Επιλογή υποψηφίων διευθυντών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Του Παύλου Τσακιρίδη

Τριάντα χρόνια στο χώρο της εκπαίδευσης δεν κοινοποίησα ποτέ γεγονότα στα ΜΜΕ και δεν έδωσα λαβή στην τηλεόραση ή τα ραδιόφωνα για «συζητήσεις του καφενείου», της σχολικής κοινότητας και του χώρου εργασίας μου.

Είμαι όμως αναγκασμένος σήμερα, μετά τις κρίσεις υποψήφιων Διευθυντών που έγιναν τις τελευταίες μέρες, έστω και τώρα, να αντιδράσω.

Έξι φορές ήμουν υποψήφιος, από το 2002 μέχρι σήμερα, για κρίσεις Προϊσταμένων ή Διευθυντών.

Την αηδία που ένιωσα και την προσβολή της προσωπικότητάς μου μόνο στις κρίσεις του 2077 και τις τελευταίες του 2011 καταγράφω.

Το Υπουργείο Παιδείας θέλοντας να αποφύγει την ευθύνη επιλογής άξιων Διευθυντών, έβαλε μετρήσιμα κριτήρια (έτσι τα ονόμασε) δηλαδή μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ξένες γλώσσες, διδακτική σε ΤΕΙ, επιμορφώσεις σε ΣΕΛΜΕ, σε ΣΕΛΕΤΕ, επιτροπές σε γήπεδα, σε Επιμελητήρια κ.α. λες και η διοίκηση σχολικών μονάδων είναι ψεύτικα χαρτιά, μαϊμού πτυχία και τελευταία αλλοιωμένοι τίτλοι σπουδών (τα είδαμε άλλωστε στις τηλεοράσεις).

Στις τελευταίες κρίσεις μέτρησε και η ξένη γλώσσα χωρίς αντίστοιχη πιστοποίηση, αρκεί να είχες μεταπτυχιακό ή διδακτορικό σε ξένη χώρα! Έτσι έχοντας κάποιος ένα «μαϊμού» διδακτορικό χωρίς να έχει πατήσει το πόδι του στο αντίστοιχο Πανεπιστήμιο, χωρίς καν να ξέρει μια λέξη της γλώσσας, βαθμολογήθηκε επιπλέον με 2 ή και 2,5 μόρια αντίστοιχα.

Όλα αυτά βέβαια με τις ευλογίες του πάλαι ποτέ ΔΙΚΑΤΣΑ ή του σημερινού ΔΟΑΤΑΠ. Δεν έφταναν όμως αυτά, είχαμε και τα θέματα των μεταπτυχιακών – διδακτορικών: «Διάπλαση του σώματος με το κολύμπι», «Ο Άγιος τάδε….», «Η οικονομία της αγοράς» κ.α., λες και η διοίκηση των σχολείων θα «αγιάσει» με τα θέματα αυτά.

Κυρία Υπουργέ η διοίκηση των σχολικών μονάδων είναι πρώτα από όλα ΤΕΧΝΗ μετά ΕΠΙΣΤΗΜΗ και μετά ΔΙΑΘΕΣΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ από τον ενδιαφερόμενο.

Ακολούθησε η σύσταση των διευρυμένων ΠΥΣΔΕ με πρόσωπα τα οποία δεν είχαν την ουσιαστική κατάρτιση για την σωστή επιλογή. Στις κρίσεις λοιπόν του 2007 και 2011 στις Σέρρες, τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των συναδέλφων. Με κομματικές χειρουργικές επεμβάσεις το 2007 και με αλλοπρόσαλλες βαθμολογίες το 2011 που κυμάνθηκαν από 13 έως 15 (η ισοπέδωση είναι φανερή), θέλησαν τα μέλη του ΠΥΣΔΕ να χρυσώσουν το χάπι για να μην υπάρξουν αντιδράσεις.

Είναι αδιανόητο να βαθμολογείται Προϊστάμενος Γραφείου, με θητεία Διευθυντή τα τελευταία οκτώ χρόνια σε Γυμνάσιο και Λύκειο των Σερρών, με μικρότερο βαθμό από υποψήφιους Διευθυντές που δεν είχαν θητεία στη διοίκηση. Ο αντιπρόσωπος της ΔΑΚΕ δια δεύτερη φορά έκανε το ίδιο λάθος. «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, Κύριε».

Μετά τη δεύτερη μέρα των συνεντεύξεων, οι ερωτήσεις ελαττώθηκαν και μόνο 2 μέλη υπέβαλαν ερωτήσεις. Έτσι προσχεδιασμένα τοποθετούσαν βαθμούς μόνο από την ανάπτυξη του θέματος.

Θα ήταν δίκαιο να βλέπαμε τις δικαιολογήσεις της βαθμολογίας από τα φύλλα αξιολόγησης. Τότε ίσως ανακαλύπταμε ΠΟΙΟΙ τοποθετήθηκαν σε τέτοιες θέσεις για να αξιολογήσουν τους καθηγητές.

Η τελευταία κίνηση του Υπουργείου 19-07-2011, να ελεγχθούν τα μεταπτυχιακά – διδακτορικά, δείχνει τον πανικό του Υπουργείου σ’ αυτά που συμβαίνουν στον ελληνικό χώρο. Πρόταση: Πρέπει οι αντίστοιχες Διευθύνσεις με πρόταση του Υπουργείου να ορίσουν επιτροπές που θα επικοινωνήσουν με τα αντίστοιχα Πανεπιστήμια για όλα τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά.

Είναι απαράδεκτο στις 06-07-2011 ενώ ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία επιλογής να μοριοδοτούνται, κατόπιν έγγραφης εντολής του Υπουργείου Παιδείας, οι καθηγητές πληροφορικής εκ των υστέρων με 2 ή 3 μόρια, από προσόντα που χρησιμοποίησαν για να διοριστούν. Οι άλλες ειδικότητες γιατί άραγε αδικούνται;

Φεύγω σε λίγα χρόνια από την εκπαίδευση με την πικρία ότι το όνειρο που είχα όταν διοριζόμουν για καλύτερη παιδεία δεν υλοποιήθηκε ΠΟΤΕ!

Τσακιρίδης Παύλος