«Ο Σύλλογος των Παρκινσονικών και το ‘Σπίτι’ τους»

Γράφει ο Γιώργος Κοκόζηλας

‘Έπειτα από προσπάθειες κι εμπόδια που κράτησαν αρκετά χρόνια ο Σύλλογος Παρκινσονικών Βορείου Ελλάδος είναι γεγονός. Γεγονός είναι και η εκλογή του πρώτου πενταμελούς διοικητικού συμβουλίου, 3ους θητείας, ως ακολούθως: Πρόεδρος Κανονίδης Ιωάννης, Αντιπρόεδρος Αδάμ Παπαδόπουλος, Γεν. Γραμματέας Παύλος Χαραλαμπίδης, Οργανωτική Γραμματέας Κλεονίκη Κασεκτζίδου και Ταμίας Μαρία Βούλγαρη. Τα μέλη του Δ.Σ. αμέσως μετά την εκλογή τους έριξαν το βάρος στην εύρεση κατάλληλου χώρου για τη στέγαση των γραφείων του Συλλόγου. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, το όνειρο πραγματοποιήθηκε χάρη στις αδιάκοπες προσπάθειες του Προέδρου και των λοιπών μελών του Δ.Σ., αλλά και της συνεισφοράς των φίλων του Συλλόγου και μελών του. Τελικά, ο Σύλλογος εγκαταστάθηκε σε ένα χώρο –  κόσμημα στην περιοχή Βούλγαρη στη Θεσσαλονίκη που περιλαμβάνει ισόγεια αίθουσα αναμονής, δύο ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπου προβλέπεται να παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες από διακεκριμένους επιστήμονες, και τον ημιόροφο, όπου βρίσκονται τα γραφεία του Συλλόγου και η αίθουσα συνεδριάσεων.

Τη Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του χώρου και συνδυάστηκαν με ομιλίες των δύο νευρολόγων ιατρών, υπεύθυνων του Παρκινσονικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Δρ. Ζωής Κατσαρού – Διευθύντριας Νευρολογικού Τμήματος Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσ/νίκης και της Δρ. Σεβαστής Μποσταντζοπούλου, Καθηγήτρια Νευρολογίας Α.Π.Θ., Γ’ Νευρολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου». Ο τίτλος της ομιλίας της Δρ. Κατσαρού ήταν «Ο Εγκέφαλος και η Κίνηση» και της Δρ. Μποσταντζοπούλου ήταν «Νόσος Πάρκινσον – Παρκινσονισμός-Βασικές Έννοιες». Τις ομιλίες προλόγισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου. Στην εκδήλωση μίλησε, επίσης, ο καθηγητής των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Φυσιοθεραπείας, … Ρόσμπογλου για τη συνεισφορά της σωματικής άσκησης στη βελτίωση της κίνησης και της ζωής των Παρκινσονικών.

Ως Παρκινσονικός κι εγώ, θεώρησα υποχρέωση μου να παρευρεθώ στα εγκαίνια και να υποστηρίξω όσο μπορώ τις προσπάθειες του Συλλόγου. Στον μικρό χαιρετισμό μου συνεχάρην το νεοεκλεγμένο Δ.Σ. για το επίτευγμά τους και απευθυνόμενος προς το ακροατήριο συνέστησα να μη χάνουν την ψυχραιμία τους, να εργάζονται και να ζούνε φυσιολογικά, και να παίρνουν ανελλιπώς τη θεραπεία που τους προτείνεται από τους θεράποντες ιατρούς. Επίσης, πρότεινα και έγινε αποδεκτό με μεγάλη χαρά από όλους τους παρευρισκόμενους να αναγνωριστεί επισήμως η μακροχρόνια, ανιδιοτελής προσφορά των δυο κυριών ιατρών, Δρ. Κατσαρού και Δρ. Μποσταντζοπούλου, στην αντιμετώπιση της Νόσου του Πάρκινσον στη Βόρεια Ελλάδα κι όχι μόνο. Τα τελευταία, τουλάχιστον, 20 χρόνια,  οι δύο κυρίες προσφέρουν εθελοντικά και άοκνα τις ιατρικές τους γνώσεις και φροντίδες σε όλους τους πάσχοντες από τη Νόσο του Πάρκινσον. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια πάσχουν από αυτήν τη Νόσο και η συμβολή και συνεισφορά των κυριών αυτών στη βελτίωση της ζωή τους πρέπει να αναγνωριστεί.

Η διεύθυνση των γραφείων του Συλλόγου Παρκινσονικών Βορ. Ελλάδας είναι: Ρήγα Φεραίου 11, 542 48, Θεσσαλονίκη, περιοχή Βούλγαρη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310-302 020, 2310- 334930.

Το Παρκινσονικό Κέντρο Θεσσαλονίκης λειτουργεί ως Εξωτερικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Αγ. Δημήτριος κάθε Τρίτη και Παρασκευή, ώρες: 17:00-22:00. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2313-322422, 2310- 211796