Κρούσμα ελονοσίας σε αγρότη στη Σιντική

 

 

 

Κρούσμα ελονοσίας εντοπίστηκε προχθες (Πέμπτη 16/7) στις Σέρρες σε περιοχή του Δήμου Σιντικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ένας αγρότης από την ευρύτερη περιοχή του Σιδηροκάστρου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Σερρών με πυρετό και μετά από εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη, τα αποτελέσματα έδειξαν πως νοσεί από ελονοσία. Ο άνδρας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σερρών.

Το πλασμώδιο της ελονοσίας προσβάλει δύο είδη ξενιστών: τον άνθρωπο και το θηλυκό κουνούπι του γένους Ανωφελές (Anopheles). Στον άνθρωπο το πλασμώδιο αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται αρχικά στα ηπατοκύτταρα και μετά στα ερυθροκύτταρα, τα οποία λύει απελευθερώνοντας «μεροζωίτες» που συνεχίζουν τον κύκλο προσβάλλοντας άλλα ερυθροκύτταρα. Στη φάση αυτή εκδηλώνονται τα συμπτώματα της ελονοσίας. Ορισμένα πλασμώδια (P.vivax και P.ovale) παραμένουν σε ύπνωση στο ήπαρ ως «υπνοζωίτες» και προκαλούν τις υποτροπές της ελονοσίας. Οι υποτροπές της νόσου μπορεί να παρατηρηθούν αρκετό χρονικό διάστημα ακόμα και χρόνια μετά την πρωτολοίμωξη. Εντός των ερυθροκυττάρων ορισμένα πλασμώδια διαφοροποιούνται σε φυλετικές μορφές («γαμετοκύτταρα»). Όταν τα γαμετοκύτταρα προσλαμβάνονται από το θηλυκό ανωφελές κουνούπι κατά τη διάρκεια γεύματος του, ξεκινά ένας καινούριος κύκλος ζωής για το παράσιτο μέσα στο κουνούπι. Μετά από τουλάχιστον 8-18ημέρες (ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος) το παράσιτο μεταφέρεται στους σιελογόνους αδένες του κουνουπιού με τη μορφή «σποροζωίτη». Κατά τη διάρκεια του γεύματος, το κουνούπι μεταδίδει το παράσιτο μέσω του σάλιου του στον άνθρωπο, στον οποίο ξεκινά ένας νέος κύκλος. Έτσι, το κουνούπι μεταφέρει το παράσιτο από τον ένα άνθρωπο στον άλλο, λειτουργώντας ως διαβιβαστής, χωρίς το ίδιο να νοσεί. Η απουσία διαβιβαστή (κουνουπιού) προλαμβάνει τη μετάδοση της ελονοσίας μέσω αυτού του κύκλου. Συνοπτικά: το κουνούπι όταν τσιμπάει εγχέει τα παράσιτα στο αίμα. Τα παράσιτα πηγαίνουν στο ήπαρ και πολλαπλασιάζονται. Εκεί (εάν είναι vivax ή ovale) μπορεί να ζουν σε ύπνωση, ως υπνοζωίτες που είναι υπεύθυνοι για τις υποτροπές. Μετά το ήπαρ, τα παράσιτα μπαίνουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στα ερυθρά και πολλαπλασιάζονται  σπάει το ερυθρό και απελευθερώνονται τα παράσιτα και προσβάλλουν άλλα ερυθρά… Όταν σπάνε τα ερυθρά και απελευθερώνονται τα παράσιτα στο αίμα  έχουμε το ρίγος και τον πυρετό. Κάποια παράσιτα γίνονται γαμετοκύτταρα μέσα στα ερυθρά και αυτά ρουφάει το κουνούπι και μολύνεται. Κύκλος πλασμωδίου εντός του κουνουπιού  μέρες.

Επανεμφάνιση της αρρώστιας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τη νόσο, ετησίως καταγράφονται πανελλαδικά 20-110 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, δηλαδή κρούσματα που προσβλήθηκαν σε χώρα του εξωτερικού, ενώ τα τελευταία έτη, από το 2009 και μετά, καταγράφηκαν -σχεδόν κάθε έτος- σε ορισμένες (κυρίως αγροτικές) περιοχές της χώρας κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

 

 

Μετά από κορύφωση της εγχώριας μετάδοσης το 2011-2012, ο αριθμός των κρουσμάτων με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης ακολούθησε πτωτική πορεία τα επόμενα έτη, με την καταγραφή κυρίως σποραδικών εγχώριων κρουσμάτων.

 

Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού.