Κατάμεστο το αμφιθέατρο του ΔΙΠΑΕ για τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου που ανέβασαν μαθητές του ΓΕΛ Νιγρίτας

Πολλά συγχαρητήρια και θερμό χειροκρότημα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του ΓΕΛ Νιγρίτας για το εξαιρετικό θεατρικό αποτέλεσμα

Το Γενικό Λύκειο Νιγρίτας ανέβασε χθες Παρασκευή 16 Μαΐου 2025 στις 20:30 στο αμφιθέατρο του ΔΙΠΑΕ Σερρών τη σπουδαία τραγωδία του Αισχύλου «Ευμενίδες» σε μετάφραση του Διευθυντή, Στάθη Παπακωνσταντίνου, θεατρική εμψύχωση – χοροκίνηση του Νίκου Βεργίδη και μουσική σύνθεση και διδασκαλία του Τάσου Φουρλάκη. Υπεύθυνη καθηγήτρια της παράστασης ήταν η κ.Χαριστούλη, ενώ την οργανωτική εποπτεία είχε η Ελένη Βασιλικού.

Τους ρόλους των υποκριτών και του χορού υποδύθηκαν 13 μαθητές και μαθήτριες και των τριών τάξεων του Γενικού Λυκείου Νιγρίτας.

Πρόκειται για την 3η τραγωδία της τριλογίας του Αισχύλου «Ορέστεια», που είναι και η μοναδική που διαζώζεται ολόκληρη. Στην 1η τραγωδία «Αγαμέμνων» διαπράττεται η δολοφονία του αρχιστράτηγου της Τροίας από τη σύζυγό του, Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο. Στη 2η τραγωδία «Χοηφόροι» ο Ορέστης εκδικείται το θάνατο του πατέρα του δολοφονώντας τη μητέρα του. Με την 3η τραγωδία «Ευμενίδες» επέρχεται η κάθαρση, καθώς παύει οριστικά η κληρονομική κατάρα του οίκου των Ατρειδών, που ξεκίνησε με το ασεβές ατόπημα του Τάνταλου και ολοκληρώθηκε με τα «Θυέστεια» δείπνα. Η τριλογία διδάχθηκε το 458 π.Χ., δύο χρόνια πριν από το θάνατο του ποιητή και συνοδευόταν από το σατυρικό δράμα «Πρωτεύς», που δεν σώθηκε.

 

Ένα διδακτικότατο αρχαίο έργο, που αναφέρεται στη δικαιοσύνη, η οποία ο λαός μας λέει πως πρέπει να είναι «τυφλή», κάτι που έχει να κάνει με τη μη μετοχή της στις έξωθεν επιρροές, από πολιτικούς και άλλους παράγοντες, που κατά καιρούς προσπαθούν να επηρεάσουν το ανεξάρτητό της λειτουργίας της!
Οι θεατές της παράστασης είχαν την αίσθηση ότι βρίσκονταν στην Επίδαυρο ή σε άλλο αρχαίο θέατρο και ότι είχαν μπροστα τους όχι μαθητές αλλά επαγγελματίες ηθοποιούς.
Συγχαρητήρια στους μαθητές, που με δάκρυα συγκίνησης καταχειροκροτήθηκαν από το πολυάριθμο κοινό.
Ανάμεσα στο κοινό, που βρέθηκε το βράδυ της Παρσκευής στο ΔΙΠΑΕ και υποκλίθηκε στις εξαιρετικές ερμηνείες των μαθητριών και μαθητών του σχολείου και ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας, π.Γεώργιος Κελεμπέκης, ο οποίος προέβη στην εξής επαινετική ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για όσα παρακολούθησε στο θεατρικό σανίδι.