Αναβίωση του εθίμου του κλήδονα

Με διαφορά μιας εβδομάδας, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη προγραμματισμένη εκδήλωση στους Τσακαλάδες από τον Σύλλογο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων ‘’Η ΝΙΓΡΙΤΑ’’ .
Την Πέμπτη 23 Ιουνίου, στην πλατεία και την βρύση της συνοικίας έγινε για 4η χρόνια η Αναβίωση του εθίμου του κλήδονα.

Από νωρίς το απόγευμα στολίστηκε η βρύση με το φυτό του κλήδονα , σε συνδυασμό με πλούσια μπουκέτα από πολύχρωμα λουλούδια , κάνοντας την να μοιάζει νύφη στολισμένη , πλημμυρισμένη με χίλιες ευωδιές κι αρώματα.
Στη συνέχεια καθαρίστηκε και ταχτοποιήθηκε ο περιβάλλων χώρος ώστε να είναι έτοιμος να δεχτεί τον κόσμο που θα παρακολουθήσει το δρώμενο.
Το καζάνι στολισμένο κι αυτό, οι προβολείς η μικροφωνική , οι πυραμίδες με τα ξύλα για ν’ ανάψουν οι φωτιές , οι ψήστες για τα ψητά που θα προσφερθούν στον κόσμο , τα ποτά , όλα εκεί – όλα έτοιμα.
Το βράδυ στις 9:00 μμ θα ξεκινούσε η εκδήλωση.Παρ’ όλα αυτά ο κόσμος ανηφόριζε προς τους τσακαλάδες από πολύ νωρίς παίρνοντας τη θέση του στις καρέκλες περιμένοντας με ανυπομονησία ν’ αρχίσει η εκδήλωση.
Το πρόγραμμα τελικά άρχισε στις 9:30 μμ με την αναπαράσταση του δρώμενου.
Επτά κοπέλες του συλλόγου, ντυμένες με την παραδοσιακή φορεσιά τις ‘’Γερακίνας’’ πήραν τη θέση τους στη στολισμένη βρύση , έτοιμες για την αναπαράσταση του εθίμου.
Παράλληλα η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του συλλόγου κα Χριστίδου Μαίρη , επιχείρησε με απλά κατανοητά λόγια να μας μυήσει στο πνεύμα της ημερας.Μας γύρισε νοερά πολλά χρόνια πίσω κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν.
Μύθοι , θρύλοι, ήθη , έθιμα και παραδόσεις χάνονται στο βάθος των αιώνων .
Αρχαίος και σύγχρονος πολιτισμός, ειδωλολατρία και χριστιανισμός

συνυπάρχουν και αλληλοστηρίζονται στο πέρασμα των χρονών.
Ιστορία και θρησκεία γίνονται ένα.Ταυτίζονται – συμπορεύονται.
Στην κοινή μακραίωνη πορεία τους έγιναν θεματοφύλακες της πολιτιστικής κληρονομιάς , κρατώντας την αναλλοίωτη , δίνοντας ταυτόχρονα το στίγμα τους στις παραδόσεις και τα έθιμα μας.
Κάπου εκεί βαθιά στους μύθους και θρύλους του παρελθόντος , έχει τις ρίζες του και ο κλήδονας.
Την ιστορική διαδρομή και την εξέλιξη του εθίμου του κλήδονα , είχε σκοπό να μας γνωρίσει η σύντομη αυτή αναδρομή.
Την ώρα που η κα Χριστίδου μας ξεναγούσε στα δαιδαλώδη μονοπάτια του παρελθόντος – για τη γνώση του εθίμου – και μας εξηγούσε τα διαδικαστικά του δρώμενου , την ίδια ώρα , οι Γερακίνες παρουσίαζαν με εκπληκτικά υποδειγματικό τρόπο την αναπαράσταση , ενθουσιάζοντας και μαγεύοντας τους θεατές,οι όποιοι παρακολουθούσαν εντυπωσιασμένοι με τεράστιο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη προσήλωση το δρώμενο .
Τελειώνοντας η αναπαράσταση το παρατεταμένο και θερμό χειροκρότημα ήταν η μεγαλύτερη και καλύτερη ανταμοιβή για τις Γερακίνες που συμμετείχαν στην όλη διαδικασία , δηλώνοντας και οι ίδιες ενθουσιασμένες και συγκινημένες .
Η βραδιά είχε ήδη προχωρήσει .Η φωτιές άναψαν από ώρα και οι φλόγες τους προσπαθούσαν να φτάσουν όσο ψηλότερα γινόταν , ξεπερνώντας ακόμη και τον γερασμένο αλλά αγέρωχο πανύψηλο πλάτανο που ξαφνικά ζωντάνεψε και άρχισε να φλερτάρει και να παίζει μαζί τους.
Οι πύρινες χρυσοκόκκινες , αδηφάγες και αχόρταγες γλώσσες τους λες και αγωνίζονταν αγωνιωδώς ν’ αγγίξουν τον γεμάτο λαμπερά αστέρια ουρανό και ολόγιομο φεγγάρι , που ήρθε και στάθηκε ακριβώς από πάνω στέλνοντας το γλυκό χλωμό του φως, κάνοντας τη νύχτα πιο λαμπερή πιο φωτεινή .Η πορφυρόχρωμες φλόγες , το φεγγάρι , τ’ αστέρια , νόμιζες πως έσμιξαν , πως έγιναν ένα.
Η ατμόσφαιρα ήταν εντυπωσιακή . Έμοιαζε μαγική – ονειρική .Το θέαμα μοναδικό – συναρπαστικό .
Όμως η μαγεία της βραδιάς δεν τέλειωσε .Συνεχίστηκε , όταν οι Γερακίνες κύκλωσαν τις φωτιές και με την μουσική συνοδεία των χάλκινων του συλλόγου, χόρεψαν με απαράμιλλο τρόπο τους τοπικούς χορούς μας.
Οι καλοδιατηρημένες φωτιές με τις σπίθες που ξεπετάγονταν από μέσα τους , τρεμοπαίζοντας και λαμπιρίζοντας , έκαναν τις πανέμορφες χρυσοκέντητες και χρυσοστόλιστες φορεσιές να φαίνονται ακόμη ωραιότερες ακόμη πιο εντυπωσιακές .
Οι παρευρισκόμενοι παρακολουθούσαν με ενθουσιασμό ,τον όποιο εκδήλωναν με επιφωνήματα  επιδοκιμασίας και χειροκροτήματα .
Αποδέχτηκαν με χαρά το κάλεσμα των παιδιών του χορευτικού και της ορχήστρας να συμμετέχουν στο χορό .Ο κύκλος ολοένα και μεγάλωνε .Η ορχήστρα έδινε τον καλύτερο της εαυτό για να ικανοποιήσει και του πλέον απαιτητικούς .
Τα ‘’Χάλκινα της Νιγρίτας’’ για ακόμη μια φορά έκλεψαν τις καρδιές όλων αφού κατάφεραν και πάλι να κάνουν αίσθηση με το εκπληκτικό και αριστοτεχνικό παίξιμό τους.
Ο χορός και η μουσική καλά κρατούσαν .Ο κόσμος που πριν λίγη ώρα ήταν απλός θεατής , παίρνει μέρος ενεργά στη μεγάλη γιορτή του κλήδονα . Ένα όμορφο γλέντι ξεκίνησε .
Οι μικρότεροι φίλοι μας,τα νιάτα της πόλης μας ,που από νωρίς ανηφόριζαν κατά ομάδες στη γραφική συνοικία , περίμεναν με αγωνιά την ώρα που θα ξεκινούσαν να πηδούν τις φωτιές .
Κι όταν δόθηκε το σύνθημα!!!Τι πανδαιμόνιο!!!Ξεφωνητά , χάρες , γέλια ,ζωντάνια , κέφι , επιφωνήματα θαυμασμού και ενθουσιασμού .Τα παιδιά εκστασιασμένα θαρρείς , περνούσαν μέσα απ’ τις φωτιές , πειράζοντας το ένα το άλλο σχολιάζοντας τις επιδόσεις τους.
Η παρουσία και η μαζική συμμέτοχη των παιδιών στον κλήδονα , έδωσε μια ξέγνοιαστη , ανάλαφρη και ανέμελη νότα στη βραδιά που ακόμη δεν είχε τελειώσει . Γιατί η μουσική και ο χορός καλά κρατούσαν .
Το όμορφο γλέντι συνεχίζονταν και σ’ αυτό βοήθησαν εκτός βεβαία από τη διάθεση και το κέφι του κόσμου ,τα άφθονα ποτά και τα ψητά , προσφορά του συλλόγου.
Οι ψήστρες που από νωρίς είχαν στηθεί στην υπερυψωμένη πλατεία της βρύσης , ήταν γεμάτες και η τσίκνα από το ψήσιμο κάλυψε τον αέρα ‘’σπάζοντας’’ τις μύτες .Οι υπεύθυνοι ψητάδες υπερέβαλλαν εαυτούς προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν και να ευχαριστήσουν όλο τον κόσμο.
Η ευδαιμονία ,η χαρά και η ικανοποίηση ήταν ζωγραφισμένες στα πρόσωπα όλων.Η ώρα όμως είχε περάσει . Περασμένες 12:00.Η όμορφη βραδιά , η αφιερωμένη στην αναβίωση του εθίμου του κλήδονα , έφτασε στο τέλος.
Ο κόσμος που συμμετείχε σ’ αυτή αποχώρησε εμφανώς ευχαριστημένος , αφού πρώτα ανανέωσε το ραντεβού για την επομένη γιορτή του κλήδονα την ίδια ημερομηνία 23 Ιουνίου 2012 στο ίδιο μέρος.
Η εκδήλωση κι αυτή τη χρονιά πέτυχε το στόχο της σημειώνοντας αναμφισβήτητη επιτυχία.
Πριν κλείσουμε την αναφορά μας στο θέμα του εθίμου θεωρούμε υποχρέωση μας να αναφερθούμε ονομαστικά :
Στις  Γερακίνες  που πήραν μέρος στην αναπαράσταση
Αβραμίδου    Μαρία, Κουτζμπή      Βίκυ, Νταή              Ρίτσα, Παπουτσή     Στεφανία, Πάτακα          Θεοδώρα, Πρένγκα        Χριστίνα, Τόλη              Τασούλα
Στις πηγές που ανατρέξαμε για την καλύτερη γνώση του εθίμου
Β ι β λ ι ο γ ρ α φ ί α  των :
Πασχαλούδη           Νίκου,  Αείμνηστου Παπαθανασίου   Ευάγγελου. Γρηγοριάδου           Έφης
Διηγήσεις – Περιγραφές απλού κόσμου
Internet
Επειδή όμως δεν θέλουμε να μαθαίνουν τα παιδιά μας τα έθιμα αυτά μόνο μέσα απ’ το διαδίκτυο (λόγω της εύκολης πρόσβασης τους σ’ αυτό)για το λόγο αυτό ο σύλλογος μας κάνει αυτή την προσπάθεια .
Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε :
Τη γειτονιά για την πολύτιμη βοήθεια που μας προσέφερε .
Ιδιαίτερα όμως αναφέρουμε
Τον κο Πάτακα Ευάγγελο,ο οποίος μας έχει συγκινήσει με την προθυμία και τη διάθεση του να βοηθήσει όσο κι όπως μπορεί  το σύλλογο . Από νωρίς το πρωί ήταν αυτός που ξεφόρτωσε στο σιντριβάνι τον κλήδονα για το στολισμό και σωρούς ξύλα για τις φωτιές . Και βεβαία ήταν πάλι αυτός που είχε υπό την επίβλεψη του το χώρο προς αποφυγή προβλημάτων κι αυτός που έμεινε μετά το τέλος της εκδήλωσης και βοήθησε να μαζέψουμε όλα εκείνα τα όποια ήταν απαραίτητα για την πραγματοποίηση της και φυσικά φρόντισε για την πλήρη καθαριότητα του.
Τον κο Πρόβατο Ηρακλή &
την κα Προβάτου Λούλα για το ρεύμα που μας επέτρεψαν να πάρουμε από τα σπίτια τους
Γ. Την σύζυγο του κου Κουτούπα Αργύρη για τα νόστιμα εδέσματα                                                                                                                                                 που μας προσέφερε
Την επιτροπή πανήγυρης Αγίου Θωμά για τις ψήστρες
Την πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ του συλλόγου Νιγριτινών Θεσ/νίκης ο ‘’Ο Βισάλτης’’ κα Γκιλή Καίτη,κους Σμυρλή Αντώνη και Κουτούπα Αργύρη οι όποιοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση
Τους εκπροσώπους συλλόγων και φορέων της πόλης μας.
Τον δημοτικό σύμβουλο κο Τρούπη Χρήστο
Τους αντιδημάρχους
Κο Γιανακίδη Δημήτριο
Κο Σταυρίδη  Δημήτριο,που μας τίμησαν με την παρουσία τους και Κο Παπαγιάννη Κων/νο που εκτός της φυσικής παρουσίας του, ήταν διπλά μας και μας στήριξε , δίνοντας άμεσα λύση όσες φορές του ζητήθηκε , προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι δύο εκδηλώσεις .
Το τηλεοπτικό κανάλι TV ΕΠΙΛΟΓΕΣ το όποιο κάλυψε και τις δύο ημέρες των εκδηλώσεων .
Ένα πολύ μεγάλο όμως ευχαριστώ οφείλουμε σε όλους εσάς μέλη , φίλους και συνδημότες ,που για άλλη μια φορά τιμήσατε και στηρίξατε με την παρουσία σας την εκδήλωση μας, δίνοντας μας μεγάλη χαρά μα και δύναμη και κουράγιο να συνεχίζουμε .

28 ΒΟΣ: 25-26 Ιουνίου 2011
Εκτός των δύο εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο σύλλογος πολιτιστικών δραστηριοτήτων ‘’Η Νιγρίτα’’ συμμετείχε μετά από πρόσκληση του  ΕΟΣ Νιγρίτας,με το χορευτικό του,το Σάββατο 25 Ιουνίου στην 28η Βορειοελλαδική ορειβατική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο καταφύγιό του (Γεώργιος Τότας). Η εμφάνιση του χορευτικού ήταν άψογη και ικανοποίησε τους παρευρισκόμενους.