους μέσα σε 1-2 εβδομάδες. Όταν στα διαβητικά άτομα οι χιονίστρες τους διατηρούνται περισσότερο από 15 ημέρες και επιδεινώνονται ή επιμολύνονται πρέπει να ελεγχθούν αιματολογικά για να αποκλεισθεί η πιθανότητα μιας νόσου του κολλαγόνου.

Εντοπίζονται 

Στα χέρια, στα πόδια (στα άκρα των δακτύλων), στην άκρη της μύτης ή στους λοβούς των αυτιών.

Διάγνωση

Η διάγνωση τίθεται από τον γιατρό με το ιστορικό (π.χ. εάν έχει εκθέσει τα χέρια του στο κρύο και μετά τα ζέστανε απότομα πλησιάζοντας τα σε κάποια πηγή θερμότητας), τις τυπικές δερματικές αλλοιώσεις και με την διαφορική διάγνωση δηλαδή, να αποκλείσει το σύνδρομο Raynaud ή κάποια πάθηση του κολλαγόνου σχετική με αυτό, όπως η σκληροδερμία.

Θεραπεία – Αντιμετώπιση

Α. Συμπτωματική(ανακούφιση από τα συμπτώματα), ο γιατρός θα μας δώσει τα κατάλληλα για εμάς φάρμακα.

Β. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Φοράμε άνετα μαλακά παπούτσια, βάζουμε βαμβάκι ανάμεσα στα δάκτυλα αν έχουμε κάλους, εάν είμαστε σε υγρό παγωμένο περιβάλλον φοράμε γάντια, σκούφο, κασκόλ για να  καλύπτουμε τη μύτη και τα αυτιά, κ.λ.π. και κυρίως όταν αλλάζουμε απότομα θερμοκρασία π.χ. από την παγωνιά στη ζέστη ΔΕΝ πάμε κοντά στην πηγή θερμότητας, π.χ. στο τζάκι, στη σόμπα, στο καλοριφέρ, κ.α.

Πηγές: 1η http://www.iatropedia.gr/articles/read/5588

2η http://www.e-rheumatology.gr/scientific-articles/xeimetla-xionistres

 

Στεργιανή Παπλιάκα

Νοσηλεύτρια – Εκπαιδευτικός