Τάσος Χατζηβασιλείου :Η Άγκυρα θέτει σε αμφιβολία τη ΝΑΤΟϊκή της ταυτότητα

«Η ξεκάθαρη θέση της Άγκυρας υπέρ της Χαμάς μειώνει την αξιοπιστία της στον αραβικό κόσμο και την απομακρύνει από μετριοπαθείς αραβικές χώρες, οι οποίες επιθυμούν την αποκλιμάκωση»

«Ο Ερντογάν έρχεται σε πλήρη ρήξη με το Ισραήλ, με μια χώρα με την οποία προσπαθούσε να “ρίξει γέφυρες“. Ουσιαστικά, η Τουρκία θέτει σε αμφιβολία το στρατηγικό της προσανατολισμό, θέτει σε αμφιβολία την ίδια τη ΝΑΤΟϊκή της ταυτότητα. Ο Ερντογάν προτάσσει την επιλογή του να απευθύνεται στο μουσουλμανικό ακροατήριο, διεκδικώντας το ρόλο του “πατέρα” του σουνιτικού κόσμου», τόνισε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 και τον Απόστολο Μαγγηριάδη.

Ο κ. Χατζηβασιλείου σχολίασε το ρόλο της Τουρκίας στο Μεσανατολικό και την ξεκάθαρη στάση της Άγκυρας υπέρ της Χαμάς. «Η Τουρκία παραμένει υπολογίσιμος πόλος. Όμως, με τη στάση που ακολουθεί, δεν μπορεί να εξελιχθεί σε έντιμο διαμεσολαβητή. Προσπάθησε, άλλωστε, να διαδραματίσει ρόλο στο θέμα των ομήρων, αλλά κι εκεί τα πρωτεία πήραν άλλες χώρες, όπως το Κατάρ και η Αίγυπτος», δήλωσε. «Η ξεκάθαρη θέση της Άγκυρας υπέρ της Χαμάς μειώνει την αξιοπιστία της στον αραβικό κόσμο και την απομακρύνει από μετριοπαθείς αραβικές χώρες, οι οποίες επιθυμούν την αποκλιμάκωση», πρόσθεσε.

 

Επιπλέον, ο Σερραίος βουλευτής αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει αποδείξει ότι η διαφορά απόψεων ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα είναι μεγάλη. Όμως, καλό θα ήταν να μην επηρεαστεί η πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Δεν είμαστε αφελείς. Κανείς στην Αθήνα δεν πιστεύει ότι η Τουρκία ξαφνικά άλλαξε. Όμως, η νηνεμία στο Αιγαίο είναι η μόνη θετική εξέλιξη σε μία περιοχή που έχει δύο πολέμους: έναν στην Ουκρανία και ένα στη Μέση Ανατολή. Η νηνεμία αποτελεί καλή είδηση για την περιοχή και πρέπει να διαφυλαχθεί, προς όφελος της γειτονιάς μας», τόνισε.

Επίσης, σχολίασε το ρόλο και τους στόχους της διπλωματίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. «Είναι θετικό ότι το Ισραήλ αφήνει αυτή τη στιγμή χρόνο για να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια και να φύγουν περισσότεροι Παλαιστίνιοι από το βόρειο τμήμα της Γάζας προς το νότιο. Σίγουρα, ο πόλεμος δεν αποτελεί λύση. Επίσης,  λύση δεν αποτελεί το να φύγουν οι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα. Η διπλωματία τώρα εργάζεται για δύο πράγματα: Πρώτον, για ανθρωπιστικές παύσεις και δεύτερον για την προστασία των αμάχων», δήλωσε. «Εκτιμώ ότι αν η διπλωματία πετύχαινε κάτι στο ζήτημα των ομήρων, σίγουρα θα μπορούσε να βρεθεί μια μικρή “βαλβίδα” εκτόνωσης της κρίσης. Όμως χρειάζεται πολύ δουλειά και επίπονη προσπάθεια», πρόσθεσε εμφατικά, υπενθυμίζοντας το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα αλλά και την δίκαιη αξίωση των Παλαιστίνιων για εθνική εστία.