Με λαμπρότητα και χωρίς επεισόδια η παρέλαση στη Νιγρίτα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940, στην έδρα του δήμου Βισαλτίας, την Νιγρίτα, με την καθιερωμένη παρέλαση των μαθητικών τμημάτων.

Μαθητές και μαθήτριες φορώντας στολές με τα χρώματα της γαλανόλευκης σημαίας, παρήλασαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με υπερηφάνεια και μεγαλοπρέπεια.

Νωρίς το πρωί στον ιερό Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου τελέστηκε επίσημη δοξολογία παρουσία των τοπικών αρχόντων του δήμου Βισαλτίας.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο της Νιγρίτας και κατάθεση στεφάνων.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη η παρέλαση των μαθητικών τμημάτων.
Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν στις εορταστικές εκδηλώσεις κι έδωσαν τις ευχές τους για την ημέρα.

Με αυγά, αποδοκιμασίες, συνθήματα, πανό και φασαρίες σημαδεύτηκε η φετινή επέτειος της 28ης Οκτώβριου και στις Σέρρες. Το μήνυμα των διαδηλωτών ένα… «κάτω οι πολιτικοί από την εξέδρα των επισήμων».

Η ημέρα θα μείνει στην ιστορία ως μια ημέρα οργής και πρωτόγνωρου θυμού των πολιτών.  Εικόνες που  θα  μείνουν ανεξίτηλες στην μνήμη όλων εκτυλίχθηκαν  σήμερα στην οδό Μεραρχίας της πόλης των Σερρών , άνθρωποι  αγανακτισμένοι, θυμωμένοι, πολλές φορές και εκτός ορίων απαιτούσαν επίμονα και επιτακτικά από τους πολιτικούς να φύγουν δηλώνοντας έτσι την βαθιά αποστροφή τους, αυγά και μπουκάλια εκσφενδονιζόταν  προς κάθε κατεύθυνση και κυρίαρχα προς το μέρος της εξέδρας που βρίσκονταν οι πολιτικοί, αυτά και πολλά ακόμη κωμικοτραγικά ήταν κάποια μόνο από τις πλάνα που κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός.

Διαδηλωτές από το ΠΑΜΕ, την ΑΔΕΔΥ, τον Εμπορικό Σύλλογο και τον ΟΕΒΕΣ  καθώς και απλοί Σερραίοι πολίτες βροντοφώναξαν κατά του πολιτικού συστήματος και απαίτησαν  από τους πολιτικούς όλων των κομμάτων να αποχωρήσουν από την εξέδρα των επισήμων.

Και όταν αυτό δεν έγινε ….. τότε τα αίματα άναψαν και η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο.

Αμέσως άνδρες της αστυνομίας που βρίσκονταν στο σημείο επεμβαίνουν δημιουργώντας  κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές και τελικά καταφέρνουν να τους αποτρέψουν να πλησιάσουν την εξέδρα.

Λίγη ώρα αργότερα και ενώ τα πράγματα χειροτέρευαν  και έφτασα οι βουλευτές αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την εξέδρα και την θέση τους πήραν οι Μακεδονομάχοι.

Η παρέλαση ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση καθώς 2 φόρες διεκόπη η κυκλοφορία των πολιτιστικών συλλόγων από τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους,  που χίμηξαν στην οδό μεραρχίας φράσσοντας το δρόμο.

Καθόλη τη διάρκεια της παρέλασης ακούγονταν συνθήματα ενώ υπήρξαν και κάποια σχολεία, οι μαθητές των οποίων περνώντας από την εξέδρα των επισήμων έστρεφαν το κεφάλι επιδεικτικά προς τα αριστερά. Για πρώτη φορά στα χρονικά των Σερρών σημειώνονται τέτοια αλγεινά περιστατικά. Για πρώτη φορά η οργή και η αγανάκτηση μεγάλης μερίδας του κόσμου στιγματίζουν και αμαυρώνουν τις επετειακές εκδηλώσεις.