Η Ε΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Δημητριτσιου στο Λαογραφικο Μουσειο

Την Πέμπτη 18 Μαΐου, παγκόσμια ημέρα των μουσείων, η Ε΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Δημητριτσίου με δέκα πέντε περίπου παιδάκια, με τη δασκάλα τους κ. Τασιώκου Βασιλική και τη σχολική σύμβουλο  κ. Γρέζιου Εριφύλη επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου στην Τερπνή, γεμίζοντας όλη την πλατεία με χαρούμενες φωνούλες.

Τους υποδεχτήκαμε τα μέλη του Δ.Σ με την  υπεύθυνη του προγράμματος Μουσειακής Αγωγής για το σύλλογο κ. Χρυσή Παπαλοπούλου και αμέσως παιδιά και εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν ακούγοντας ενδιαφέροντα πράγματα από την κ. Παπαλοπούλου για το μουσείο και τα εκθέματά του, ενώ με τις εύστοχες ερωτήσεις τους στα μέλη του συμβουλίου οι μικροί δημοσιογράφοι συνέλεξαν στοιχεία, ώστε να τα αποτυπώσουν στην εφημερίδα του σχολείου τους που θα κυκλοφορήσει σε μικρό διάστημα. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να δουν πλήθος αντικειμένων και φωτογραφιών παλαιοτέρων χρόνων, να ακούσουν αλλά και να ψάξουν να βρουν μόνα τους πολλές πληροφορίες για τη ζωή των ανθρώπων στην παλιά Τερπνή και να δουν όμορφα παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια. Λόγω της παραβίασης των εγκαταστάσεων του Γυμνασίου Τερπνής που έγινε ακριβώς το προηγούμενο βράδυ, δεν δόθηκε η δυνατότητα να συνεχιστεί το πρόγραμμα της μουσειακής αγωγής στην Τερπνή και στους χώρους του Γυμνασίου όπως είχε προγραμματιστεί  και έτσι οι μαθητές μετά την ξενάγησή τους και τη φιλοξενία στο σύλλογο επέστρεψαν στο Δημοτικό Δημητριτσίου, όπου μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση είχαν την ευκαιρία να εμπεδώσουν ότι είδαν και έμαθαν για τη ζωή των ανθρώπων παλιότερων εποχών. Εκεί στο δημοτικό τους σχολείο, στο δικό τους οικείο περιβάλλον, ευχάριστο για τα παιδιά, μίλησαν ξανά για όλα αυτά που είδαν στο Λαογραφικό μουσείο, έπαιξαν παλιά παραδοσιακά παιχνίδια και υποδύθηκαν ρόλους ώστε να βιώσουν στην πράξη το πώς ήταν να ζει κανείς στην παλιά εποχή. Και όλα αυτά με ειδικά διαλεγμένες γι αυτό το σκοπό δραστηριότητες από την υπεύθυνη μουσειακής αγωγής κ. Παπαλοπούλου Χρυσή.

Το Δ.Σ του Πολιτιστικού μετά το τέλος της επίσκεψης χάρισε στις τρεις εκπαιδευτικούς από ένα βιβλίο “Η ΤΕΡΠΝΗ” του συγγραφέα Δρ. Σιαμάκη Κων/νου.
Να ευχαριστήσουμε την σχολική σύμβουλο και τη δασκάλα της Ε΄ τάξης Δημητριτσίου για την επίσκεψη.

Τον κ. Παπαγεωργίου Γεώργιο για την κατασκευή παραδοσιακών παιχνιδιών και τον κ. Γιαχιά Βαγγέλη για τη βοήθεια.

Όσο για την κ. Χρυσή Παπαλοπούλου η συνεργασία και προσφορά στον Πολιτιστικό  σύλλογο είναι ανεκτίμητη.

Φωτογραφίες της επίσκεψης θα βρείτε στην ιστοσελίδα του συλλόγου www.psterpnis.gr

 

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ευχαριστούμε τον κ. Λαλιώτη Ιωάννη, κ. Παπαγεωργίου Γεώργιο και κ. Μιχαλάκη Μαίρη για τις προσφορές τους.