ΥΓΕΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ Μέρος 3ο

Καρκίνος του δέρματος

 

Γράφει η : Στεργιανή Παπλιάκα

Νοσηλεύτρια-εκπαιδευτικός

Διάγνωση

Για να έχουμε υγεία οφείλουμε να γνωρίζουμε αρκετά καλά τον εαυτό μας, πνευματικά- ψυχικά – σωματικά. Καθημερινά στο μπάνιο, στο κρεβάτι, όταν ξεντυνόμαστε & ντυνόμαστε παρατηρούμε και ψηλαφούμε το σώμα μας, ελέγχουμε αν εμφανίστηκε κάτι τι το διαφορετικό, αν άλλαξε αυτό το μικρό σημαδάκι που είχαμε (χρώμα, μέγεθος, σχήμα, δηλαδή αν είναι συμμετρικό ή όχι, το τελείωμα του δηλαδή, αν τα όρια του είναι λεία ή όχι, αν ξεχωρίζει από το υπόλοιπο δέρμα του σώματος μας, αν η διάμετρος του είναι μεγαλύτερη των 6 χιλιοστών, αν ματώνει, αν έχουμε φαγούρα σε εκείνο το σημείο και οποιαδήποτε άλλη αλλαγή προκύψει).

Εάν κάτι πέσει στην αντίληψη μας και δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν είναι καλοήθης π.χ. τις μυρμηγκίες ή προκαρκινικό «κουδουνάκι» οφείλουμε να πάμε ΑΜΕΣΩΣ στο δερματολόγο. Οι γνώσεις και η εμπειρία του γιατρού με τη σιγουριά της βιοψίας, θα θέσουν τη διάγνωση.

Αντιμετώπιση – Θεραπεία

Εάν στον τόπο κατοικία μας δεν υπάρχει δερματολόγος θα πάμε πρώτα στον οικογενειακό μας γιατρό και εκείνος θα μας προτείνει έναν γιατρό που να είναι ειδικός στον καρκίνο του δέρματος επίσης, μπορούμε να πάρουμε τα ονόματα των ειδικευμένων ιατρών από το νοσοκομείο & τον ιατρικό σύλλογο της περιοχής μας ή από την ιατρική σχολή.

Η θεραπεία γίνεται με:

α)Ακτινοβολία

β)Χημειοθεραπεία

γ)Χειρουργική επέμβαση και

δ) Με συνδυασμό αυτών των μεθόδων

Το τι θα χρησιμοποιήσει ο γιατρός σε εμάς εξαρτάται από: τον τύπο του καρκίνου και το ιατρικό μας ιστορικό. Μερικές φορές η αφαίρεση του γίνεται με τη λήψη ιστολογικής εξέτασης.

Όταν το κομμάτι που θα αφαιρέσει ο γιατρός είναι μεγάλο, η μεταμόσχευση θα γίνει παίρνοντας υγιές δέρμα (μόσχευμα) από κάποιο άλλο σημείο του σώματος μας.

 

«Σε όλες τις περιπτώσεις αφαιρούμε και ένα τμήμα υγιούς ιστού με βάση διεθνή πρωτόκολλα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που μπορεί να φτάσει έως και 1 εκατοστό. Η πλαστική χειρουργική με ιδιαίτερες τεχνικές στόχο έχει την πλήρη αφαίρεση της βλάβης, τη διατήρηση της λειτουργίας και μορφής των ιστών και το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούνται συμπληρωματικές εξετάσεις. Για τον ακανθοκυτταρικό καρκίνο και το κακόηθες μελάνωμα πρέπει να παρακολουθούνται για τουλάχιστον μια πενταετία λόγω πιθανής επιστροφής ακόμα και όταν τα όρια εκτομής είναι καθαρά», πηγή: http://www.plastic.gr/

Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η έγκαιρη διάγνωση και η ριζική αντιμετώπιση!!!

Αγαπάμε την πρόληψη από τη θεραπεία!!!

 Πρόληψη

1ον Ενημερωνόμαστε και κατανοούμε τους παράγοντες κινδύνου ( Ελιές δέρματος, οικογενειακό ιστορικό, ήλιος, κ.λ.π.)

2ον Προστατεύουμε τα παιδιά και τους εφήβους για να ΜΗΝ εμφανίσουν καρκίνο δέρματος στην ενήλικη ζωή τους.

3ον Θυμόμαστε ότι ζούμε σε μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια ακόμα και το χειμώνα, για  να προστατευτουμε  φοράμε αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά ηλίου αγορασμένα από οπτικό και ρούχο.

4ον Αποφεύγουμε το τεχνητό μαύρισμα.

5ον Οταν κάνουμε ηλιοθεραπεία για θεραπευτικό σκοπό τότε αφήνουμε γυμνό στον ηλιο χωρίς αντηλιακό μόνο την περιοχή που θέλουμε και τα υπόλοιπα μέρη τους σώματος μας τα καλύπτουμε (θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας…. και την τρύπα του όζοντος…)

6ον Κάθε σημαδάκι που θα αντιληφτούμε στο δέρμα ή σε βλεννογόνο του σώματος μας ΔΕΝ το αφήνουμε να περάσει απαρατήρητο και δεν ντρεπόμαστε να δείξουμε στον γιατρό τα γεννητικά μας όργανα, εκείνη τη στιγμή θυμόμαστε ότι όσο ποιο γρήγορα διαγνωστεί τόσο καλύτερη και ριζική θα είναι η θεραπεία.

7ον Παρατηρούμε προσεκτικά ένα σημαδάκι στο δέρμα μας: Σχήμα ασύμμετρο; Περίγραμμα ανομοιόμορφο, δαντελωτό και διακρίνεται ξεκάθαρα από το υπόλοιπο δέρμα; Χρώμα, καφέ ανοιχτό έως καφέ σκούρο; Διάμετρο μεγαλύτερη από 6 χιλιοστά; Πηγαίνουμε ΑΜΕΣΩΣ στον ειδικευμένο γιατρό.

8ον Τα άτομα που έχουν έναν ή και περισσότερους παράγοντες κινδύνου ή «ύποπτες» ελιές ή σημαδάκια, πρέπει να χαρτογραφούν τις αλλοιώσεις του δέρματος τους με τα ειδικά μηχανήματα απεικόνισης που βρίσκονται σε ειδικευμένα νοσοκομεία π.χ.  Νοσοκομείο Δερματικών & Αφροδισίων Νόσων Αθηνών «Ανδρέας Συγγρός», Νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης, κ.α.. Επίσης όσοι έχουν πρόσβαση στο ιντερνέτ μπορούν να ενημερωθούν και να τη χαρτογραφήσουν στην ιστοσελίδα: http://www.myskincheck.gr/02-grains-de-beaute-d-inscription.asp

9ον Τα άτομα που παίρνουν καθημερινά φάρμακα πρέπει να ενημερωθούν από τον γιατρό τους ή τον φαρμακοποιό για τις παρενέργειες, κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα κάνουν το δέρμα να μην μπορεί να προβάλλει αντίσταση στην ηλιακή ακτινοβολία και

10ον Φροντίζουμε καθημερινά να έχουμε ένα καλό – υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Ναι, είχαμε καρκίνο του δέρματος, κάναμε τη θεραπεία και τώρα πρέπει να προσέχουμε πάλι;;

Ο γιατρός και το εξειδικευμένο προσωπικό θα μας δώσει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης, ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου μας, έτσι ώστε να προλάβουμε μια υποτροπή ή να αντιμετωπίσουμε άμεσα μια νέα εμφάνιση του.

 

Σερφάροντας στο ιντερνέτ

«Η δρ Rose Papac, Μ.D., καθηγήτρια Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ, έχει επισημάνει ότι
στην εποχή μας δεν έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τι συμβαίνει όταν οι καρκίνοι δεν αντιμετωπίζονται με ιατρικές αγωγές.
«Όλοι θεωρούν ότι υποχρεούνται να παρέμβουν αμέσως όταν γίνεται διάγνωση καρκίνου», λέει η Papac, που έχει μελετήσει περιστατικά αυτόματης υποχώρησης καρκίνων. Οι περισσότεροι άνθρωποι τρομοκρατούνται και θέλουν να καταφύγουν σε άμεση θεραπεία για την «επάρατη νόσο». Έτσι, όχι μόνο δεν δίνουν ποτέ στο σώμα τους την ευκαιρία να αυτοϊαθεί, αλλά επιλέγουν να καταστρέψουν κάτι που δεν υπάρχει λόγος να καταστραφεί. Προφανώς, αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο σήμερα ελάχιστοι ασθενείς εμφανίζουν αυτόματη υποχώρηση του καρκίνου.
…. Πολλοί ερευνητές έχουν αναφέρει όλα αυτά τα χρόνια ότι διάφορες παθήσεις και καταστάσεις όπως ο τυφοειδής πυρετός, το κώμα, η εμμηνόπαυση, η πνευμονία, η ανεμοβλογιά, ακόμα και η αιμορραγία, μπορεί να προκαλέσουν αυτόματη υποχώρηση του καρκίνου. Εντούτοις, δεν υπάρχουν επίσημες ερμηνείες για το μηχανισμό βάσει του οποίου αυτές οι υποχωρήσεις συνδέονται με τη θεραπεία του καρκίνου.

… Με δεδομένο ότι μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο αποβιώνουν 550.000 άνθρωποι εξαιτίας του καρκίνου, είναι αμφισβητήσιμο κατά πόσο είναι δικαιολογημένοι οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί. Η καθιερωμένη προσέγγιση της ανοσοποίησης είναι αντιεπιστημονική και στερείται αποδεικτικών στοιχείων, ενώ μπορεί να υπονομεύσει τα σαφώς ανώτερα προγράμματα ανοσοποίησης του οργανισμού. Το σώμα αποκτά φυσική ανοσία αφενός με την έκθεση του σε παθογόνους οργανισμούς, αφετέρου με τις παροδικές θεραπευτικές κρίσεις που αποβάλλουν πολλές καρκινογόνες τοξίνες. Το αν τα τεχνητά εμβόλια προκαλούν καρκίνο άμεσα ή έμμεσα, είναι επουσιώδες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα συμβατικά προγράμματα εμβολιασμού μπορούν να προλάβουν μία εν δυνάμει απειλητική για τη ζωή θεραπευτική κρίση.
Ποιος Θεραπεύει τον Καρκίνο;
Οσοι έχουν βιώσει την πλήρη υποχώρηση του καρκίνου και παρέμειναν υγιείς, είναι τα ζωντανά παραδείγματα των μηχανισμών που προκαλούν και θεραπεύουν τον καρκίνο.

Υπάρχουν πολλά καταγεγραμμένα περιστατικά ατόμων που ανάρρωσαν απο όλους τους τύπους καρκίνων και σχεδόν όλες τις παθήσεις, από το διαβήτη και τους ακροχορδόνες μέχρι το AIDS. Το γεγονός ότι η αυτόματη υποχώρηση του καρκίνου επισυμβαίνει μέχρι και στο τελικό στάδιο της νόσου, δείχνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα όχι μόνο μπορεί να εξουδετερώνει ταχύτατα τους όγκους, αλλά και ότι προλαμβάνει το σχηματισμό νέων όγκων, εφόσον τα αίτια αντιμετωπιστούν σωστά.

Όταν αλλάζουμε νοοτροπία και αντί να θεωρούμε ότι οφείλουμε να επιτεθούμε στα καρκινικά κύτταρα, κατανοούμε ότι πρέπει να τα αφήσουμε στην ησυχία τους και να αντιμετωπίσουμε τις επιβλαβείς επιρροές, το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται και εξαλείφει το σύμπτωμα (δηλαδή τον όγκο).

Όταν εξαλείφονται τα αίτια που δημιούργησαν τον όγκο, ο καρκίνος καθίσταται τόσο αβλαβής όσο και το κοινό κρυολόγημα.

Ο οργανισμός θεωρεί ότι ο καρκίνος αποτελεί ένα συναισθηματικό αλλά και σωματικό κώλυμα, το οποίο θα υποχωρήσει μετά από μία θεραπευτική κρίση και μία αποτοξίνωση σε σωματικό, διανοητικό και πνευματικό επίπεδο. 

Η ενεργή συμμετοχή στη θεραπεία και η ανάληψη των ευθυνών μας (η οποία αποτελεί έκφραση αγάπης για τον εαυτό μας) αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη θεραπεία οποιασδήποτε διαταραχής, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.», πηγή: http://attikanea.blogspot.gr/2014/03/andreas-moritz.html

 

Στεργιανή Παπλιάκα

Νοσηλεύτρια-εκπαιδευτικός