Τα 30 χρόνια Γερακίνεια αφιερωμένα στον Εθελοντισμό

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων 30/8 εως 3/9

30 χρόνια ζωής κλείνουν φέτος οι πολιτιστικές εκδηλώσεις των ΓΕΡΑΚΙΝΕΙΩΝ που διεξάγονται κάθε χρόνο στις αρχές του Σεπτέμβρη στην πόλη της Νιγρίτας όπου αναβιώνει ο θρύλος της Γερακίνας. Της κόρης της Νιγρίτας που έζησε και χάθηκε με τραγικό τρόπο σε ηλικία μόλις 16 ετών στη Νιγρίτα.

30 χρόνια προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας και όχι μόνο.Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Βισαλτίας με ομόφωνη απόφαση ενέκρινε την διοργάνωση και φέτος των εκδηλώσεων ΓΕΡΑΚΙΝΕΙΑ 2011
Ο θεσμός των ΓΕΡΑΚΙΝΕΙΩΝ φιλοδοξεί, μέσα σε αντίξοες πνευματικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, να εκφράσει μια συγκροτημένη κι ενιαία πολιτιστική δραστηριότητα. Τέτοια που να χαρακτηρίζεται από τη σύνθεση της ποιότητας και της ψυχαγωγίας και που να παρακολουθεί τις πραγματικές ανάγκες και την πραγματική ζωή των ανθρώπων του τόπου μας, δίνοντας το δικό του στίγμα στην υπόθεση του πολιτισμού.
Αυτή είναι η στόχευση των εκδηλώσεων Η διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, σε αρμονικό συνδυασμό με όλα τα σύγχρονα πολιτιστικά ρεύματα. Είναι ακόμη η συγκέντρωση, αξιοποίηση και ανάπτυξη όλων των πνευματικών και πολιτιστικών δυνάμεων η ενίσχυση της πνευματικής και πολιτιστικής δραστηριότητας του τόπου και η ανάδειξη της ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, για την ανάπτυξη μιας γνήσιας δημιουργικής πολιτιστικής ζωής σε τοπικό επίπεδο, με πλαίσιο τις δημοκρατικές αξίες και τη συνεχή πολιτιστική αναζήτηση.
Στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί και η οργανωτική επιτροπή. Στην οποία εκ μέρους του Δ.Σ Βισαλτίας συμμετέχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρήστος Τρούπης, Κώστας Παπαγιάννης Κώστας (αντιδήμαρχος), Γεώργιος Κουκούτσης (αντιδήαμρχος), Χαράλαμπος Γιαμακίδης και Θωμαή Μπαντή Θωμαή.

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Κεντρική πλατεία Νιγρίτας

20:30 Χορευτικά τμήματα του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Βισαλτίας Τα χορευτικά του Δημοτικού κέντρου Δήμου Βισαλτίας απαρτίζο¬νται από 7 τμήματα , παιδικά και εφηβικά.

Στο πρόγραμμα τους παρουσιάζουν τοπικούς χορούς της Νιγρίτας καθώς και παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα.

21:15 Χορευτικό τμήμα Συλλόγου Γυναικών Νιγρίτας «Γερακίνα»

21:45 Σύλλογος Φίλων Μουσικής «Η Αρμονία».

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Κεντρική πλατεία Νιγρίτας

20:30 Χορευτικά τμήματα του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Βισαλτίας.

Τα χορευτικά του Δημοτικού κέντρου Δήμου Βισαλτίας απαρτίζονται από 7 τμήματα, παιδικά και εφηβικά. Στο πρόγραμμα τους παρουσιάζουν τοπικούς χορούς της Νιγρίτας καθώς και παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα.

21:30 Χορευτικά Αδελφότητας Μικρασιατών Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος».    I

Η Αδελφότητα ιδρύθηκε το 1972 από Μικρασιάτες πρώτης και δεύτερης γενιάς.

Έχει εγγεγραμμένους περίπου ΙΟΟΟ μέλη. Διαθέτει χορευτι¬κά τμήματα ( παιδικό – αρχάριο – ενηλίκων ) και μικτή χορωδία παραδοσιακής μουσικής.

22:00 Χορευτικά Εργαστηρίου Παροδοσιακών Χορών και Λαογραφικών Μελετών «Ο Πυρρός».

Το Εργαστήρι Λαογραφικών Μελετών και Παραδοσιακών Χορών «Ο ΠΥΡΡΟΣ» ιδρύθηκε χο 2006 στις Σέρρες, από Ηπειρώτες πρώτης και δεύτερης γενιάς καθώς και φίλους αυτών. Έχει στο ενεργητικό χου: τμήμα παραστάσεων, τμήματα ενηλίκων & αρχαρίων, χμήμαχα παιδικά, όπου διδάσκονχαι χοροί και χραγουδια από όλα χα γεωγραφικά) διαμερίσμαχα χης χώρας μας.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Κεντρική πλατεία Νιγρίτας

20:45 Πανβισαλτιακή Βραδιά.

Συμμετέχουν σύλλογοι από όλο το Δήμο Βισαλτίας. Ένα μοναδικό μουσικό και χορευτικό «ταξίδι» στην παράδοση. Τριακόσιοι και πλέον χορευτές θα συμμετέχουν στην Πανβισαλτιακή βραδιά Χορευτικά συγκροτήματα από όλο το Δήμο θα παρουσιάσουν ξεχωριστά δρώμενα και χορευτικά της περιοχής. Θα συναντηθούν οι Πόντιοι των Θερμών με τους ντόπιους της Μαυροθάλασσας , μόνο καλό και αδελφοσύνη μπορεί να προκύψει..

Γι’ αυτό λοιπόν “ας κρατήσουν οι χοροί στον τόπο μας γιατί των ‘Ελλήνων οι Κοινότητες ξέρουν να φτιάχνουν άλλους …Γαλαξίες”. Οι σύλλογοι που συμμετέχουν:

Σύλλογος Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων «Νιγρίτα» Συλλόγος Γυναικών Νιγρίτας «Γερακίνα» Πολιτιστικός Σύλλογος Τερπνής Σύλλογος Γυναικών Τερπνής «Η Εριφύλη» Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Θερμών Πολιτιστικός Σύλλογος Φλαμπούρου «Άγιος Ιωάννης» Σύλλογος Γυναικών Μαυροθάλασσας Εκπολιτιστικός Όμιλος Δημητριτσίου Εκπολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος «ΣΑΡΙΣΑ» Λαογραφικός Όμιλος Νικόκλειας Σύλλογος Τραγιλιωτών Θεσσαλονίκης Σύλλογος Λευκοτοπιών Θεσσαλονικής Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Βέργης

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα βραβευθεί η παγκόσμια πρωταθλήτρια υδατοσφαίρισης, συνδημότισσά μας Γούλα Αναστασία.

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

10:00 Καθαρισμός Στρατοπέδου ΚΑΜΑΡΑ Α’. Μια εθελοντική πρωτοβουλία…

Συμμετέχουμε όλοι στον καθαρισμό του Σρατοπέδου ΚΑΜΑΡΑ Α’. Βοηθάμε όλοι να διατηρήσουμε τους χόρους μας καθαρούς. Εθελεοντές από το υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου Βισαλτίας και μέλη πολιστικών συλλόγων θα στηρίξουν την προσπάθεια. Γίνε και εσύ εθελοντής…

Κεντρική πλατεία Νιγρίτας

21:00 Συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα

Ο Σερραίος μεγάλος καλλιτέχνης Βασίλης Λέκκας θα ερμηνεύσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και άλλων κλασσικών συνθετών που έχουν αφήσει την σφραγίδα τους στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Γεννήθηκε στις Σέρρες Πρωτοεμφανίστηκε στο μουσικό χώρο τραγουδώντας στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι “Η εποχή της Μελισσάνθης”.

Από τότε συνεργάστηκε με το συνθέτη σε δίσκους, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

Εχει συνεργαστεί με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Ηλία Ανδριόπουλο, αλλά και με νεώτερους μουσικούς όπως τους Γιάννη Σπάθα, Χάρη Παπαδόπουλο, Γιώργο Τρανταλίδη, Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή κλπ.

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Κεντρική πλατεία Νιγρίτας

20:30 Άφιξη Παραλαβή Αιμοδοτικής Φλόγας της 9ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.

45 Χάλκινα από το Σύλλογο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων «Νιγρίτα».

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στις 8 Νοεμβρίου του 1934 σε μια μικρή και φτωχή γειτονία της Νιγρίτας γεννιέται μια μεγάλη προσωπικότητα του λαϊκού τραγουδιού, ο Στράτος Διονυσίου

Τα τραγούδια του μέσα από την μοναδική του ερμηνεία και τη χαρακτηριστική φωνή του τραγουδήθηκαν και διαθόθηκαν από γενία σε γενιά. Τραγούδια που εξυμνούσαν την αγάπη, μιλούσαν για χωρισμό και .περιγράφοντας τον πόνο της μοναξιάς άγγιξαν τις καρδιές των Ελλήνων.

Ο Στράτος Διονυσίου μέσα από τις μεγάλες λαϊκές επιτυχίες που ερμήνευσε έζησε τη…γλύκα της επαγγελματικής καταξίωσης φτάνοντας στην κορυφή ,όπου και τον αποθέωσαν με εκδηλώσεις λατρείας οι θεαίμαστές του.

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ.,.παρέμενει όμως απλός και προσιτός ,όχι μόνο δεν απαρνήθηκε ποτέ τον τόπο του, αλλά υπενθύμιζε σε όλους τη Νιγριτινή καταγωγή του,

. Οι δυο γιοι του, Άγγελος και Στέλιος Διονυσίου το Σάββατο σε μια συναυλία αφιέρωμα στο δικό μας Στράτο, θα τραγουδήσουν επί τρεις ώρες μεγάλες και αξέχαστες επιτυχίες …