Χαλκιδική: Πότε ανοίγουν τα κάμπινγκ – Το ενδιαφέρον Ελλήνων και Βαλκάνιων

Στον Ιούλιο και τον Αύγουστο στρέφουν τις ελπίδες τους για πληρότητες οι επιχειρηματίες – Τι λέει στο TyposThes. o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Camping

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Στον Ιούλιο και τον Αύγουστο στρέφουν τις ελπίδες τους για ικανοποιητικές πληρότητες οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα κάμπινγκ, οι οποίοι ετοιμάζονται να ανοίξουν από τις 15 Μαΐου και μετά, αν και όχι όλοι από αυτό το Σαββατοκύριακο. Πάντως, δέχονται ήδη τηλεφωνήματα από πελάτες τους, τόσο Έλληνες όσο και από το εξωτερικό.

«Θα ανοίξουν αρκετά κάμπινγκ στην Ελλάδα από 15 Μαΐου και μετά. Στο σύνολο των 300 πιθανόν να ανοίξουν τα 200 περίπου. Κάποιοι θα ανοίξουν από αρχές Ιουνίου γιατί δεν πρόλαβαν να ετοιμαστούν ή γιατί βλέπουν ότι δεν υπάρχουν κρατήσεις», αναφέρει μιλώντας στο TyposThes. ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Camping, κ. Αντώνης Δεληδημητρίου. Ειδικά για τα 34 κάμπινγκ της Χαλκιδικής, ο κ. Δεληδημητρίου, που είναι και πρόεδρος της Ένωσης Camping Χαλκιδικής αναφέρει ότι μπορεί να μην ανοίξουν όλα από τις 15 Μαΐου, αλλά το επόμενο Σαββατοκύριακο, στις 22-23 Μαΐου ή αρχές Ιουνίου «ανάλογα με το πελατολόγιο που έχουν και τις κρατήσεις». Εξάλλου υπενθυμίζει ότι το να ανοίξει ένα κάμπινγκ δεν είναι τόσο απλό όσο να γυρίσεις το κλειδί στην κλειδαριά, καθώς πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στο χώρο, να ετοιμαστούν τα κτίρια εξυπηρέτησης κοινού, να βρεις προσωπικό κλπ. Είναι λογικό, όπως σημειώνει, αν κάποιος δεν έχει κρατήσεις να πάει πιο πίσω το άνοιγμα.

Οι επιχειρηματίες ανέμεναν εξάλλου τις επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, γεγονός που θα επιτρέψει τη μετακίνηση μόνιμων κατασκηνωτών ειδικά στην Χαλκιδική και στην Πιερία (σ.σ. η συνέντευξη έγινε πριν την ανακοίνωση της άρσης των μέτρων από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο).

Υπάρχουν βέβαια πανελλαδικά και κάμπινγκ 12μηνης λειτουργίας τα οποία παρέμειναν ανοιχτά, ωστόσο όχι στη Β. Ελλάδα. Πρόκειται για περίπου 30 από τους Δελφούς και κάτω καθώς και στην Κρήτη. Η κίνηση που καταγράφηκε το προηγούμενο διάστημα όμως δεν ήταν ιδιαίτερη.

Πέρυσι κάποια κάμπινγκ δεν άνοιξαν καθόλου στη Β. Ελλάδα, ειδικά στην Πιερία ενώ άλλα άνοιξαν για ένα μήνα. Ωστόσο η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι φέτος θα ανοίξουν μάλλον όλοι, αλλά, όπως σημειώνει ο κ. Δεληδημητρίου, το ζήτημα είναι «κατά πόσο θα υπάρχει κίνηση».

Σημειώνεται ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα, στα κάμπινγκ θα ισχύσει η περσινή οδηγία σε ότι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία αφορούν τις αποστάσεις ή τη μείωση της δυναμικότητας αν δεν το επιτρέπουν οι αποστάσεις. «Κάπου μετά τις 15-20 Ιουλίου θα μιλάμε βέβαια για πληρότητες, όπως επισημαίνει ο κ. Δεληδημητρίου. Εξάλλου στην Ελλάδα τα σχολεία θα τελειώσουν τέλος Ιουνίου.

Τηλεφωνήματα για Χαλκιδική

Εν αναμονή του ανοίγματος του τουρισμού, τα κάμπινγκ δέχονται ήδη τηλεφωνήματα κυρίως από μόνιμους κατασκηνωτές που επιλέγουν κάθε χρόνο αυτόν τον τρόπο διακοπών. Σε ότι αφορά τους πελάτες από το εξωτερικό στη Χαλκιδική δέχονται όπως λέει ο κ. Δεληδημητρίου, τηλεφωνήματα από Βούλγαρους καθώς έχουν επίσημη αργία στα τέλη του μήνα και εκφράζουν ενδιαφέρον να έρθουν μετά τις 22 και μετά, εφόσον επιτραπούν οι μετακινήσεις.

Οι Βούλγαροι έρχονται τουλάχιστον 5ημερα 6ήμερα ή για μία εβδομάδα ενώ κάποιοι έχουν αφήσει και τροχόσπιτα στα κάμπινγκ από πέρυσι.

Για τις πύλες εισόδου

Σε ότι αφορά τον οδικό τουρισμό και της πύλες εισόδου στη χώρα, ο κ. Δεληδημητρίου αναφέρεται σε δυο ζητήματα: το ένα αφορά το αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών για είσοδο στη χώρα και το άλλο τη γρήγορη διέλευση.

Οι 72 ώρες επαρκούν για πιστοποίηση αρνητικού τεστ για τους Βαλκάνιους τουρίστες αλλά όχι για τους ευρωπαίους, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Δεληδημητρίου αναφερόμενος στο το PCR τεστ. «Μας παίρνουν τηλέφωνο κάποιοι παλιοί μας πελάτες που αποφάσισαν να έρθουν φέτος καθώς δεν τους φτάνουν οι 72 ώρες. Γιατί σκεφτείτε ότι με το αυτοκινούμενο ή με το τροχόσπιτο κάνουν 500 χλμ την μέρα περίπου. Από τη Βόρεια Γερμανία μέχρι να φτάσει Ιταλία θέλει περίπου 4-5 μέρες και μία μέρα με το καράβι έξι. Άρα δεν επαρκούν οι 72 ώρες», όπως εξηγεί, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη πράγματα που δεν είναι ξεκάθαρα και οι επιχειρηματίες αναμένουν διευκρινίσεις. Τα πράγματα όπως αναφέρει δεν είναι ξεκάθαρα και για τα self tests που θα πρέπει να γίνονται από το προσωπικό των κάμπινγκ.

Επίσης, αναφέρει ότι ζητούν όταν ανοίξουν οι 4-5 χερσαίες πύλες εισόδου στην Ελλάδα να είναι επανδρωμένες με το ανάλογο προσωπικό ειδικά Παρασκευή και Σάββατο για να μη δημιουργούνται τεράστιες ουρές και χάνονται – σε τέτοιες εποχές- πελάτες που έρχονται έστω για 3ήμερα και 4ήμερα. Λένε ναι στους ελέγχους στα σύνορα, αλλά ζητούν να ολοκληρώνονται γρήγορα οι διαδικασίες καθώς όπως λένε παρατηρήθηκε και πέρυσι αλλά και πρόπερσι το φαινόμενο να κάνουν 5 και 6 ώρες για να περάσουν στα σύνορα τουρίστες από τη Σόφια και τη Σερβία, που κατεβαίνουν για διήμερο ή τριήμερο.

Όπως επισημαίνει ο κ. Δεληδημητρίου, το ζήτημα αποτελεί μεγάλο αγκάθι και μεγάλο στοίχημα για τον οδικό τουρισμό.

πηγή: typosthes.gr

#pgnews

#ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ