ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ Ι.Μ.Τ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

Σε πολλά επίσημα  βυζαντινά  έγγραφα μνημονεύεται η Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου  Σερρών ως σεβάσμια, αγία και θεία. Αυτό το μοναστήρι επισκεφθήκαμε   την  Παρασκευή  24-6-2011 μέλη, φίλες και φίλοι του Συλλόγου μας  με συνοδούς  την κα Μαρία Διαμαντή ,την κα  Αφροδίτη  Νούλη  και  την κα  Ευαγγελία  Κεραμιδά. Παραμονή  της ονομαστικής εορτής της   Καθηγουμένης   Φεβρωνίας Μοναχής.
Στους πρόποδες του Μενοικίου όρους και σε απόσταση 12χλμ από τις Σέρρες  φθάσαμε  στο  βάθος μιας κατάφυτης χαράδρας από ελιές, κυπαρίσσια, πλατάνια και  άφθονα νερά. Το μεγαλείο της φύσης μας άφησε άφωνους για μία ακόμη φορά. Αντικρίζοντας  την είσοδο της Μονής μεταφερθήκαμε νοερά  στις δύσκολες μέρες που πέρασε πρόσφατα. Κατηφορίσαμε το υπέροχο πλακόστρωτο για βρεθούμε μπροστά στον  Ι.Ν.  του Τιμίου Προδρόμου. Η υποδοχή  των Μοναχών καταλυτική.
Την  ιστορία της Μονής  γνωρίσαμε από την αφήγηση  των μοναχών.
Κτίσθηκε το 1270 μ.Χ.  Α’ Κτήτορες αυτής υπήρξαν οι δύο Σερραίοι μοναχοί θείος και ανεψιός, ο Ιωαννίκιος και ο Ιωακείμ.
Τα κτίσματα της είναι :
O Κεντρικός ναός , ναοί , παρεκκλήσια εντός του περιβόλου της, εξωκλήσια , κελιά ,το αρχονταρίκι και η βιβλιοθήκη. Υπήρχε μεγάλη και αξιόλογη βιβλιοθήκη, με πολλούς χειρόγραφους από μεμβράνες και πάπυρο κώδικες, με πολλά αρχαία βιβλία και άλλα κειμήλια αμύθητης αξίας. Βόρεια  του κεντρικού ναού είναι το διδακτήριο της Ιερατικής Σχολής της Μονής, που λειτούργησε το 1870-1883 και το 1925-1926. Στο  ισόγειο  είναι  το μαγειρείο και η τραπεζαρία της Μονής.  Κτίστηκε το 1300 . Το οικοδόμημα αυτό επισκευάζεται τελευταία για να χρησιμοποιηθεί ως εργαστήριο. Δυτικά  του διδακτηρίου είναι το βυζαντινό ελαιοτριβείο, που αναστηλώθηκε για τη μεγάλη του   λαογραφική    αξία  και λειτουργεί ως εκθεσιακός   χώρος, εκτίθενται παλαιά εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί για την επεξεργασία της ελιάς και την παραγωγή διαφόρων άλλων προϊόντων.
Από το 1457-1462 μόνασε εκεί μέχρι το θάνατό του ο πρώτος Πατριάρχης μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και λόγιος Γεννάδιος  Σχολάριος.  Σ’ αυτή έγραψε πολλά από τα συγγράμματά του και σ’ αυτή πέθανε και  τάφηκε  το 1472. Ο τάφος του σώζεται στο μεσονυκτικό με την ενεπίγραφη πλάκα που έχει σε αρχαΐζουσα γλώσσα τους στίχους του ποιητή Τανταλίδη. Aπό το 1986 με ενέργειες του αειμνήστου Μητροπολίτου Σερρών και  Νιγρίτης   Μαξίμου μετετράπη σε γυναικεία  ιερά κοινοβιακή  Μονή.
Τελειώνοντας  την αφήγηση  οι μοναχές  μας οδήγησαν στο βυζαντινό μουσείο,  ελαιοτριβείο. Ο χώρος  έχει   διαμορφωθεί άψογα. Περιλαμβάνει θεματικές ενότητες που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία σποράς, συλλογής, διαλογής επεξεργασίας  ελιών  και  δημητριακών. Σε κάθε ενότητα αντιστοιχούν διευκρινιστικοί πίνακες (ταμπλό) με φωτογραφίες .
Η ώρα πέρασε  γρήγορα. Χτύπησε  το  σήμαντρο και  μας καλούσε. Βρεθήκαμε και πάλι στον κυρίως  Ναό  όπου παρακολουθήσαμε   μέσα  σε   κλίμα  ευλάβειας και  κατάνυξης  τον Πανηγυρικό  Εσπερινό. Τελειώνοντας ο εσπερινός ,η Ηγουμένη δέχθηκε τις ευχές όλων μας και δεχτήκαμε τις ευλογίες της .Το Πρόσφορο  της  Μονής με  το καθιερωμένο λουκούμι , μας  πρόσφεραν οι μοναχές. Επίσης  μας  ενημέρωσαν   ότι    τα τελευταία χρόνια η μονή έχει μετεξελιχθεί σε Κέντρο μελέτης Βυζαντινού Πολιτισμού και Χειρογράφων που εποπτεύει η 12η Εφορία Βυζαντινών  Αρχαιοτήτων Καβάλας. Χιλιάδες δε είναι οι  άνθρωποι  που επισκέπτονται τη Μονή η οποία  αποτελεί θησαυρό αμύθητης καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας.
Εμείς  φεύγοντας  σας  αναφέρουμε ότι αισθανθήκαμε  σαν στο σπίτι μας ,μας παρείχανε  την καλύτερη δυνατή φιλοξενία, πήραμε μαζί μας  ένα λόγο παρηγοριάς, ένα κομμάτι πνευματικής σοφίας, μια ευχάριστη πνευματική αίσθηση που θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε τη ζωή μας.
ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ   ΤΗΝ  .
Ευχαριστούμε  τις κυρίες  και τους κυρίους  που   στο κάλεσμα του Συλλόγου μας  ήταν  δίπλα  μας και την κα  Αγγελάκη   Αρχοντούλα  για την προσφορά της . Επίσης  ευχαριστούμε  τον  Αντ/ρχο   κο   Παπαγιάννη  Κώστα  ,  τον  υπ. του  Κ.Δ.  κο   Γραβάλη  Θεόδωρο   που  βοήθησαν  στην ανάπλαση  του  χώρου  του  Σ.Γ. και  τον  χορηγό μας, manufacturer  website,  κο  Μυρίσκο  Ιωάννη .
ΦΩΤ.ΥΛΙΚΟ   sgterpnis.gr

Για  το  Δ.Σ.   Η  Πρόεδρος  Πέγου   Ανοιξιά                                                                                                     Η   Γραμματέας Ρήγα   Ευαγγελία