«ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ»

Γράφει η : Βάνα Πλιάκου

επικεφαλής  Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Δήμου Βισαλτίας

 

Συνδημότες και συνδημότισσες,

 

Στην τελευταία τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  κυρίαρχο θέμα ήταν η έγκριση αιτήματος της Δ.Ε.Υ.Α.Β.  για οικονομική ενίσχυσή της από το Δήμο μας  με το ποσό των 920.000 ευρώ λόγω αδυναμίας κάλυψης  λειτουργικών αναγκών  σύμφωνα με την από 30-3-2020 Φ.Ε.Κ.75\Α Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Στην πορεία προς τη συζήτηση του θέματος στο Δ.Σ., είχε προηγηθεί η ενημέρωση από τον κ. Μασλαρινό στης 27-5-2020 η οποία κρίνεται άκρως καθυστερημένη. Και αυτό επειδή όφειλε αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του απερχόμενου Δ.Σ της Δ.Ε.Υ.Α.Β. , ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ , να προβεί σε ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την επιχείρηση και εκεί να τοποθετηθεί, να αναλύσει και να δώσει ως δήμαρχος και ως διοικούσα παράταξη το σχέδιό τους για τα επόμενα χρόνια για μια βιώσιμη Δ.Ε.Υ.Α.Β..

Εγώ έτσι θα ενεργούσα. Έτσι θα ξεκαθαρίζαμε το ποια πολιτική θα εφαρμόζαμε σε όλους τους τομείς και κυρίως στην τιμολογιακή. Καθαρά, χωρίς δόλο και χωρίς καμία διάθεση αφορισμού των προηγούμενων διοικούντων.

 

Απλά και μόνο με βάση τη λογική: αυτά έχουμε, αυτά μπορούμε, αυτά επιβάλλεται να εφαρμόσουμε.

Ο κ. Μασλαρινός επικαλείται και εδώ τον κορωνοϊό! μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου όμως,  δεν υπήρχε τέτοιο θέμα. Να μην πούμε πάλι για την επιμονή μας, να το φέρει ως μοναδικό θέμα συζήτησης….

Επίσης, το ζήτημα του δανείου  ήρθε και στο Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Β. όπου το μέλος μας κ. Μαλαμίδης το καταψήφισε, αλλά ήρθε και στην οικονομική επιτροπή όπου το μέλος μας κ. Μαυρίδης επίσης καταψήφισε.

 

Συνδημότες, ζήτησαν δάνειο επικαλούμενοι την πανδημία ύψους 920.000 ευρώ, μας είπαν ότι είναι άτοκο, ότι η αποπληρωμή του θα γίνει σε 72 δόσεις, δεν τα αμφισβητούμε αυτά. Μας είπαν ότι ενδεχομένως να χαριστεί μέρος του δανείου ή ολόκληρο! Αυτό  το αμφισβητούμε. Σε καμία σοβαρή Πολιτεία δεν χαρίζονται δάνεια. Μας έθεσαν διλήμματα…πώς θα συνεχίσει η Δ.Ε.Υ.Α.Β. αν δε ψηφίσετε; Τί θα γίνει με τους επαγγελματίες- προμηθευτές; Μας είπαν τί θα πείτε σ’ αυτούς και στην κοινωνία; Την κοινωνία δεν τη φοβόμαστε γιατί δεν είμαστε ένοχοι. Το ΟΧΙ  μας στο δανεισμό, εξηγείται από τα παρακάτω.

Η κακή κατάσταση στη Δ.Ε.Υ.Α.Β., η εισπρακτική  μείωση δεν οφείλονταν στον κορωνοϊό. Οφείλονται στην κακή διαχείριση, στην ελλειμματική οργάνωση, στη δημιουργία θέσεων με υψηλό κόστος, στην καθυστέρηση έκδοσης λογαριασμών. Μετά τη δημοσίευση του τελευταίου άρθρου μας, με αυτό το θέμα, μοιράστηκαν λογαριασμοί. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μας ,αφού λάβει τους λογαριασμούς, πληρώνει –ανταποκρίνεται και είναι τυπικό στις υποχρεώσεις του.

 

Δε βλέπουμε κινήσεις ενδιαφέροντος από πλευρά της διοίκησης για το τί  θα γίνει με τα ανείσπρακτα, τί θα γίνει με ρυθμίσεις. Επαναπαύονται σε  λύσεις εύκολες, χωρίς κόπο,  όπως ο δανεισμός αδιαφορώντας για την επιβάρυνση. Εμείς δε θέλουμε το Δήμο μας επιβαρυμένο με δάνειο και μάλιστα γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει  ούτε σχεδιασμός ούτε ανησυχία για νοικοκύρεμα.

 

Μας είπαν ποια η θέση μας απέναντι στους προμηθευτές; Μα και οι ίδιοι οι επαγγελματίες θα έχουν καταλάβει ΠΛΕΟΝ, ότι ο εργοδότης τους,  στερείται σχεδιασμού και φερεγγυότητας. Δεν είμαστε εμείς και το ΟΧΙ μας το πρόβλημά τους. Οι επαγγελματίες, με τη λογική και την εμπειρία τους, αντιλαμβάνονται πως το πρόβλημα είναι η διοίκηση που χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και περιμένει λύσεις από ανορθόδοξες πολιτικές.

 

Αν λέγαμε ΝΑΙ στο δάνειο, τί θα πετυχαίναμε; Την οικονομική επιβάρυνση του Δήμου και μία πρόσκαιρη αποπληρωμή των χρεών. Όμως πάλι θα υπήρχε το πρόβλημα και μετά από λίγο καιρό εξ αιτίας της διαχειριστικής αδυναμίας, θα υπήρχε θέμα οικονομικό και ίσως και χειρότερα αφού με το δάνειο θα επαναπαύονταν. Η νόσος είναι η διοίκηση.

Θέλω να επισημάνω κάτι ενδιαφέρον που έγινε στο Δ.Σ., το οποίο και  δείχνει ότι αυτή η διοίκηση, ενδιαφερόταν μόνο και μόνο να περάσει η λογική του δανεισμού. Να πάρει δανεικά χρήματα ή τέλος πάντων οποιοδήποτε ποσό. Δεν την ένοιαζε το μέλλον της Δ.Ε.Υ.Α.Β.

Ενώ η διοίκηση του κ. Μασλαρινού εισηγήθηκε για δανεισμό ύψους  920.000 ευρώ ,στην πορεία έγινε πρόταση από τον δημοτικό σύμβουλο

 

κ. Αβραμίδη, ο δανεισμός να είναι του ύψους των 400.000 ή 450.000 ευρώ. Η διοικούσα παράταξη του κ. Μασλαρινού ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ τη δική της πρόταση και στήριξε την πρόταση του κ. Αβραμίδη για 400.000ευρώ. Μα είναι δυνατόν; Κατ’ αρχήν  δεν εγκαταλείπεις ως διοίκηση την πρόταση που εισηγείσαι, διότι υποτίθεται ότι την έχεις επεξεργαστεί και έχεις καταλήξει κατά την άποψή σου στην καλύτερη λύση. Εν συνεχεία, όταν εγκαταλείπεις,  δείχνεις ότι σε ενδιαφέρουν μόνο τα χρήματα ,όσα κι αν είναι, όπως και αν είναι.

Το ΟΧΙ  μας  λοιπόν έτσι εξηγείται. Θεωρούμε ότι προστατεύσαμε το Δήμο μας από ένα λάθος και παράλληλα δημιουργήσαμε τις συνθήκες για να ενεργοποιηθούν οι διοικούντες και να δουλέψουν σοβαρά για τη Δ.Ε.Υ.Α.Β.

 

Συνδημότες αυτή ήταν η θέση μας. Δυστυχώς το λάθος εκείνης της Κυριακής δεν διορθώνεται καμιά Δευτέρα αλλά εμείς στο Δ.Σ. υπομένουμε αξιοπρεπώς υπερασπιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον μέσα από το σοβαρό ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

 

Σας ευχαριστώ

Βάνα Πλιάκου

επικεφαλής  Αξιωματικής

Αντιπολίτευσης.