ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ – Α΄ΒΟΗΘΕΙΕΣ:Για παιδιά έως 10 ετών

Τα  μικρά παιδιά έχουν αυξημένη κινητικότητα και υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους. Για να προλάβουμε ένα ατύχημα, πρέπει να τα μάθουμε ποιοι είναι οι κίνδυνοι μέσα και έξω από το σπίτι.
Ενημερώνουμε τα παιδιά, συζητάμε μαζί τους μέσα στο χώρο που βρισκόμαστε την κάθε μας στιγμή.
Το καλοκαίρι έχει τους δικούς του κινδύνους, αφ ενoς μεν γιατί τα παιδιά έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο και αφ ετέρου η ημέρα είναι μεγαλύτερη και τα παιδιά είναι περισσότερες ώρες έξω από το σπίτι.
Τα θέλω και οι ανησυχίες των παιδιών αυτής της ηλικίας είναι:
• Μαθαίνω κολύμπι & κολυμπώ με τους μεγαλύτερούς μου, ΠΟΤΕ μόνος.
• Κολυμπώ κοντά στην ακτή & με άδειο στομάχι ( να έχουν περάσει 2-3 ώρες ανάλογα με το τι φάγαμε).
• Όταν βγω από τη θάλασσα επειδή πεινάω τρώγω ένα φρούτο ή ένα ελαφρύ σάντουιτς και  παίζω φορώντας καπέλο και  ένα   ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι.
• Αν είμαι μέσα σε σκάφος φοράω οπωσδήποτε σωσίβιο.
• Έχω ευαίσθητη επιδερμίδα και υπάρχει κίνδυνος να πάθω ηλιακό έγκαυμα. (Χρησιμοποιούμε αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και πάνω).
• Θέλουμε  να μάθουμε να χρησιμοποιούμε ακίνδυνα το πιρούνι, το μαχαίρι, να κολυμπάμε με ασφάλεια και εσείς να μας προστατεύετε διακριτικά και με αγάπη.

Για παιδιά άνω των 10 ετών
Τα παιδιά αυτή την εποχή αρχίζουν να σκέπτονται, πως θα περάσουν το χρόνο τους τώρα που θα κλείσουν τα σχολεία. Οι γονείς οφείλουν να ενημερώσουν τα παιδιά, για το πώς εκείνοι θα ήθελαν να περάσουν το χρόνο τους τα παιδιά, για να είναι ασφαλή και να χαρούν όλοι μαζί ένα ξένοιαστο και όμορφο καλοκαίρι.
Ίσως να μείνουν αρκετές ώρες μόνα τους ή με κάποιο ηλικιωμένο άτομο, γι αυτό, έχοντας υπόψη  ότι το καλοκαίρι έχει τους δικούς του κινδύνους, οι γονείς οφείλουν να ενημερώσουν τα παιδιά και να τα βοηθήσουν να εμπεδώσουν, τα πιο κάτω:
Πως μπορούμε  να διατηρήσουμε  την υγεία μας  για να περάσουμε  όμορφα το καλοκαίρι?
ΗΛΙΟΣ : Πριν βγούμε  από το σπίτι, βάζουμε  αντηλιακό στα ακάλυπτα μέρη του σώματός μας, τα γυαλιά ηλίου ( από οπτικό), το καπέλο & ένα ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι, για να ΜΗΝ πάθουμε ηλίαση & εγκαύματα.
Καθόμαστε λίγες ώρες στον ήλιο & αποφεύγουμε να είμαστε έξω από τις 12 –  4μμ διότι οι ακτίνες του ηλίου είναι κάθετες & ισχυρές. Μαθαίνουμε στα παιδιά τον κανόνα της σκιάς.
Κανόνας της σκιάς :Αν η σκιά μας είναι μικρότερη από το ύψος μας , τότε οι ακτίνες είναι πολύ ισχυρές & θα πρέπει εκείνη την ώρα να παίζουμε στη σκιά.
Κολύμπι
1ον Κολυμπάμε με άδειο στομάχι ,ΔΕΝ απομακρυνόμαστε από την παραλία & προσέχουμε να ΜΗ βγαίνουμε έξω από τις σημαδούρες γιατί περνάνε ταχύπλοα σκάφη.
2ον Βουτιές κάνουμε ΜΟΝΟ σε περιοχές που γνωρίζουμε το βάθος & τη διαμόρφωση του βυθού. Αποφεύγουμε τις κάθετες καταδύσεις από βραχάκια ή σε πισίνες που το βάθος του νερού είναι λιγότερο από 1,5 μέτρο.
3ον Κολυμπάμε σε μέρη που μας βλέπουνε & μόλις νιώσουμε ρίγος ή ζάλη βγαίνουμε αμέσως από τη θάλασσα.
4ον Αν κουραστούμε ή μας πιάσει κράμπα ΔΕΝ μας πιάνει πανικός, ξαπλώνουμε στην επιφάνεια του νερού & ξεκουραζόμαστε.
5ον Αν μας παρασύρει το ρεύμα δεν παλεύουμε ενάντιά  του, στρίβουμε το στόμα & τη μύτη στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που φυσά ο άνεμος & προσπαθούμε να μείνουμε στην επιφάνεια. Εάν το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή, κολυμπούμε μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία.

Μας αρέσει
η πισίνα?
Πριν μπούμε όμως μέσα πρέπει να την ελέγξουμε αν είναι καθαρή:
Α) Διαυγές νερό ,ώστε να βλέπουμε ένα κέρμα στο βυθό της.
Β) Το χλώριο να μη μυρίζει αλλά ούτε άλλη δυσάρεστη οσμή, και
Γ) Το νερό να ΜΗΝ αφρίζει & να ανανεώνετε συνεχώς.
Πισίνα ή Θάλασσα?
Θάλασσα
1ον Περιέχει ιώδιο & έχει μικρότερη συγκέντρωση μικροβίων.
2ον Κολυμπάμε καλύτερα λόγω άνωσης  και
3ον Μπορεί να γίνει επικίνδυνη αν υπάρχουν ρεύματα
Πισίνα
1ον Είναι πιο ζεστή & χωρίς κύματα.
2ον Εύκολα μεταδίδονται μικρόβια, γιατί είναι μικρή.  ΔΕΝ καταπίνουμε το νερό στην πισίνα ( μεγάλος κίνδυνος για μόλυνση από βακτηρίδια, κ.α.) και
3ον Χρησιμοποιούνται χημικά απολυμαντικά & μια λάθος κίνηση μπορεί να μας προκαλέσει δερματικούς ερεθισμούς.
Η επιλογή δική σας!!!

Διατροφή
Α. Ξεκινάμε με ένα πολύ καλό πρωινό ( πλήρες).
Β. Φρούτα,  3-4 φορές  την ημέρα. Διάφορα φρούτα εποχής.
Γ. Ψωμί – μακαρόνια- ρύζι ( σε γεμιστά, παστίτσιο, κ.λ.π.).
Δ. Σαλάτα, Μια μερίδα σε κάθε κυρίως γεύμα.
Ε. Ένα  ποτήρι γάλα –ένα  γιαούρτι, με φρούτα που θα τα προσθέτουμε εμείς.
Ζ. Μια  μερίδα κρέας 100gr ( ή ψάρι ή κοτόπουλο ή μπιφτέκι )& Ένα μεγάλο κομμάτι τυρί.
Η.  Άφθονα υγρά,  νερό (1,5 – 2 λίτρα στο 24ωρο) και χυμοί φρούτων.
Θ. Ζαρζαβατικά και όσπρια  όσο θέλουμε.
Παγωτό. 1ον Επειδή  περιέχει γάλα, ανήκει στα ευπαθή τρόφιμα, που μπορεί να αλλοιωθεί  από τη ζέστη και να προκαλέσει  τροφική δηλητηρίαση, γι αυτό προσέχουμε όταν το αγοράζουμε να ΜΗΝ έχει αλλάξει σχήμα.
2ον Περιέχει θρεπτικές  ουσίες όπως: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες γάλακτος, λιπαρά, μέταλλα, ασβέστιο, φώσφορο, ιχνοστοιχεία και μαγνήσιο, ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται και ως γαλακτοκομικό προϊόν μας προσφέρει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β5 και C.
3ον Η καλύτερη ώρα για να φάμε το παγωτό είναι το πρωινό και το απογευματινό κολατσιό, η ποσότητα να είναι περίπου 60-80ml π.χ. ένα ξυλάκι ή ένας μικρός πύραυλος ή ένα μικρό κυπελάκι. Εάν το φάμε βράδυ να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς και φρούτα έτσι ώστε να είναι το βραδινό φαγητό. Οι εταιρείες στα παιδικά παγωτά, χρησιμοποιούν συνταγές που συνδυάζουν την απόλαυση με τη θρεπτικότητα.
4ον Όταν αγοράζουμε παγωτό να θυμόμαστε ότι, όσο πιο απλό είναι τόσο λιγότερες θερμίδες έχει, συνήθως οι θερμίδες κυμαίνονται από 75-240.
5ον Όσα πιο πολλά παγωτά θα καταναλώσουμε τόσο λιγότερο φαί θα φάμε…. Μια καλή επιλογή είναι οι γρανίτες, που δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά και είναι φτωχά σε θερμίδες.
Α΄Βοήθειες, είναι όταν βοηθάμε έναν άλλον άνθρωπο που κινδυνεύει από κάτι, μέχρι εκεί που γνωρίζουμε ότι ΔΕΝ θα τον βλάψουμε.
Παιδιά, προσοχή!!!. ΔΕΝ κάνουμε επικίνδυνες καταδύσεις για να εντυπωσιάσουμε τους φίλους μας, ούτε κάτι άλλο εντυπωσιακό  για να μας θαυμάζουν τα άλλα  παιδιά. Πρέπει  καθώς μεγαλώνουμε να αποκτάμε την απαραίτητη εμπειρία και γνώση ώστε να  προστατεύουμε τον εαυτό μας από μόνοι μας,  για να έχουμε  ανεξαρτησία και ασφάλεια στις κινήσεις μας.
Στεργιανή Παπλιάκα
Νοσηλεύτρια – Εκπαιδευτικός