Χριστούγεννα του Κορωνοϊού

 

Γράφει ο :Αθαν. Δημ. Ιλαρίδης

Ταξ/χος (ιπτάμενος) ε.α. Πολεμικής Αεροπορίας

 

Κύριε Διευθυντά

 

Ελπίζω και εύχομαι αυτά τα Χριστούγεννα να είναι τα μόνα πού θα αναφέρονται ως “Χριστούγεννα τού κορωνοιόύ “.

Παραμονή Χριστουγέννων, ή λαϊκή αγορά της περιοχής μου με τούς αραιωμένους πάγκους των προϊόντων λόγω των προληπτικών μέτρων οι λιγοστοί πολίτες συγκριτικά με τις κοσμοπλημμύρες των προηγουμένων ετών, σκυθρωποί λιγομίλητοι, κάτω από τις αναγκαίες αλλά απεχθείς μάσκες, κάνουν βιαστικά τα ψώνια τους.

Διάχυτος και ορατός ό φόβος σε κάθε τους κίνηση με την ανησυχία να αποτυπώνεται στα μάτια και στα λίγα ακάλυπτα μέρη τού παραμορφωμένου προσώπου.

Οι λέξεις λιγοστές και οι καθιερωμένες ευχές, ελάχιστες, αποξενωμένες και απόμακρες από τις γνώριμες πού γεμάτες ζεστασιά και εγκαρδιότητα, αντήλλασσαν γνωστοί και άγνωστοι, για καλά και Χαρούμενα Χριστούγεννα και για τον καινούριο χρόνο, υγεία, αγάπη, ευτυχία.

Ευχές αισιόδοξες και ελπιδοφόρων προσδοκιών.

Ενσωματωμένος, και εγώ μέσα σ´ αυτήν την κρύα, παρά την ηλιοφάνεια ατμόσφαιρα,  έκανα όσο ποιό γρήγορα τις απαραίτητες προμήθειες, επέστρεψα μαζί με τα ψώνια, φορτωμένος και με ποικίλα συναισθήματα πού αναπόφευκτα τα σκίαζε ή απάνθρωπη κορωνοϊκή παρουσία.

Έντονα με προβλημάτισαν τα λόγια μικροπωλητή όταν τόλμησα να τού ευχηθώ το “καλές γιορτές “.

Με ύφος πού φανέρωνε απογοήτευση, απάντησε

Πού τις βλέπεις τις καλές γιορτές;

Μόνο κόσμο σκυθρωπό και φοβισμένο βλέπεις.

Ούτε μία παιδική φωνή να ψάλλει τα κάλαντα, όπως άλλες χρονιές πού παιδικές φωνές γέμιζαν χαρούμενες τον εορταστικό αέρα.”

Αλήθεια πως μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει και να εξηγήσει

στα παιδιά αυτήν την αναπόφευκτη αλλά σκληρή απαγόρευση;.

Πώς μπορεί να καταλάβει το παιδί πού πολλές μέρες πριν τα Χριστούγεννα τα βράδια ονειρευόταν ότι με τούς φίλους του την χαρμόσυνη ημέρα θα έψαλλαν τα κάλαντα;.

Πώς αλήθεια να ακυρώσεις την σύνδεση στο παιδικό του μυαλό, αυτού τού διαχρονικά παραδοσιακού και αποκλειστικά παιδικού εθίμου, με την μαγεία των Χριστουγέννων και την έλευση τού θείου βρέφους πού ιδιαίτερα συγκινεί και τέρπει την ευαίσθητη παιδική ψυχή ;.

Απογοήτευση και θλίψη για τούς μικρούς τριγωνοπαίκτες, και στεναχώρια για τούς μεγάλους πού απρόσμενα, μέσα από τα παιδικά κάλαντα, στερούνται την χαρμόσυνη αγγελία της Γεννήσεως τού Χριστού. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές  πού συνήθως επικρατούσαν χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια (διάσταση αγνότητας), ό ζωοδότης ήλιος έλουζε τη χώρα λες και συναισθανόταν τις δύσκολες και χαλεπές για τον Ελληνικό λαό συγκυρίες, προσφέροντας ζέστη και θαλπωρή στις ζοφερές του σκέψεις και στις παγωμένες καρδιές. Ευχή και ελπίδα όλων, τα φετινά Χριστούγεννα να είναι τα μόνα με θανατηφόρο ιό και το 2020,έτος πόνου και δυστυχίας να φύγει ανεπιστρεπτί παίρνοντας  μαζί του και τις όποιες πληγές κουβαλούσε στις μίζερες πλάτες του .

Ευχή και ελπίδα όλων, ό καινούριος χρόνος να είναι ειρηνικός ,γόνιμος και εποικοδομητικός στο μέτωπο της οικονομίας, αποτελεσματικός και ελπιδοφόρος στο μέτωπο της υγείας, δίκαιος και νικηφόρος

στο μέτωπο των Εθνικών μας θεμάτων.

Χρόνια πολλά στους απανταχού Έλληνες.

 

Καλή χρονιά.. Με εκτίμηση 

 

Αθαν.Δημ.Ιλαρίδης