Μια αρχαιολόγος στην Τερπνή

Μετά από πάρα πολλά χρόνια ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα τα τελευταία είκοσι χρόνια  για την περιοχή της Βισαλτίας, επισκέφτηκε μετά από πρόσκλησή μας τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου την Τερπνή.

Είναι η αρχαιολόγος κ. Μαριάνα Καραμπέρη η οποία διαμένει από το 1993 στη Θεσσαλονίκη, εργάζεται στην ΙΣΤ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, είναι υπεύθυνη για όλο το κέντρο της πόλης σε σχέση φυσικά με τα αρχαία και πραγματοποίησε τον Αύγουστο του 1993 τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο στη θέση Παλιόκαστρο στην Τερπνή. Μετά την υποδοχή στον Πολιτιστικό σύλλογο έγινε επίσημη συνάντηση με το δήμαρχο Βισαλτίας κ. Καλαϊτζή Δημήτριο, από τον οποίο ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των αρχαίων και συζητήθηκε ο συντονισμός των προσπαθειών για την αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου Τερπνής και τη συνέχιση των ανασκαφών. Ακολούθησε περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο Τερπνής όπου μετά 18 χρόνια που τελείωσε η ανασκαφική έρευνα που έκανε η ίδια, δυστυχώς δεν έχουμε προχωρήσει καθόλου. Το Παλιόκαστρο είναι ένας χώρος, που όπως μας είπε η αρχαιολόγος φιλοξενεί ευρήματα σπάνια για τον ελλαδικό χώρο. Για κάθε πέτρα, κάθε μάρμαρο κάθε κεραμικό που συναντούσαμε, για κάθε γωνιά του χώρου είχε κάτι να μας πει. Το σημαντικότερο είναι πως υπάρχουν πάρα πολλά ευρήματα που εκτείνονται σε όλο το λόφο του Παλιόκαστρου και φυσικά ήταν αδύνατο σε τέσσερις μήνες το 1993 που έγιναν οι ανασκαφές να βγουν στο φως. Θα έπρεπε να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα για να αποκαλυφθούν, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Ελπίζουμε με τη θετική διάθεση του δημάρχου, του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Τερπνής, τη συμμετοχή της Περιφέρειας, τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών και την αγάπη για τα αρχαία Τερπνής από την αρχαιολόγο κ. Καραμπέρη, να έλθουν στο φως οι ανεκτίμητοι θησαυροί και φυσικά να γίνει σύντομα το πρώτο βήμα, που είναι να γίνει ο χώρος επισκέψιμος.
Ευχαριστούμε την κ. Καραμπέρη για την αποδοχή της πρόσκλησης και την τιμητική επίσκεψή της. Μας κατέπληξε με το πάθος και την αγάπη που εξακολουθεί να έχει για τον αρχαιολογικό μας χώρο, μια και δούλεψε με αυτοθυσία και σε μόνο τέσσερις μήνες το 1993 μέσα σε συνθήκες καύσωνα, ανακάλυψε σπουδαία ευρήματα. Δυστυχώς δεν εκτίθενται από ότι ξέρουμε πουθενά και πιθανότατα βρίσκονται στις αποθήκες του μουσείου Σερρών. Δυστυχώς.
Φεύγοντας η αρχαιολόγος κ. Μαριάνα Καραμπέρη από την Τερπνή δεσμεύτηκε να ξανάλθει σε εύλογο διάστημα, ώστε να οργανωθεί μια συνάντηση με όλους τους φορείς του νομού για να αποφασιστούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν προς το υπουργείο Πολιτισμού ώστε να έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Τέλος ευχαριστούμε τον αρχαιοφύλακα κ. Πεχλιβάνη που ξεκλείδωσε τον αρχαιολογικό χώρο για την επίσκεψη.
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο αυτής αλλά και της επόμενης επίσκεψης στην ιστοσελίδα του συλλόγου https://www.psterpnis.gr στο αρχείο ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΕΡΡΩΝ
Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου είχαμε τη χαρά να δεχτούμε στον Πολιτιστικό και στο Λαογραφικό μας Μουσείο αντιπροσωπευτική ομάδα από τον Ερυθρό Σταυρό Σερρών, οι οποίοι επισκέφτηκαν και τις φυλακές Νιγρίτας αλλά την εκκλησία των Τριών Ιεραρχών Τερπνής. Στην ομάδα του Ερυθρού Σταυρού ήταν και η συμπατριώτισσά μας κ. Δήμητρα Τζιάνη, αδελφή του ταμία μας και φυσικά κόρη του ιερέα πατέρα Χρήστου Τζιάνη, η οποία δραστηριοποιείται και προσφέρει τις υπηρεσίες της στην εθελοντική ομάδα. Την ευχαριστούμε που μας έφερε σε επαφή και γνωρίσαμε τόσο όμορφους ανθρώπους που επιτελούν ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό, ανθρωπιστικό έργο, σύνθετο και πολύπλευρο, αφιερώνοντας σε αυτούς που τους έχουν ανάγκη ένα μεγάλο μέρος από τον ελεύθερο χρόνο τους.
ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΕΡΠΝΗΣ
Ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Τερπνής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου, πρώτη ημέρα των Χριστουγέννων στην ταβέρνα «Διόνυσος» στην Τερπνή. Θα παίξει η ανανεωμένη ορχήστρα 9/8 του Ηλία Μισχόπουλου.
ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΕΡΠΝΗ
Σας ευχαριστούμε όλους σας για τη μεγάλη ανταπόκριση για την απόκτηση του νεοεκδοθέντος βιβλίου μας για την Τερπνή, του οποίου τη συγγραφή έκανε ο κ. Σιαμάκης Κων/νος. Όσοι θέλετε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Τερπνή», του οποίου η τιμή είναι μόλις 10 €, μπορείτε να επισκεφτείτε τις απογευματινές ώρες τα γραφεία του Πολιτιστικού συλλόγου ή να τηλεφωνήσετε στο 2322025134 -6998360477 Δράμαλη Γεωργία ή οποιοδήποτε μέλος του Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Τερπνής.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
Ευχαριστούμε το δήμαρχο κ. Καλαϊτζή Δημήτριο.
Το διευθυντή του δήμου κ. Καρτερό Μιχάλη.
Τον αντιδήμαρχο κ. Παπαγιάννη Κων/νο.
Το δημοτικό σύμβουλο κ. Τρούπη Χρήστο.
Τον υπάλληλο της τεχνικής υπηρεσίας κ. Κοπελά Γιάννη.
Το «φωτο Στεργιούλα» και τον κ. Γιούλη Στεργιούλα.
Την κ. Ντούλα Γεωργία για το φωτογραφικό υλικό.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΡΑΜΑΛΗ-ΤΟΥΛΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΓΚΑΘΑ ΒΟΥΛΑ