Ημέρα του Πατέρα: Μια γιορτή που την καθιέρωσαν οι γυναίκες

Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα 2022: Πού γιορτάζεται, πότε είναι και ποια η ιστορία της

Ημέρα του Πατέρα σε όλο τον κόσμο

Η Ημέρα του Πατέρα είναι μια γιορτή που τιμά τον ρόλο των πατεράδων και των παππούδων. Είναι μια σύγχρονη γιορτή, αν και οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν παράδοση να τιμούν τους μπαμπάδες, κάθε Φεβρουάριο, αλλά μόνο εκείνους που είχαν πεθάνει.

Σε όλο τον κόσμο, η Ημέρα του Πατέρα τιμάται σε διαφορετικές ημερομηνίες, αν και η ημέρα γιορτάζεται με παρόμοιο τρόπο, συνήθως περιλαμβάνοντας δώρα σε πατέρες και οικογενειακές δραστηριότητες.

 

Πότε είναι η γιορτή του πατέρα;

Η πιο δημοφιλής ημερομηνία για την Ημέρα του Πατέρα είναι η τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Αυτή η ημερομηνία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, και έκτοτε έχει υιοθετηθεί από πολλές χώρες.

Στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, η Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται στις 19 Μαρτίου, που είναι η γιορτή του Αγίου Ιωσήφ που είναι ο προστάτης του πατέρα.

Στη Γερμανία, η Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται την ίδια ημερομηνία με την Ημέρα της Ανάληψης.

Σε όλη τη Σκανδιναβία, η παράδοση της Ημέρας του Πατέρα υιοθετήθηκε τη δεκαετία του 1930. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε η αμερικανική ημερομηνία, αλλά το 1949 οι σκανδιναβικές χώρες αποφάσισαν να την μεταφέρουν στη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Αυτό έγινε εν μέρει για να το τοποθετηθεί μισό χρόνο μακριά από την Ημέρα της Μητέρας, αλλά επίσης επιλέχθηκε για να αυξηθούν οι πωλήσεις σε μια κατά τα άλλα ήσυχη περίοδο κατανάλωσης, πριν από τα Χριστούγεννα.

Η μόνη χώρα που δεν άλλαξε η μέρα ήταν η Δανία. Ξέχασαν να ενημερώσουν το κοινό και να πιέσουν για την αλλαγή της ημερομηνίας, έτσι η Ημέρα του Πατέρα παρέμεινε όπως ήταν στις αρχές Ιουνίου, την Ημέρα του Συντάγματος.

Στην Ταϊβάν, η Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται στις 8 Αυγούστου, καθώς στα κινέζικα το οκτώ είναι «ba», ενώ η λέξη πατέρας είναι «ba-ba» – έτσι η όγδοη ημέρα του όγδοου μήνα ακούγεται παρόμοια με «μπαμπά».

Αυτή ήταν επίσης η ημερομηνία για την Ημέρα του Πατέρα στην Κίνα, αλλά η ημερομηνία μεταφέρθηκε στην τρίτη Κυριακή του Ιουνίου.

Close up headshot portrait picture of smiling father hugging daughter.

Ιστορία της Ημέρας του Πατέρα

Στις ΗΠΑ, ο πρώτος εορτασμός της Ημέρας του Πατέρα πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου 1908, στο Fairmont της Δυτικής Βιρτζίνια. Εορτάστηκε για πρώτη φορά ως εκκλησιαστική λειτουργία στην επισκοπική εκκλησία Williams Memorial Methodist South, γνωστή πλέον ως Central United Methodist Church.

Λέγεται ότι η Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον πρότεινε τη λειτουργία, ως μνημόσυνο μετά από έκρηξη στο κοντινό Monongah, που είχαν σκοτωθεί 361 άνδρες τον προηγούμενο χειμώνα.

Ένας εναλλακτικός ισχυρισμός για τον εφευρέτη της Ημέρας του Πατέρα είναι ο πρόεδρος του παραρτήματος της Λέσχης των Λιονταριών στο Σικάγο, Χάρι Μικ.

Λέγεται ότι γιόρτασε την πρώτη Ημέρα του Πατέρα με την οργάνωσή του το 1915. Και η μέρα που επέλεξαν ήταν η τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, που ήταν η πιο κοντινή Κυριακή στα γενέθλια του Μικ.

Ένα βασικό πρόσωπο στην καθιέρωση της Ημέρας του Πατέρα ήταν η κυρία Sonora Smart Dodd, της οποίας ο πατέρας, ο βετεράνος του Εμφυλίου Πολέμου William Jackson Smart, μεγάλωσε ως ο μοναδικός γονέας για τα έξι παιδιά του.

Η κυρία Dodd πρότεινε αρχικά την 5η Ιουνίου, την επέτειο του θανάτου του πατέρα της ως ημερομηνία για την Ημέρα του Πατέρα.

Υποστηρίζεται ότι δεν έδωσε στους διοργανωτές αρκετό χρόνο για να κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες, και έτσι η γιορτή μετατέθηκε στην τρίτη Κυριακή του Ιουνίου.

Η πρώτη Ημέρα του Πατέρα τον Ιούνιο γιορτάστηκε στις 19 Ιουνίου 1910, στο Spokane, WA. Το 1924, ο Πρόεδρος Calvin Coolidge συνέστησε την ημέρα ως εθνική εορτή.

Ο Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον έκανε την Ημέρα του Πατέρα αργία που γιορτάζεται την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου του 1966, αν και η ημέρα αναγνωρίστηκε επίσημα μέχρι το 1972, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ρίτσαρντ Νίξον.

Με πληροφορίες από: www.officeholidays.com

#pgnews

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ