«Κόλλησε» η Ίδρυση Τμήματος Μεταγωγών – Δικαστηρίων Νιγρίτας

Η  κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, μετά και την συνάντηση εργασίας που είχε με το Προεδρείο του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Σερρών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ανέπτυξε μια σειρά από κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες με θέμα και την υποστήριξη του αιτήματος για ίδρυση και λειτουργία Τμήματος Μεταγωγών – Δικαστηρίων Νιγρίτας.
Για το θέμα αυτό είχε δραστηριοποιηθεί έντονα το Σωματείο Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Σερρών με συνεχή υπομνήματα, σύμφωνα με τα οποία η ίδρυση και λειτουργία του Τμήματος Μεταγωγών ήταν απόλυτη προτεραιότητα. Συγκεκριμένα, ζητούσαν η στελέχωσή του να γίνει σύμφωνα με το Π.Δ. 100/2003 «περί νεοϊδρυθεισών υπηρεσιών» και να εξοπλιστεί με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και τα κατάλληλα μεταγωγικά οχήματα, έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των μεταγωγών και των αστυνομικών που πρόκειται να τις εκτελούν, την αποφυγή του αποδεκατισμού της ήδη ελλιπούς δύναμης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών αλλά και την περαιτέρω εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών.
Για το θέμα αυτό πρόσφατα κυβερνητικός βουλευτής του Νομού είχε ανακοινώσει, ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία  με τη φυσική και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να διευθετηθούν θέματα λειτουργίας, στέγασης και στελέχωσης του Τμήματος Μεταγωγών. Είχε δηλώσει ,ότι το Υπουργείο έχει δεσμευτεί να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα για την ίδρυσή του, ότι το μόνο που απομένει είναι ή έκδοση και υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος , ενώ γινόταν ακόμη λόγος για την στελέχωση που θα έπρεπε να γίνει με αστυνομικούς υπαλλήλους από όλη την Ελλάδα.
Αναφερόταν  συγκεκριμένα : « παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία, παρά το υψηλό κόστος υλοποίησης του εν λόγω έργου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει στο δίκαιο αίτημα μας»
Σε δήλωσή της η κα Κόλλια αναφέρει: «Σε έγγραφη απάντηση του κ. Παπουτσή, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη ( Ερώτηση 17068/30.05.2011 – Απάντηση 16 Ιουνίου 2011) αναφέρεται: Καταρτίσθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος,  με το οποίο προβλέπεται η ίδρυση Τμήματος Μεταγωγών – Δικαστηρίων Νιγρίτας, το οποίο προωθήθηκε στις 24 Μαρτίου 2011 στο Υπουργείο Οικονομικών προς συνυπογραφή. Ωστόσο κατά το στάδιο αυτό, το εν λόγω σχέδιο ρυθμίσεων έτυχε επεξεργασίας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο με έγγραφό του γνωστοποίησε, ότι η προκαλούμενη δαπάνη είναι πέραν των προβλέψεων του υπό εκτέλεση Προϋπολογισμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και επεστράφη ανυπόγραφο». Θέλω να πιστεύω, ότι οι Κυβερνητικοί βουλευτές συντονισμένα και αποτελεσματικότερα θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν την αρνητική αυτή εξέλιξη. Όλοι αναγνωρίζουμε τις σημερινές δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και επιβάλλεται όλοι μας να είμαστε προσεκτικότεροι. Με γνωστές όμως  τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών όλοι μας απευχόμαστε να συμβεί κανένα ατυχές περιστατικό κατά τη διαδικασία μεταφοράς των κρατουμένων, με ότι αυτό συνεπάγεται στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών του Νομού Σερρών.
Για το θέμα αυτό θα επανέλθω το αμέσως επόμενο διάστημα, συντονισμένα,  με τον υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτης της Νέας Δημοκρατίας κ. Θ. Νάκο.
Σήμερα ενημέρωσα και τον κ. Στέφανο Μάνδαλο, Αστυνομικό Διευθυντή Σερρών και τον κ. Βακιρτζή Ιωάννη, Πρόεδρο του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Σερρών  για την αρνητική εξέλιξη του θέματος ίδρυσης τμήματος Μεταγωγών και συμφωνήθηκε όλοι μας να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την αναθεώρησης αυτής της απόφασης.
Σε όλη την προηγούμενη εβδομάδα δέχτηκα δεκάδες τηλεφωνήματα από αγανακτισμένους γονείς  και μαθητές εξαιτίας του γεγονότος ότι οι αρμόδιοι δεν είχαν καθορίσει τον αριθμό των εισακτέων στις σχολές αστυφυλάκων και αξιωματικών. Το αν οι μαθητές είχαν το δικαίωμα να γνωρίζουν για πόσες θέσεις θα διαγωνιστούν, το αν θα έπρεπε να γνωρίζουν σε ποιες σχολές και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να γίνουν δεκτοί για ημέρες, δεν θα ήθελα να το σχολιάσω. Σε αυτά τα ερωτήματα οι έχοντες την ευθύνη των αποφάσεων, μετέθεταν τις ευθύνες τους ο ένας στον άλλον.
Κανείς δεν γνωρίζει, πώς θα αντιμετωπισθούν σε βάθος χρόνου τα μεγάλα οργανικά κενά που παρουσιάζονται, όταν μόνο το 2010 αποχώρησαν από την Αστυνομία περίπου 3.690 άτομα.
Επειδή το τελευταίο διάστημα είναι πασιφανές, ότι συμπεριφέρονται γνωρίζοντας, ότι σύντομα θα αποτελούν παρελθόν, θα τους προέτρεπα να μην εκτίθενται και να μην παίζουν με την αγωνία χιλιάδων μαθητών. Θα τους παρακαλούσα να μην βάζουν την ασφάλεια και την προστασία της χώρας και των πολιτών σε λογιστικούς και πολιτικούς υπολογισμούς.