Ο Σύλλογος Βισαλτινών και Νιγριτινών Αττικής «ο Βισάλτης» γιόρτασε τα Ελευθέρια 2012

Οι Συμπολίτες μας στην Αττική γιόρτασαν και φέτος τα «Ελευθέρια 12» στην Αθήνα.

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012, οι συμπολίτες μας που ζουν και προκόβουν στην Αττική, γιόρτασαν και φέτος τα Ελευθέρια. Την εκδήλωση οργανώνει κάθε χρόνο ο σύλλογος  Βισαλτινών και Νιγριτινών Αττικής ο ΒΙΣΑΛΤΗΣ, σε ανάμνηση της νικηφόρας μάχης στα Πλατανούδια και της προάσπισης της ελευθερίας της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Η εκδήλωση, εκτός από το χαρακτήρα της διατήρησης της μνήμης και της απόδοσης φόρου τιμής στους πατεράδες και  παππούδες, είχε και σκοπό τη σύσφιξη των συνεκτικών δεσμών των συμπατριωτών μας, μέσα από τη διασκέδαση.

Παρά την απογοήτευση και την αβεβαιότητα που όλοι νιώθουμε , εξ’ αιτίας της πολύ δύσκολης οικονομικής κατάστασης που περιήλθε η χώρας μας και σε πείσμα του κρύου και της καταρρακτώδους βροχής, η προσέλευση των συμπατριωτών μας ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου επιθυμεί  να ευχαριστήσει όλους όσους παραβρέθηκαν καθώς και τους φίλους τους, που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Να τους παρακαλέσει ακόμα να συνδράμουν στην προσπάθεια του ΔΣ για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή, παρακινώντας γνωστούς και φίλους για συμμετοχή στις εκδηλώσεις του συλλόγου.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης το λόγο έλαβε ο πρόεδρος της Συλλόγου, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Μιλτιάδης Καραγιάννης, ο οποίος καλωσόρισε του παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στο έργο και στις δραστηριότητες του Συλλόγου, κατά τον προηγούμενο χρόνο και έκανε μια σύντομη παρουσίαση του κοινωνικού και πολιτιστικού επιπέδου της Νιγρίτας λίγο προτού απελευθερωθεί.

Ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, για τον κόπο και το χρόνο που διέθεσαν  για τους σκοπούς του Συλλόγου.  Ευχαρίστησε ακόμα όλες τις Κυρίες που με τις παραδοσιακές και τερψιλαρύγγιες νοστιμιές που μας προσφέρουν, κατά τις εκδηλώσεις του Συλλόγου, μας θυμίζουν την Πατρίδα μας τη Νιγρίτα. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις Κυρίες Βικτωρία Μαλιαμάνη και Μαρκέλλα Δράκου τις οποίες βράβευσε, την πρώτη για τη διαρκή προετοιμασία της Βασιλόπιτας και τη δεύτερη για την αφιλοκερδή προσφορά των γνώσεών της και των υπηρεσιών της, προς  τακτοποίηση μακροχρόνιων διοικητικών εκκρεμοτήτων του Συλλόγου.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας του συλλόγου Αντιπτέραρχος εα Αλέξανδρος Παπαπασχάλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πνεύμα της επετείου, στα πολεμικά γεγονότα της εποχής και   στις συνθήκες που επικρατούσαν στις παραμονές του Α Βαλκανικού πολέμου και τις συμμαχίες που διαμορφώθηκαν εκείνη την εποχή.

Περιέγραψε με συντομία την, ηρωική προέλαση του Ελληνικού στρατού στην Ελασσόνα, Σαραντάπορο,  και Γιαννιτσά, που οδήγησε τελικά στην  απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Αναφέρθηκε στον καπετάν Γιαγλή, ο οποίος την 24 Οκτωβρίου 1912, δύο ημέρες πριν από την παράδοση της Θεσσαλονίκης στον Ελληνικό στρατό, ορμώμενος από υψώματα του Λαγάτρη απελευθέρωσε τη Νιγρίτα, ύστερα από αιώνων τουρκικό ζυγό.

Περιέγραψε τη μάχη στα Πλατανούδια που έλαβε χώρα εκείνο το παγωμένο πενθήμερο από τη 17η μέχρι την 21η Φεβρουαρίου του 1914, όπου οι κάτοικοι της Τερπνής και της Νιγρίτας υπό την καθοδήγηση του Υπολοχαγού Σταυριανόπουλου, συντάχθηκαν με τους λίγους στρατιώτες της φρουράς της πόλης και μετά από σκληρή μάχη, διέλυσαν τον αριθμητικά υπέρτερο τακτικό βουλγαρικό στρατό. Προηγουμένως οι καπετάνιοι Γιαγλής και Βλάχβεης, θέτοντας τα τμήματά τους υπό τις διαταγές του διοικητή της φρουράς της Νιγρίτας, Λοχαγού Γαργαλίδη και ενισχυμένοι από άνδρες της Νιγρίτας, επιτέθηκαν και αιχμαλώτισαν μια βουλγαρική διλοχία 260 ανδρών, που βρισκόταν στη πόλη με το πρόσχημα της ανάπαυσης. Αμέσως μετά έσπευσαν να ενισχύσουν τη δύναμη στα Πλατανούδια.

 

Σ’ αυτούς τους προγόνους μας που προασπίσθηκαν την ελευθερία τους και την ελευθερία μας, που παρέμειναν άγνωστοι, που δεν επιδίωξαν καμία αναγνώριση, που δε σκέφτηκαν  ποτέ να εξαργυρώσουν την προσφορά τους. Σ’ αυτούς τους ταπεινούς ήρωες οφείλουμε τιμή και αναγνώριση.

 

Ακολούθησε γλέντι, χορός και πολύ κέφι. Φυσικά δεν έλειψαν και τα παραδοσιακά Νιγριτινά τραγούδια. Η εκδήλωση περιλάμβανε και λαχειοφόρο κλήρωση με πολλά πλούσια και χρήσιμα δώρα. Όλοι οι παραβρισκόμενοι αντάλλαξαν ευχές και εξέφρασαν την ελπίδα να ξαναβρεθούμε το 2013 για να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια ελεύθερης Νιγρίτας.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

     Ο Γενικός

Γραμματέας

Αλέξανδρος

Παπαπασχάλης