Το Αγιονέρι

Γράφει :

ο Αστέριος Μαντής

Το Αγιονέρι βρίσκεται χίλια μέτρα έξω από το Χουμνικό το οποίο και ανήκει  στην περιοχή του Χουμνικού.Έχει υψόμετρο 180 μέτρα (από τη στάθμη της θάλασσας). Το εκκλησάκι το οποίο ήτανε ακριβώς απέναντι από το σημερινό, βρισκόταν μόνο  από το ανατολικό μέρος ο τοίχος, ενώ το υπόλοιπο μόλις που φαινόταν τα τοίχοι από το χώμα και ακριβώς από κάτω υπήρχε βρύση που πήγαζε το νερό.

Το νερό αυτό το λεγόταν άγιο γι’ αυτό και πήρε το όνομα Αγιονέρι, το οποίο πήγαζε κάτω από την Αγία Τράπεζα του παρεκκλησίριό μας (το Χουμνικό) το γιόρταζε στις 9 Μαΐου ημέρα του Αγίου Χριστοφόρου.

Σήμερα το εκκλησάκι είναι χτισμένο στην απέναντι πλευρά του δρόμου (αριστερά πηγαίνοντας προς Σοχό από Νιγρίτα) το οποίο και χτίστηκε το 1952 και ονομάζεται Αγία Παρασκευή το οποίο και γιορτάζεται στις 9 Μαΐου του Αγίου Χριστόφορου αλλά και στις  26 Ιουλίου της Αγίας Παρασκευή.

Το νερό της βρύσης που ήτανε στο παλιό εκκλησάκι τώρα βρίσκεται στο νέο από όπου και μπορεί κανείς πιει (Λέγεται άγιο γι’ αυτό ενώ στερέψανε όλες οι βρύσες τις περιοχής αυτό συνεχίζει να τρέχει έως σήμερα).

Πριν από μερικά χρόνια χτίστηκε και δεύτερο παρεκκλήσι λίγο πιο πάνω από δωρεά του αρχιμανδρίτη Χρύσανθου Γκιουφή το ονομάζεται και αυτό Αγία Παρασκευή.

Στο εκκλησάκι το παλιό υπήρχε ένα παλιό πουρνάρι όπου όποιος περνούσε από κει θα κρεμούσε κάτι από όποιον ήταν άρρωστος με αποτέλεσμα να φεύγει η αρρώστια του . Έθιμο το οποίο συνεχίζεται και σήμερα.

Σήμερα τα εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής αποτελεί στάση για όλους τους οδηγούς που περνάνε από το σημείο σταματώντας για να ανάψουν ένα κεράκι στην Αγία Παρασκευή και τον Άγιο Χριστόφορο ο οποίος είναι και προστάτης των οδηγών.

Αστέριος Μαντής

Κάτοικος

Χουμνικού