Επιμελητήριο Σερρών: Πρόταση για πρόβλεψη δωρεάν εξέτασης ανίχνευσης κορωνοϊού σε επιχείρησεις

 

Πρόβλεψη για δωρεάν εξέταση ανίχνευσης κορωνοϊού σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις προτείνει το Επιμελητήριο Σερρών με επιστολή του Προέδρου του Χρήστου Μέγκλα, προς τους Υπουργούς Υγείας, κο Βασίλη Κικίλια, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κο Άδωνι Γεωργιάδη και Οικονομικών,Κο Χρήστο Σταϊκούρα. Η εν λόγω επιστολή κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, κο Κώστα Καραμανλή, στηνΥφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή, στους Βουλευτές του Νομού Σερρών, στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και στα Επιμελητήρια της χώρας.

Η πλήρες επιστολή του Επιμελητηρίου Σερρών:

 

ΘΕΜΑ: ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Αξιότιμοι Υπουργοί,
Στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού και των ισχυρών συστάσεων της κυβέρνησης για επίδειξη ατομικής και συλλογικής ευθύνης, είναι αναγκαία η δωρεάν διενέργεια διαγνωστικής εξέτασης για ανίχνευση του κορωνοϊού σε όλους, επιχειρηματίες και εργαζόμενους, τόσο για τη δική τους ασφάλεια όσο και για την ασφάλεια των πελατών/καταναλωτών.

Η αναγκαιότητα αυτή επιβάλλεται από την υψηλή μεταδοτικότητα που παρουσιάζει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ο ιός καθώς και από την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων. Μάλιστα, η κατάσταση αναμένεται, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις των ειδικών, να επιδεινωθεί από την αθρόα επιστροφή των παραθεριστών από τουριστικούς προορισμούς με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στους τόπους κατοικίας τους.

Ωστόσο, η διαγνωστική μοριακή εξέταση, η οποία έχει και τη μεγαλύτερη ακρίβεια, έχει αρκετά υψηλό κόστος. Το κόστος αυτό δεν μπορεί να επιβαρύνει ούτε τους εργαζομένους αλλά ούτε και τους εργοδότες/επιχειρηματίες, που ήδη έχουν υποστεί τεράστια ζημία και δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα ακόμα έξοδο.

Για του λόγους αυτούς, προτείνουμε την άμεση πρόβλεψη τρόπου εξ ολοκλήρου ή έστω και μερικής χρηματοδότησης της διαγνωστικής εξέτασης ανίχνευσης κορωνοϊού ή τη δυνατότητα διενέργειας μέσω συνταγογράφησης.