Καταργείται το μειωμένο τιμολόγιο για την ταχυδρομική αποστολή των συλλογικών έντυπων

Επιστολή  απέστειλε η Ομοσπονδία μας στους αρμόδιους Υπουργούς και κοινοποίησε σ΄ όλους τους βουλευτές των Νομών Θεσσαλονίκης και Σερρών, για την διαφαινόμενη κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου ταχυδρομικών τελών αποστολής σ΄ όλα τα έντυπα που εκδίδουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι.

Θεσσαλονίκη 27/7/2011

Αρ. Πρωτ. 30

ΠΡΟΣ

Αντιπρόεδρο & Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Γιάννη Ραγκούση

Υπουργό Επικρατείας κ. Ηλία Μόσιαλο

Υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο

Κοινοποίηση : Όλους τους Βουλευτές

Κύριοι Υπουργοί

Σύμφωνα με το άρθρο 48 παρ. 2 του Νόμου 3986/φεκ152/α/1.7.2011 (Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015), αντικαθίσταται η παράγραφος 15 του άρθρου 13 του Νόμου 2328/1995.

Η ως άνω παράγραφος στην περίπτωση γ της προισχύουσας μορφής προέβλεπε ότι περιοδικά ή άλλα έντυπα επιστημονικού, καλλιτεχνικού, επαγγελματικά, θρησκευτικού ή άλλου συναφούς περιεχομένου, περιλαμβάνονται κάθε χρόνο σε κατάσταση του Υπουργείου Τύπου που κοινοποιείται στα ΕΛΤΑ για να τύχουν μειωμένου τιμολογίου ταχυδρομικής αποστολής.

Ο νέος Νόμος καταργεί αυτή τη διευκόλυνση (μειωμένο τιμολόγιο) με αποτέλεσμα όσοι Πολιτιστικοί Σύλλογοι εκδίδουν περιοδικά έντυπα να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο δυσβάσταχτο ποσό των ταχυδρομικών τελών για την αποστολή τους. Αν αναλογιστεί κανείς και το κόστος των εκτυπωτικών, των γραφιστικών και των διεκπεραιωτικών της αποστολής, απειλείται η βιωσιμότητα των εντύπων αυτών. Παράλληλα καταργείται και απαξιώνεται το τεράστιο ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ έργο και η ΠΡΟΣΦΟΡΑ των Πολιτιστικών μας Συλλόγων, οι οποίοι μέσα σ΄ αυτή την οικονομική κρίση που βιώνουμε όλοι, αλλά κυρίως όμως στην κρίση ηθικών αξιών που απειλεί να ισοπεδώσει τα πάντα, προσπαθούν να αντισταθούν και να διατηρήσουν την πλούσια Πολιτιστική μας κληρονομιά.

Ήδη στην κατηγορία αυτών των Συλλόγων συμπεριλαμβάνονται 5 Σύλλογοι , μέλη της Ομοσπονδία μας οι οποίοι δυστυχώς θα αναγκαστούν να διακόψουν την έκδοση των εντύπων που εκδίδουν.

Σε επικοινωνία μας με υπηρεσιακούς παράγοντες, επιβεβαίωσαν την αλλαγή του Νόμου αλλά για την εφαρμογή του περιμένουν κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Για τους λόγους αυτούς, κ.κ. Υπουργοί

1. Σας ερωτούμε αν ισχύουν τα παραπάνω. Αν ναι, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι μ΄ αυτό τον τρόπο διακόπτεται η Πολιτιστική συνέχεια των ιδιαίτερων πατρίδων μας, η αέναη προσπάθεια Πολιτιστικής αναβάθμισης των συμπατριωτών μας και η επικοινωνία με τους Έλληνες της διασποράς (εσωτερικής και εξωτερικής).

Σας παρακαλούμε να προβείτε σ΄ όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί η κατάργηση αυτών των περιοδικών εντύπων, προσφέροντες με τον τρόπο αυτό τα μέγιστα στη διάσωση και διατήρηση της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για την οποία ΌΛΟΙ είμαστε υπερήφανοι και τη θεωρούμε απαραίτητη για την ιστορική συνέχεια του λαού μας.

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Γιάννης Κ. Νούλης

Η Γ. Γραμματέας

Τούλα Μουτσίδου