«Η κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει το λουκέτο στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Νιγρίτα »

Ερώτηση Λ. Αβραμάκη στη Βουλή

Να μην κλείσει και το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Νιγρίτα Σερρών ζητάει με ερώτησή του στη Βουλή, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με τη συνυπογραφή 10 ακόμη Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Συγκεκριμένα οι Βουλευτές τονίζουν ότι η αποψίλωση της Περιφέρειας του Νομού Σερρών από τραπεζικές υπηρεσίες και καταστήματα συνεχίζεται καθώς τα τελευταία δύο χρόνια έπαυσαν τη λειτουργία τους τα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας σε Ηράκλεια και Ν. Ζίχνη, της Τράπεζας Πειραιώς στην Αλιστράτη και  Ροδόπολη, της Eurobank στο Σιδηρόκαστρο και τις επόμενες ημέρες θα κλείσουν το υποκατάστημα της Πειραιώς στο Ροδολίβος και της Εθνικής στη Νιγρίτα.

Το κατάστημα της Νιγρίτας εξυπηρετεί μια τεράστια σε έκταση γεωγραφική περιοχή, δεκάδες χωριά και χιλιάδες πολίτες που θα αναγκαστούν σε μεγάλες χιλιομετρικά μετακινήσεις χάνοντας χρόνο από τις αγροτικές κατά κύριο λόγο εργασίες τους. Ο συνωστισμός στα τραπεζικά καταστήματα της πόλης των Σερρών θα αυξηθεί σημαντικά ιδίως από τους ηλικιωμένους κατοίκους των χωριών που δεν έχουν πρόσβαση ούτε εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, σε μια κρίσιμη μάλιστα υγειονομικά περίοδο. Ταυτόχρονα η όλη πολιτική αποψίλωσης της περιφέρειας του Νομού Σερρών από υπηρεσίες, η μείωση των διαθέσιμων θέσεων εργασίας και η γενικότερη υποβάθμιση της καθημερινότητας στην επαρχία εντείνει τα φαινόμενα πληθυσμιακής αποψίλωσης και μετανάστευσης κυρίως των νέων, καταδεικνύοντας δυστυχώς ότι είναι κενή περιεχομένου η δέσμευση της κυβέρνηση στο περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο κεντρικής Μακεδονίας για ανάπτυξη ειδικών πολιτικών αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος του Νομού Σερρών, συγκράτησης του πληθυσμού και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Οι Βουλευτές ζητούν να αποτραπεί το κλείσιμο της Εθνικής Τράπεζας στην Νιγρίτα επικαλούμενοι τόσο τις ανάγκες των κατοίκων όσο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία από την αναγκαστική μετακίνηση εκατοντάδων κατοίκων καθημερινά στην πόλη των Σερρών προκείμενου να διεκπεραιώσουν τραπεζικές εργασίες.

Την ερώτηση του Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Λευτέρη Αβραμάκη, συνυπογράφουν οι: Αλεξιάδης Τρύφων, Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος, Καλαματιανός Διονύσης, Καφαντάρη Χαρά, Μάλαμα Κυριακή, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος,  Ραγκούσης Γιάννης, Σκουρλέτης Πάνος, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος και Φάμελλος Σωκράτης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Σέρρες, 7 Ιουλίου.2020

 

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

 

Θέμα: Η αποψίλωση της επαρχίας των Σερρών συνεχίζεται με το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Νιγρίτα.

 

Ένα ακόμη τραπεζικό υποκατάστημα οδεύει προς κλείσιμο στην επαρχία του Νομού Σερρών, αυτή τη φορά της Εθνικής Τράπεζας στη Νιγρίτα του Δήμου Βισαλτίας. Η περιφέρεια του Νομού Σερρών που ακόμη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κοιτώνες του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, καθώς σε αυτήν κατοικούν χιλιάδες πολίτες, δραστηριοποιούμενοι αποκλειστικά στον  πρωτογενή τομέα, υποβαθμίζεται χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο.  Επιπλέον, ο πληθυσμός της περιφέρειας του νομού Σερρών αποτελεί έναν κατά βάσει γηρασμένο πληθυσμό με σχετικά υψηλό μέσο όρο ηλικίας, γεγονός που δυσχεραίνει σημαντικά τη διεκπεραίωση των υποχρεώσεών του.

Η σύσταση αυτή του πληθυσμού, λοιπόν, καθιστά επιτακτική την ανάγκη της ενισχυμένης παρουσίας των Τραπεζών στους περιφερειακούς Δήμους του Νομού, ώστε να διευκολύνεται τόσο η πρόσβαση σε αυτές και η εξυπηρέτηση των γηραιότερων, που δεν μπορούν ηλεκτρονικά να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους, όσο και του ενεργού οικονομικά πληθυσμού που δεν μπορεί να χάνει πολύτιμο χρόνο για να μεταβαίνει στην πόλη των Σερρών, ώστε να εξυπηρετείται.

Αντί αυτών, όμως, παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα την αντίστροφη ακριβώς τάση. Το ένα λουκέτο τραπεζικού υποκαταστήματος διαδέχεται το άλλο. Τα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας σε Ηράκλεια και Ν. Ζίχνη, της Τράπεζας Πειραιώς στην Αλιστράτη, Ροδόπολη, της Eurobank στο Σιδηρόκαστρο έπαυσαν τη λειτουργία τους εντός των τελευταίων δύο ετών. Το υποκατάστημα της Πειραιώς στο Ροδολίβος οδεύει προς παύση λειτουργίας εντός της επόμενης εβδομάδας. Πρόκειται για υποκαταστήματα που εξυπηρετούσαν όλα πολλές χιλιάδες πολιτών, οι οποίοι πλέον στην πλειοψηφία τους αναγκάζονται να εξυπηρετούνται από τα κεντρικά καταστήματα της πόλης των Σερρών, που καλούνται να σηκώσουν ένα δυσβάσταχτο βάρος.  Οι εικόνες συνωστισμού των συναλλασσόμενων είναι καθημερινές, γεγονός που αυξάνει την ταλαιπωρία του, δυσκολεύει την ποιοτική εξυπηρέτηση τους, ενώ θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, δεδομένης της συνέχισης της πανδημίας του covid – 19.

Μετά από τα παραπάνω υποκαταστήματα σειρά παίρνει και το Υποκατάστημα της Εθνικής στη Νιγρίτα, το οποίο εξυπηρετεί έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους του Νομού Σερρών. Η  πρόσβαση για τους ανθρώπους αυτούς σε άλλα υποκαταστήματα της ίδιας τράπεζας δεν θα είναι εύκολη καθώς η πόλη των Σερρών βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιομέτρων.

Το λουκέτο σε τραπεζικά υποκαταστήματα των περιφερειακών δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών αποτελεί άλλη μία ένδειξη της αποανάπτυξης στην οποία εισέρχονται αυτοί χρόνο με το χρόνο και της υποβάθμισης της ζωής των κατοίκων αυτών των περιοχών. Έτσι, όμως, απαξιώνεται ο πληθυσμός της επαρχίας της χώρας μας, που όντας στην πλειοψηφία του αγροτικός αποτελεί θεμέλιο του ελληνικού παραγωγικού ιστού. Η απαξίωση αυτή τον οδηγεί αναπόδραστα στην εγκατάλειψη της αγροτικής δραστηριότητας και την αναζήτηση μιας άλλης προοπτικής σε κάποιο αστικό κέντρο.

 

ΕΠΕΙΔΗ τον τελευταίο καιρό έχουν κλείσει πολλά υποκαταστήματα τραπεζών στην περιφέρεια του νομού Σερρών

ΕΠΕΙΔΗ η περιφέρεια του νομού Σερρών κατοικείται κατά το μεγαλύτερο μέρος της αφενός από αγροτικό πληθυσμό, που διατηρεί πολύ συχνές συναλλαγές με τις τράπεζες αφετέρου από πληθυσμό μεγαλύτερων ηλικιών, που αδυνατεί να εξυπηρετηθεί από τις ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίας.

ΕΠΕΙΔΗ το υποκατάστημα της Νιγρίτας εξυπηρετεί έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους του Νομού.

ΕΠΕΙΔΗ η εξυπηρέτηση αυτών των πολιτών δυσχεραίνεται σημαντικά με το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Ροδόπολης.

ΕΠΕΙΔΗ παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού στα κεντρικά τραπεζικά καταστήματα της πόλης των Σερρών, γεγονός επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία δεδομένης της πανδημίας του covid – 19.

ΕΠΕΙΔΗ η Κυβέρνηση στο περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο κεντρικής Μακεδονίας δεσμεύεται να υποστηρίξει τις περιοχές με δυσμενείς δημογραφικές προοπτικές με ειδικές πολιτικές και η αποψίλωση αυτών των περιοχών όπως η Π.Ε. Σερρών από δημόσιες υπηρεσίες και υποκαταστήματα τραπεζών

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να μην προχωρήσει το κλείσιμο του Υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Νιγρίτα του Δήμου Βισαλτίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών
  2. Πώς προτίθεται να ανασχέσει αυτήν την τάση αποψίλωσης της επαρχίας του Νομού Σερρών από υποκαταστήματα τραπεζών και δημόσιων υπηρεσιών;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Καλαματιανός Διονύσης

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλεξανδρος

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης