Γράφει η : Στεργιανή Παπλιάκα Νοσηλεύτρια-εκπαιδευτικός
Ψύχρα – Χιόνια – Χιονοθύελλα. Κάνει κρύο, παγωνιά, θέλω τζάκι και γωνιά!!!
Χειμώνας , είναι εποχή που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δοκιμασία της υγείας του ανθρώπου γιατί έχει
σαν κύριο χαρακτηριστικό το έντονο κρύο.
Ερευνα
Α. Το κρύο ευνοεί την ανάπτυξη του καρκίνου
Οι καρκινικοί όγκοι αναπτύσσονται ταχύτερα, όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι χαμηλότερη, σύμφωνα με πειράματα Αμερικανών ερευνητών σε ποντίκια.
Η νέα μελέτη, που δείχνει ότι διευκολύνεται η ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε ένα κρύο περιβάλλον περισσότερο από ό,τι σε ένα ζεστό, θέτει νέα ερωτήματα και προοπτικές για τη θεραπεία του καρκίνου.
Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι οι άνθρωποι με καρκίνο συχνά νιώθουν παγωμένοι
Η νέα αυτή ανακάλυψη θέτει νέα δεδομένα στη θεραπεία του καρκίνου
Το περιβάλλον με τη χαμηλότερη θερμοκρασία ενίσχυσε την ταχύτερη και πιο επιθετική ανάπτυξη πολλών διαφορετικών μορφών καρκίνου (μαστού, δέρματος, εντέρου, παγκρέατος). Πηγή: http://www.apocalypsejohn.com/2013/11/ereyna-to-kruo-eunoei-tin-anaptuxi-tou-karkinou.html
Β. Οι αυτόχθονες φυλές που ζουν στη Σιβηρία εδώ και χιλιάδες χρόνια φέρουν γονίδια που έχουν εξελιχθεί να διευκολύνουν τη ζωή στην παγωνιά, αποκαλύπτει μελέτη που εξέτασε δεκάδες δείγματα DNA.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέλυσαν 200 δείγματα βιολογικού υλικού που κάλυψαν τις δέκα βασικές φυλές αυτοχθόνων στη Σιβηρία, από τους Εσκιμώους μέχρι τους λιγότερο γνωστούς Τέλεουτ. Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές που εντοπίζουν ενδείξεις της φυσικής επιλογής σε δράση, η Αλέξια Γκαρντόνα και οι συνεργάτες της αναγνώρισαν τρία γονίδια που φαίνεται ότι έχουν ευνοηθεί από την εξέλιξη.
Και τα τρία γονίδια εμπλέκονται σε φυσιολογικές αντιδράσεις που σχετίζονται με τη θερμορρύθμιση. Πηγή: http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=495499
Γ. Οι επιστήμονες λένε ότι το κρύο επηρεάζει το μυαλό μας και συνεπώς, επηρεάζει και τον τρόπο που κάνουν σχέσεις οι άνθρωποι.
Νευροβιολόγοι από το Florida State University εντόπισαν ορισμένους παράγοντες που μπορούν να χαρακτηριστούν υπεύθυνοι για αυτό. Έτσι μελέτησαν τη συμπεριφορά ερωτευμένων αρουραίων που ζουν σε λιβάδια, προκειμένου να καταλήξουν σε συμπεράσματα κι αυτό γιατί τα τρωκτικά έχουν την τάση να κάνουν μακροχρόνιες μονογαμικές σχέσεις.
Η φράση «κρύο, καιρός για δύο» όχι μόνο δεν είναι τυχαία αλλά έρχεται να το υπερτονίσει και μια πρόσφατη έρευνα που έδειξε ότι μία σχέση είναι ο ευσεβής πόθος των singles κάθε χειμώνα και ότι είναι η εποχή που όλοι ψάχνουν να βρουν το άλλο τους μισό ή έστω κάτι αρκετά κοντινό σε αυτό. Πηγή: http://neadynami.blogspot.gr/2013/10/blog-post.html
Δ. Οι άνθρωποι που είναι κοινωνικά απομονωμένοι αισθάνονται να… κρυώνουν, αναφέρει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
Οι ψυχολόγοι Chen-Bo Zhong, και Geoffrey J. Leonardelli, ανακάλυψαν επιπλέον ότι: όσοι αισθάνονται μόνοι έχουν την τάση να επιλέγουν ζεστή σούπα ή καφέ έναντι φαγητών και ποτών που βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι εκπληκτικό ότι οι άνθρωποι προτιμούσαν ζεστό καφέ ή σούπα όσο πιο αποκλεισμένοι κοινωνικά ήταν δήλωσε ο Leonardelli. Η έρευνα δείχνει ότι η ζεστή κοτόσουπα μπορεί να αποτελεί μηχανισμό αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού. Επίσης, οι ερευνητές θεωρούν ότι, αυτό που αισθανόμαστε συναισθηματικά, σωματικά και αυτό που σκεφτόμαστε είναι αλληλένδετα. Έτσι, η αίσθηση του κρύου φαίνεται πως αποτελεί μέρος του αισθήματος της κοινωνικής απομόνωσης. Η μοναξιά επιτείνει το άγχος και την κατάθλιψη και ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αίσθηση του πόνου. Καταλήγοντας, σημειώνουν ότι η κατανάλωση ζεστής σούπας μπορεί να αποτελεί μηχανισμό αντιμετώπισης για τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η έρευνα δημοσιεύεται στο ‘Psychological Science’. Πηγή: http://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/epistimi-zwi/news/5994/i-monaxiafernei-kryo.html
Ε. Το χειμώνα φαίνεται ότι γίνονται τα περισσότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά και λιγότερο τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα. Σύμφωνα με τη μελέτη οι παράγοντες κινδύνου εμφανίζουν εποχικότητα, η οποία εξηγεί τις αντίστοιχες εποχικές διαφορές στους θανάτους από έμφραγμα και εγκεφαλικό. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Πέδρο Μάρκες-Βιδάλ του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Λωζάνης, που έκαναν την ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας (31/8/-4/9) στο Άμστερνταμ, μελέτησαν στοιχεία από επτά χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Ελβετία, Ιταλία, Νορβηγία, Ρωσία), που αφορούσαν πάνω από 107.000 άτομα ηλικίας 35 έως 80 ετών. …Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πτώση του υδραργύρου οδηγεί σε αύξηση του επιπέδου των κατεχολαμινών στο αίμα, κάτι που, σε συνδυασμό με το αυξημένο ιξώδες του αίματος λόγω του κρύου, διευκολύνει τη δημιουργία θρόμβων και το μπλοκάρισμα της κυκλοφορίας του αίματος προς την καρδιά ή τον εγκέφαλο. Πηγή:
http://www.newsbeast.gr/health/arthro/576668/emfragma-kai-egefaliko-epilegoun-to-heimona/
Ζ. Οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι 5 στους 100 ανθρώπους, κυρίως ηλικίας 18-30 ετών, εμφανίζουν συμπτώματα Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής (ΕΣΔ). Τα συμπτώματα εμφανίζονται το φθινόπωρο, κορυφώνονται τον χειμώνα (ιδιαίτερα τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο) και εξαφανίζονται την άνοιξη. Οι κάτοικοι των βόρειων γεωγραφικών περιοχών και οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτοι.
Τα συμπτώματα αυτά είναι τα εξής:
Νωθρότητα και αφόρητη θλίψη
Νιώθετε ότι συνεχώς θέλετε να κοιμάστε
Νιώθετε πολύ κουρασμένοι κάνοντας ακόμη και απλά καθημερινά πράγματα
Θέλετε συνεχώς να τρώτε υδατάνθρακες και γλυκά
Επικρατούν μέσα σας τα εξής συναισθήματα: ενοχές, απελπισία, απόγνωση
Εάν έχετε πρόβλημα με τον ύπνο, αναζητήστε φυσικό ηλιακό φως
Αποφεύγετε να βγαίνετε έξω από το σπίτι και απομονώνεστε από τους φίλους σας
Η Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή (ΕΣΔ) είναι γνωστή και ως «κατάθλιψη του χειμώνα». Εάν δείτε ότι έχετε αυτά τα συμπτώματα για δύο συνεχόμενα χρόνια, ζητήστε βοήθεια από τους ειδικούς. Πηγή: http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=25&ct=11&articleID=8067
Η. Το κρύο έφερε περισσότερους πολέμους
« Η επιδεινούμενη κλιματική αλλαγή, έχει εντείνει τους φόβους ότι μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικούς πολέμους και παγκόσμια κοινωνική αναταραχή. Όμως, μια νέα επιστημονική μελέτη, που ανέτρεξε στην ευρωπαϊκή ιστορία, συσχετίζοντας τα επίπεδα θερμοκρασίας του πλανήτη με τη συχνότητα πολέμων, διαπίστωσε ότι όσο πιο κρύο ήταν το κλίμα τόσο αυξάνονταν οι πόλεμοι.
Όμως, από τον 19ο αιώνα και μετά, αυτή η σχέση φαίνεται να έχει σταματήσει λόγω της βιομηχανικής επανάστασης.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Climatic Change” (Κλιματική Αλλαγή), έγινε από τον Ρίτσαρντ Τολ του Ινστιτούτου Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, και τον Σεμπάστιαν Βάγκνερ του ερευνητικού Ινστιτούτου GKSS, στο Αμβούργο της Γερμανίας, σύμφωνα με τον “Εκόνομιστ”.
Οι ερευνητές συνέλεξαν από μια ποικιλία πηγών, ιστορικά στοιχεία για το κλίμα και τις πολεμικές συγκρούσεις διάρκειας άνω του ενός έτους, στην Ευρώπη, κατά τα τελευταία 1.000 χρόνια.
Μέχρι τα μέσα περίπου του 18ου αιώνα, η τάση που διαπιστώθηκε ήταν σαφής (με ελάχιστη πιθανότητα σφάλματος): οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σήμαιναν περισσότερους πολέμους. Στη συνέχεια, από τα τέλη του 18ου αιώνα και μέχρι σήμερα, η τάση αυτή εξαφανίζεται σταδιακά, χωρίς όμως να έχει αντικατασταθεί από την αντίθετή της, δηλαδή δεν έχει -ακόμα τουλάχιστον- διαπιστωθεί ότι η υψηλότερη θερμοκρασία σχετίζεται με περισσότερους πολέμους.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πριν από τα μέσα του 18ου αιώνα, λόγω της έλλειψης της τεχνολογίας και της μικρής σχετικά επίδρασης του εμπορίου, οι χαμηλές θερμοκρασίες οδηγούσαν σε προβλήματα στις αγροτικές καλλιέργειες και συνεπώς σε έλλειψη τροφίμων, με συνέπεια να αυξάνεται η πιθανότητα συγκρούσεων για τον έλεγχο της λιγοστής τροφής και των καλλιεργούμενων εδαφών. Όταν όμως άρχισε πια η βιομηχανική επανάσταση, οι νέες γεωργικές μέθοδοι και το αυξημένο εμπόριο, χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας και στη βελτίωση των μεταφορών, οδήγησαν σε αυξημένη αποδοτικότητα της καλλιεργούμενης γης, νέες καλλιέργειες, καλύτερη άρδευση κ.λπ. Όλα αυτά επέτρεπαν στα τρόφιμα να μετακινούνται από εκεί όπου υπήρχαν σε αφθονία, εκεί όπου υπήρχε έλλειψή τους, με συνέπεια να μην υπάρχουν πλέον οι ίδιες κοινωνικές πιέσεις για πολέμους προς κατάκτηση “ζωτικού χώρου”.
Η ανάπτυξη των πόλεων και η σταδιακή επέκταση των μη αγροτικών επαγγελμάτων δημιούργησε νέα διαθέσιμα εισοδήματα, ώστε να αγοράζονται τα γεωργικά προϊόντα και έτσι να στηρίζονται οι αγρότες ακόμα και όταν ο κρύος καιρός δεν ήταν καλός για τις σοδειές.
Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, το γεγονός ότι ήταν μάλλον το κρύο παρά η ζέστη που προκάλεσαν πολέμους στην Ευρώπη στο παρελθόν, δεν σημαίνει ότι η μελλοντική άνοδος των θερμοκρασιών δεν θα προκαλέσει ανάλογα προβλήματα.
Το δίδαγμα της νέας έρευνας είναι ότι για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες των μελλοντικών πολέμων, καθώς επιδεινώνεται η κλιματική αλλαγή, πρέπει να στηριχτούν οι γεωργοί με διάφορους τρόπους: νέες βελτιωμένες καλλιέργειες, αγρό-βιοτεχνολογία, ελεύθερο εμπόριο, γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου κ.α. Έτσι, θα μειωθούν οι αφορμές και οι αιτίες για πόλεμο». Πηγή: http://www.inout.gr/showthread.php?t=48694
Τα οφέλη του χειμώνα είναι τα εξής:
1ον Το κρύο «καίει» τις θερμίδες
Ο οργανισμός μας διαθέτει έναν «μηχανισμό» καύσης λίπους, ο οποίος ενεργοποιείται κάθε φορά που τρώμε κάτι τι… Όταν τρώμε προσθέτουμε θερμίδες στον οργανισμό μας και αποβάλλουμε ένα μέρος τους γιατί ο ίδιος ο οργανισμός αναγκάζεται να κάνει περισσότερες καύσεις. Οι καύσεις αυτές προκαλούν «θερμογένεση» και επομένως άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος, καθώς ο εγκέφαλος εκλαμβάνει ως «απειλή» την άνοδο της θερμοκρασίας και μέσω των περισσότερων καύσεων και απελευθέρωσης θερμίδων από το σώμα στο περιβάλλον, προσπαθεί να επαναφέρει τον οργανισμό στα φυσιολογικά του επίπεδα.
Μια πρωτεΐνη με το όνομα «θερμογενίνη», βρίσκεται άφθονη στο καφέ λίπος, μετατρέποντας τις τροφές σε θερμότητα χωρίς ιδιαίτερο κόπο από την πλευρά του ατόμου. Οι επιστήμονες έχουν ήδη διαπιστώσει, πως ακόμη και οι ελάχιστες ποσότητες καφέ λίπους που υπάρχουν στον οργανισμό μας, ενεργοποιούνται με το κρύο. Για περισσότερη ενημέρωση σχετικά για το καφέ λίπος, θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.clickatlife.gr/euzoia/story/3608
2ον Υπάρχουν μερικά ζώα που μας ενοχλούν…. και το χειμώνα λένε, δεν τους αφήνουμε για λίγο ήσυχους…. και πέφτουν σε χειμερία νάρκη.
Χειμερία νάρκη είναι ο χρόνος που κάποια ζώα πέφτουν για ύπνο, για όσο καιρό κάνει κρύο. Αυτός ο ύπνος δεν είναι όπως ο ανθρώπινος ύπνος, όπου οι δυνατοί θόρυβοι μπορούν να μας ξυπνήσουν. Στη χειμερία νάρκη, το ζώο μπορεί να κινηθεί γύρω ή να αγγιχτεί και να μην το ξέρει. Μερικά ζώα πηγαίνουν μόνο σε έναν προσωρινό ύπνο και μπορούν ξυπνήσουν γρήγορα, π.χ. Αρκούδες. Αν και χρησιμοποιούμε τη λέξη «ύπνος» μερικές φορές, η χειμερία νάρκη είναι διαφορετική από τον κανονικό ύπνο. Με τον κανονικό ύπνο, το ζώο κινείται λίγο, έχει έναν ενεργό εγκέφαλο και μπορεί να ξυπνήσει πολύ γρήγορα. Όταν όμως πέφτει στην αληθινή χειμερία νάρκη, το ζώο μοιάζει να έχει πεθάνει. Δεν υπάρχει καμία μετακίνηση και παίρνει πολύ καιρό για να ξυπνήσει αρκετά και να μπορέσει να περπατήσει ακόμη και γύρω- γύρω.
Τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη είναι: Η αρκούδα, η νυχτερίδα, το ποντίκι, ο σκίουρος, ο σκαντζόχοιρος, ο βάτραχος, η χελώνα και το φίδι. Επίσης με το κρύο ελαττώνονται ή εξαφανίζονται και τα βλαβερά έντομα όπως τα κουνούπια και οι σκνίπες.
3ον Ο χειμώνας, μας φέρνει πιο κοντά(με την οικογένεια μας, με τους φίλους μας, με αγαπημένα πρόσωπα) και μάλιστα τώρα… είναι η κατάλληλη εποχή να «αναθερμάνουμε τις σχέσεις μας», έτσι θα γίνετε οικονομία στη θέρμανση, θα κάνουμε και τη…σχετική μας ψυχοθεραπεία με τη δημιουργική συζήτηση , αν αφήσουμε τα μίση και τα πάθη….
Στεργιανή Παπλιάκα
Νοσηλεύτρια-εκπαιδευτικός